2024.04.19, Péntek
Esti fényekben is jól látható a fővárosi ökopark fejlődése

Esti fényekben is jól látható a fővárosi ökopark fejlődése

magyarepitok.hu

2022.06.21. 07:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A B Build&Trade Kft. és a Scorpio-Trans Kft. kivitelezésével egyre több épület nyeri el végleges formáját.

Hirdetés

Budapest egyik legnagyobb ökoparkja épül meg a Szőlőliget Ökopark Kft. beruházásaként a XVII. kerületben. A Naplás-tó tájvédelmi körzete szomszédságában fekvő 38 hektáros területen az elmúlt fél évben szemmel látható mértékben növekedett az építkezések száma, egyre több beruházó, illetve tulajdonos kezdi meg a munkát. 

Ahogy Kamarás Anikó értékesítési menedzser korábbi cikkeinkben tájékoztatta a magyarepitok.hu-t, az új városrész kialakítása során a családi házak és ikerházak mellett a közintézményi övezetben kap helyet a

  • 75 férőhelyes óvoda,
  • kétcsoportos bölcsőde,
  • háromszintes szolgáltatóház,
  • felnőtt- és gyermekorvosi rendelő,
  • gyógyszertár,
  • illetve a közparkban megvalósuló étterem egy közel 5000 négyzetméteres látványtóval.

Modern és praktikus szolgáltatóház épül

A B Build&Trade Kft. és a Scorpio-Trans Kft. kivitelezésében megvalósuló projektek a tervezett ütemezés szerint zajlanak. A 4000 négyzetméter összterületű, háromszintes iroda- és szolgáltatóház földszintjén 30-45 négyzetméter nagyságú üzlethelyiségeket alakítanak ki.

„Az I. és II. emeleten helyet kapó 40-60 négyzetméteres irodák és apartmanok építése során a városi életmódhoz igazodó belterek stílusos kombinációt alkotnak, hiszen a kényelmet ötvözik a praktikussággal” – fejtette ki Kamarás Anikó.

A II. emeleten két nagyobb alapterületű, tágas terekkel, különleges tetőterasszal rendelkező, prémium kategóriájú szolgálati lakás valósul meg. Az épületben két felvonó fog üzemelni, és összesen 78 gépjármű parkolása lesz biztosított, emellett 26 darab kerékpártárolót hoznak létre.

A szolgáltatóház építését előreláthatólag 2023 decemberében fejezik be.

„Letisztult formavilágával, eleganciájával az épület - funkciójának megfelelően - a közintézményi zóna egyik legmeghatározóbb részévé válik majd.”

A városnegyed saját óvodája és bölcsődéje jövő ősszel fogadhatja a kicsiket

A 4500 négyzetméteres telken megvalósuló óvoda-bölcsőde épületében összesen 75 óvodáskorú gyermek és 24 bölcsődés ellátását tudja majd megoldani a fenntartó. Az új létesítmény megfelel az akadálymentes előírásoknak.

A kerületi önkormányzat számára történő átadást követően modern és fenntartható környezet, korszerű eszközök alapozzák meg a minőségi nevelőmunkát, és segítik elő a gyermekek fejlődését. A XXI. századi konyhatechnológiával felszerelt, a vonatkozó szabványok és a HACCP előírásai szerint tervezett 120 adagos melegítőkonyha biztosítja az étkeztetést.

„Reményeink szerint a létesítményben 2023. őszén elindítható az új nevelési év” – ismertette Kamarás Anikó.

Kezd benépesülni a lakópark

A B Build&Trade Kft. és a Scorpio-Trans Kft. által kivitelezett munkálatok Csima Jonatán projektvezető, Salpauer Ádám főépítésvezető és Makovinyi Mihály építésvezető irányításával folynak:

  • a szolgáltatóháznál jelenleg a vasbeton szerelési munkák zajlanak, már a II. emelet szintjén járnak a szakemberek. A szerkezetkész állapotot legkésőbb nyár végére szeretnék elérni, annak befejezését követően a vázkitöltő falazásnak állnak neki.
  • az óvoda épületének szerkezetépítési és válaszfalazási munkáit befejezték, jelenleg a tetőszigetelési, épületvillamossági és épületgépészeti alapszerelések kezdődtek meg. A hideg idő beállta előtt olyan készültségi fokot szeretnének elérni, hogy a belső munkákra zökkenőmentesen át tudjanak állni a szakemberek.

Szintén a közintézményi zónában helyet foglaló egészségügyi centrum kapcsán elkezdték a tervezéssel kapcsolatos egyeztetéseket. A komplexumban kialakítandó gyermekorvosi és háziorvosi rendelő, valamint gyógyszertár mellett az egészségügyi szakellátás különféle formái is felmerültek. A megbízott szakemberek felmérik és megvizsgálják, milyen magasabb szinten történő egészségügyi szolgáltatások valósulhatnak meg. Amint a tulajdonosi kör döntése megszületik, a tervek szerint még ebben az évben megindulna az engedélyezési eljárás.

Az élménytó mellett létesítendő étterem megkapta az építési engedélyt, így annak kivitelezése előreláthatólag 2023-ban elindul.

Kamarás Anikó elmondta, a lakópark egészét tekintve is kiemelten érzékelhető az előrehaladás. Az MB Vincellér Kft. beruházásában 2022. január közepén indult „Furmint Házak 2” néven újabb 78 lakás épül, jelenleg a szakipari munkákat végzik, a lakások 72%-a már vevőre talált.

Több, mint 65 telken folynak az építkezések, gyorsan haladnak a kivitelezők, a beruházók és a magántulajdonosok. Ennek a dinamizmusnak köszönhetően nemcsak a „Furmint Házak 1” lakásaiba, az AH Otthon Kft. társasházaiba, de számos ikerházba, családi házba is beköltöztek már a tulajdonosok. „Hatáskörünkön túl igyekszünk segíteni őket a szolgáltatók, hatóságok, banki intézmények irányában történő ügyintézések kapcsán” – fűzte hozzá az értékesítési menedzser.

Elindult a közvilágítás

Több hónapos előkészület után a kiépített közvilágítási hálózatot ez év tavaszán átadták a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. tulajdonába, a sikeres próbaüzemet követően a lakópark esti kivilágítása folyamatossá vált.

„Jelentős eredménynek, mérföldkőnek tekintjük az ökopark életében, hiszen az ide költözött családok komfortérzetét növeli, illetve biztonságukat nagyban befolyásolja.”

Az új városnegyednek a kerületi településrészbe történő integrálásával rengeteg feladatot kap Rákosmente Önkormányzata, érzékelve azok fontosságát maximális együttműködést tanúsítanak a hivatal munkatársai az időnként felmerülő nehézségek megoldása érdekében. A polgármesteri hivatalban folyamatosan nyomon követik a közintézményi építkezések menetét, felsővezetői szinten az óvoda-bölcsődével kapcsolatban több személyes, konstruktív egyeztetés zajlott már le – tájékoztatott az értékesítési menedzser.

„Az elmúlt időszakban bekövetkezett, az építőipari szektorra is hatással bíró külső körülmények ellenére a lakóparkban a tapasztalt, tőkeerős beruházóknak köszönhetőken stabil építkezések folynak. Társaságunk tulajdonosi köre nyugodt a kivitelezéseink ütemezését tekintve, a hosszú távú tervekhez igazodva kollégáink megfelelő körültekintéssel és szakértelemmel irányítják a munkálatokat” – foglalta össze Kamarás Anikó. 

Galéria

Mi épül?B Build and Trade Kft.Scorpio-Trans Kft.lakóparkBudapest

Hírlevél

Hirdetés