2024.04.19, Péntek
Egyedi mikroklímájú városnegyedet alakítanak ki a rozsdaövezetből - látványtervek
Látványtervek: Paulinyi & Partners

Egyedi mikroklímájú városnegyedet alakítanak ki a rozsdaövezetből - látványtervek

magyarepitok.hu, Paulinyi & Partners

2022.01.10. 15:00 - Kolinek Nóra

A rozsdaövezeti program célja a főváros elhanyagolt, de értékes, jól megközelíthető területeinek újjáélesztése.

Hirdetés

Európai szinten is egyedülálló, többek között egy kéthektáros közparkot is magában foglaló városfejlesztési koncepciót alkotott az első rozsdaövezeti projekt fejlesztője.

A volt Láng Gépgyár területére egy egyedi mikroklímájú, a tervek szerint egymilliárd euró értékű, környezettudatos városnegyedet terveztek az önkormányzattal egyetértésben, olyan hiánypótló vegyes funkciókkal, amelyek új színt hoznak a XIII. kerület lakóinak, és a város életébe.

A fejlesztő hétfői közleménye ismerteti, hogy az elhanyagolt városi ipari területek fejlesztésére elindított kormányzati rozsdaövezeti akcióterv célja, hogy egészséges lakó- és munkakörnyezetet alakítson ki a rozsdaövezetek helyén, mindezt a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével és az infrastrukturális erőforrások optimális kihasználásával.

A program a főváros „szétterülésének” megállítására is törekszik, azaz elhanyagolt, de értékes, jól megközelíthető területeket éleszt újjá a Budapest központjához közeli helyszínek rehabilitálásával.

Látványtervek: Paulinyi & Partners

 

Négycsillagos szálloda is helyet kapna

Rozsdaövezeti Bizottság számos szakmai szempont mérlegelése után, elsőként a volt Láng Gépgyár területét jelölte ki rozsdaövezeti akcióterületként. A területet a XIII. kerületi Önkormányzat jelenleg is barnamezős területként tartja nyilván, és a főváros is Budapest egyik lehetséges rozsdaövezeti akcióterületeként jelölte meg.

A fejlesztő a jelenlegi tervezési fázis szerint együttesen mintegy bruttó 410 000 négyzetméternyi földfelszín alatti és feletti területet alakít ki.

A munkaközi tervek alapján várhatóan

  • bruttó 136 000 négyzetméteren lakóépületek,
  • bruttó 133 000 négyzetméteren irodaházak épülnek fel,
  • továbbá bruttó 16 000 négyzetméteren egy közel 250 szobás, négy csillag vagy négy csillag superior minősítésű hotelt,
  • valamint a fennmaradó részeken a tervek szerint földfelszín alatti parkolókat alakítanak ki.

A közlemény szerint a beruházó a projektértéket 500 millió euróról közel egymilliárdra növelte, miután számolt az építőipari anyagárak emelkedésével, és számos újszerű, energiatakarékos, innovatív megoldás bevezetésével.

Az új negyed harmonikusan illeszkedik a városképbe

A közlemény kiemeli, hogy a fejlesztő betartja a településrendezési szerződésben foglaltakat, illetve igazodik annak szellemiségéhez, így többek között számos, nem közvetlenül a fejlesztéshez kapcsolódó infrastrukturális beruházást is megvalósít majd a terület közvetlen környezetében. A területen lévő közpark a nagyközönség számára is elérhető lesz, ami jó példa a városnegyed-fejlesztés emberközpontúságára.

Az önkormányzat és a kerületi főépítész által is támogatott koncepció szerint a város felől érkezőket egy fokozatosan emelkedő épületegyüttes fogadja, és az épületek csak a telek északi részén érik el a 65 méteres magasságot, ezáltal az új negyed harmonikusan illeszkedik a városszövetbe.

A közel tíz hektáron elterülő fejlesztés lakásai és irodaterei új szintre emelik az innovációt, mivel az okosotthon-rendszerek kiépítése mellett kiemelkedően nagy hangsúlyt fektetnek a megújuló energia-szegmensben rejlő potenciál kihasználására is

 – tájékoztatott a tervező.

„A tervezőirodánk által képviselt komplex tervezési módszertan, az automatizált és adatvezérelt tervezés hozzájárul ahhoz, hogy a Váci úti rozsdaövezeti fejlesztés olyan különleges városi képletet hozzon létre, amely egyaránt megfelel a társadalom, a beruházó és a szabályozók szempontrendszerének” – mondta Dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi & Partners Zrt. elnök-vezérigazgatója, az első rozsdaövezeti beruházás vezető tervezője.

„Kelet-Európa egyik legnagyobb multifunkcionális fejlesztését kívánjuk megvalósítani, úgy, hogy az nem csupán a kerület és a főváros, de az egész ország számára büszkeség forrása lehessen.” – hangsúlyozta Zentai Péter, a beruházás mögött álló cégcsoport vezetője.

Mi épül?Budapestrozsdaövezet

Hírlevél

Hirdetés