2024.04.24, Szerda
Szőlőliget Ökopark: már több, mint 50 telken folyik az építkezés
Fotók: magyarepitok.hu

Szőlőliget Ökopark: már több, mint 50 telken folyik az építkezés

magyarepitok.hu

2021.10.29. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A háromcsoportos óvoda és a kétcsoportos bölcsőde építése is elkezdődött a B Build&Trade Kft. és a Scorpio-Trans Kft. kivitelezésében.

Hirdetés

Legutóbb nyár elején számolt be lapunk Budapest legnagyobb ökolakónegyedének építéséről. A főváros XVII. kerületében található Szőlőliget Ökopark közel 38 hektáron terül el. A szinte önálló városrészként létrejövő lakópark a Szőlőliget Ökopark Kft. beruházásaként, a B Build&Trade Kft. és a Scorpio-Trans Kft. kivitelezésében valósul meg a Naplás-tó természetvédelmi körzete szomszédságában.

A hagyományos lakóparkoktól eltérő módon a Szőlőligetben családi házak és ikerházak mellett közintézményi zóna is létesül, melynek részeként helyet kap

  • kétcsoportos bölcsőde,
  • 75 férőhelyes óvoda,
  • háromszintes szolgáltatóház,
  • felnőtt- és gyermekorvosi rendelő,
  • gyógyszertár,
  • illetve a közparkban megvalósuló étterem egy közel 5000 négyzetméteres látványtóval.
Fotók: magyarepitok.hu

Kamarás Anikó, a Szőlőliget Ökopark projektmenedzsere számolt be lapunknak a június óta történő munkafolyamatok előrehaladásáról és a megvalósult elemekről. A projektmenedzser elmondta,

a Szőlőliget Ökopark területén igen látványosak szakaszukba értek a beruházások, jelenleg több, mint 50 telken folyik az építkezés.

Megkezdődtek az óvoda és bölcsőde földmunkái

Néhány - a tavalyi év végén, illetve az év elején megkezdett - munka befejeződött, és szeptemberben beköltöztek az első lakók a családi házakba és az ikerházakba. A folyamatban lévő építkezések is megfelelő ütemben zajlanak, előrehaladásukat az időjárás is kedvezően befolyásolja.

Az ökopark közintézményi részében a háromcsoportos óvoda és a kétcsoportos bölcsőde épületének földmunkái a Scorpio-Trans Kft. kivitelezésében az október 18-i héten kezdődtek meg, a szerkezetépítési munkákat pedig a B Build&Trade Kft. projektvezetői irányításával novembertől végzik.

A háromszintes szolgáltatóházzal kapcsolatban a kiviteli tervek véglegesítése még hátravan, várhatóan novemberben itt szintén elkezdődhetnek a földmunkák.

A lakópark központjában a „Furmint Házak 1” elnevezésű, 78 lakásos társasházi tömb építése október végén lezárul. Szinte minden lakás elkelt, azoknak a lakók felé történő műszaki átadása év végéig megtörténik. Az MB Vincellér Kft. beruházásában a „Furmint Házak 2” néven indított újabb projekt tervezési-előkészületi munkái folyamatban vannak, az előértékesítés során a lakások 20%-a már vevőre talált.

A látványtó különleges élményt ígér

„Az ökopark egyik ékköve lesz a tulajdonosok - Benik Balázs és Benik-Garami Anett - által megálmodott étterem, amely jelenleg az építési engedélyezési eljárási szakaszban tart. Az étterem terasza kinyúlik majd az élménytó fölé, megadva ezzel annak egyedi és speciális varázsát” – fejtette ki Kamarás Anikó.

Hozzátette: „Munkatársaink a nyár közepén fogtak hozzá a tó szépítéséhez, annak biológiai egyensúlyát gondosan megválasztott növényekkel biztosítottuk. A peremrész természetességét 120 tonna gabion kő rögzítésével emeltük ki, végül, de nem utolsósorban szeptemberben szakembereket bíztunk meg, hogy a tó közepére egy szökőkutat szereljenek be, mely esti kivilágításával már most megelőlegezi a leendő közpark által nyújtandó békés és nyugodt hangulatot.  A park területén a díszfák és cserjék ültetését október végéig elvégezzük.”

Ezenkívül a Szőlőliget Ökopark bejáratánál már teljes szélességében leaszfaltozták a burkolatot, megkönnyítve ezzel a jelenlegi lakók és a közeljövőben beköltözők számára a közlekedést.

Tesznek és szednek a tisztább környezetért

A Szőlőliget Ökopark Alapítvány csatlakozott a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz, amely mára Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmává nőtte ki magát. A kezdeményezés idén kilencedik alkalommal valósult meg országszerte.

A rendezvény égisze alatt október 23-án, szombaton nagy sikerrel szervezték meg a Szőlőliget Ökopark területén szemétgyűjtési akciót, melynek során több zsák hulladék begyűjtésével járultak hozzá a szebb és élhetőbb környezethez.

„Minden projektünk az előkészületeknek és a tervezett ütemezésnek megfelelően halad, a folyamatban lévő építkezések napról-napra látványosabb készültséget érnek el. A magas szakmai színvonalon történő műszaki kivitelezéseknek köszönhetően egyre jobban kirajzolódik a lakópark megálmodott képe” – összegezte Kamarás Anikó.

Galéria

Mi épül?B Build and Trade Kft.Scorpio-Trans Kft.lakóparkBudapest

Hírlevél

Hirdetés