2024.04.16, Kedd
Célegyenesbe fordult a Weinberg által kivitelezett sátoraljaújhelyi dohánygyár új üzemcsarnoka
Fotók: Weinberg’93 Kft.

Célegyenesbe fordult a Weinberg által kivitelezett sátoraljaújhelyi dohánygyár új üzemcsarnoka

magyarepitok.hu

2022.06.09. 07:45 - Kalácska-Nagy Nóra

Közeledik az új üzem átadása, amely a dohányvágat-előállítási kapacitás 25 százalékos növelése mellett a dohány-előkészítési folyamat korszerűsítését is ellátja.

Hirdetés

Befejezéséhez közeledik a Sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt. területén zajló, közel 10 milliárd forint értékű fejlesztés, melyről lapunk 2021 augusztus végén beszámolt. A projekt során a terület szívében kialakítanak egy teljesen új, három szintet magában foglaló üzemrészt a Weinberg’93 Építő Kft. munkájával.

Legutóbbi cikkünkben a vasbeton váz elkészültéről adhattunk hírt, mára az épület kivitelezése befejeződött. A Weinberg átadta a megrendelőnek az épületet, és jól halad az új, modern géppark telepítése is. Az új üzemcsarnok ünnepélyes átadására a betelepített gépsor indulásával együtt várhatóan 2022 szeptemberében kerül sor.

Fotók: Weinberg’93 Kft.

A kapacitás növelése mellett a korszerűsítéshez is hozzájárul az új csarnok

Az építkezés során számos kihívással szembesült a Weinberg, hiszen egy működő üzem területén, minden oldalról körülzárt, szűk helyszínen kellett megvalósítani az új épületrészt. A monolit vasbeton szerkezetű üzemcsarnok háromszintes kialakítása lehetővé teszi a rendelkezésre álló szűkös terület optimális kihasználását.

A földszinten kaptak helyet a kiszolgáló helyiségek, a második szinten telepítik a dohány-előkészítő sort, a harmadik szinten pedig raktárhelyiség és technológiai tér található.

A csarnok automatikus páratartalom- és hőmérséklet-szabályozási funkcióval is rendelkezik.

Az összesen 5400 négyzetméter területű csarnok lehetővé teszi a dohányvágat-előállítási kapacitás 25 százalékos növelése mellett a dohány-előkészítési folyamat korszerűsítését is.

A dohányvágat-előállítás a dohány-előkészítési folyamat egyik fontos szakasza, amelynek során a fermentált dohányt nedvesítik, pácolják, keverik, pihentetik, felvágják, leszárítják és illatosítják. Ezen folyamatok nyomán áll elő a dohánytermékekhez használható dohányvágat.

„Az új üzemcsarnok kialakítása vitathatatlanul mérföldkő a társaság, illetve a dohánygyár életében, amely jelentősen növeli mind a termelési kapacitást, mind a versenyképességet. A megvalósítás immár célegyenesben van, az pedig különösen örömteli, hogy jelen állás szerint a szeptemberi átadást követően az üzemcsarnok azonnal teljes kihasználtság mellett kezdheti meg működését” – nyilatkozta Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója. 

Galéria

Mi épül?Weinberg '93 Építő Kft.Sátoraljaújhelyüzemfejlesztéscsarnoképítés

Hírlevél

Hirdetés