2024.07.18, Csütörtök
Történelmi értéket képviselő pavilon felújításával gazdagodott Gemenc ökoturisztikai központja
Fotók: MTI/Kiss Dániel

Történelmi értéket képviselő pavilon felújításával gazdagodott Gemenc ökoturisztikai központja

mti

2021.08.26. 17:02

A millenniumi pavilon 1894-ben vörösfenyőből készült és először az akkor még az Osztrák-Magyar Monarchia területén található Lembergben (a város mai hivatalos nevén Lviv és Ukrajna határain belül fekszik) állították fel a Lengyel Nemzeti Kiállításon.

Átadták az 1896-os Ezredéves Országos Kiállítás egyik ékét, Habsburg Frigyes főherceg felújított millenniumi pavilonját a Gemenc Zrt. ökoturisztikai központjában a Tolna megyei Pörbölyben.   

A kivitelezés során

  • kicserélték a pavilon korhadt vörösfenyő elemeit,
  • palatetejének helyére az eredetinek megfelelő fazsindelyes tető került,
  • elvégezték a faanyagvédelmi, festési és épületgépészeti munkákat,
  • s biztosították, hogy fűthető és hűthető falakkal, hőszigetelő nyílászárókkal megfeleljen a 21. századi elvárásoknak.

 

Eredetileg a Monarchia idején készült el a pavilon

Az eseményen kiosztott háttéranyagban szerepel, hogy a millenniumi pavilon 1894-ben Habsburg-Tescheni Albrecht főherceg megrendelésére vörösfenyőből készült és először Lembergben (Lviv - Ukrajna) állították fel a Lengyel Nemzeti Kiállításon, hogy lengyel területek kulturális, gazdasági eredményeivel ismertesse meg a látogatókat.     

Albrecht főherceg halála után unokaöccse és örököse, Habsburg Frigyes neve fémjelezte a pavilont, amely Budapestre, az ezredéves kiállításra, majd Szekszárdra, Keselyűsre, Bárányfokra került. A közelmúltban már elhagyatottan álló építményt 2019-ben a Gemenc Zrt. vásárolta meg és Pörbölyön építette, újította fel. 

 

 

Tanösvényt is nyitottak  

Az épület átadásával egyidejűleg az ökoturisztikai központban nyílt meg a Gemenc egykori fővadászáról, Party Istvánról elnevezett vadászattörténeti tanösvény. A helyszínen az erdészet keresztet állított az 52. Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére.

Mi épül?PörbölyGemenc Pörbölyi Ökoturisztikai Központturizmusökoturizmusépületfelújítás