2024.04.26, Péntek

Hirdetés

A piaccal együtt új városrész születik Békéscsabán
Látványtervek: Óbuda Építész Stúdió Kft.

A piaccal együtt új városrész születik Békéscsabán

magyarepitok.hu, MTI

2020.11.03. 13:13 - Kalácska-Nagy Nóra

Az óriásberuházás révén egyfajta városrehabilitáció is megvalósul a SWIETELSKY Magyarország és a Galéria Invest munkájával.

Hirdetés

Újabb részletek derültek ki a korábban lapunk hasábjain is megjelent békéscsabai piac fejlesztésről.

A hétfői sajtótájékoztató szerint az új nagybani piacot mintegy 210 millió forintért a helyi Galéria Invest Kft. alakíthatja ki, a vásárcsarnok és a parkolóház megépítését pedig 750 napon belül a SWIETELSKY Magyarország Kft. valósítja meg mintegy 7,7 milliárd forintból. Mindez állami támogatással valósulhat meg 8,2 milliárd forintból a Modern Városok Program (MVP) részeként. A tervek elkészítésére az Óbuda Építész Stúdió Kft. szerződött.

 

Látványtervek: Óbuda Építész Stúdió Kft.

Először a parkolóházat építik meg

A fejlesztés részeként új nagybani piacot és egy háromszintes, csaknem 300 jármű elhelyezésére alkalmas parkolóházat alakítanak ki. A jelenlegi nagybani piac helyén pedig egy 6000 négyzetméteres, részben fedett vásárcsarnok épül, valamint a környező utakat és utcákat részben felújítják.

Először a parkolóház és vele párhuzamosan az új nagybani piac építése kezdődik meg.

Miután az új nagybanira kiköltöznek az árusok és a szolgáltatók, elkezdődhetnek a jelenlegi területen a munkálatok.

 


A környéken élők életminősége is javul

A sajtótájékoztatón Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a projektre elkülönített összeget ütemezetten, 2020-2023 között, négy részletben kapja meg a békési megyeszékhely hazai költségvetési forrásból. A beruházással "új, modernizált városrész születik Békéscsaba szívében" - fogalmazott.

A politikus kiemelte azt, hogy

a piacon évente 700-800 ezer ember is megfordul, egy forgalmasabb szombaton 10 ezer ember látogat ki, és a környéken legalább 1000 autó parkol.


Sok kistermelőt vonz a piac

A beruházással a környéken élők életminősége is javul, hiszen csökken a zsúfoltság, így a projekt egyfajta városrehabilitációként is felfogható.

A projekt megvalósulásával a dél-alföldi régió legnagyobb, legtöbb kistermelőt vonzó piaca épül fel, amely Békéscsaba turisztikai vonzerejét is növeli majd. Békéscsabán a régi piaci vásárcsarnok a közelmúltban újult meg 770 millió forint uniós TOP-forrásból.

Mi épül?Swietelsky Magyarország Kft.Óbuda GroupGaléria Invest Kft.BékéscsabapiacokModern városok programépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés