2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Új kápolnával gazdagodott a domonkos nővérek budakeszi rendháza
Fotók: magyarepitok.hu / Erdei Mihály

Új kápolnával gazdagodott a domonkos nővérek budakeszi rendháza

magyarepitok.hu

2022.10.15. 16:15 - Füzi Nikolett

A Merkbau Zrt. munkájával a 22 tagú közösség életterén túl a szerzetesi képzéshez szükséges, a lelkigyakorlatozók fogadására és hitéleti programok rendezésére alkalmas helyiségeket is kialakítottak a nővérek Budakeszin található rendházában.

Hirdetés

Új kápolnával gazdagodott a domonkos nővérek budakeszi rendháza: ünnepélyes átadó eseményen avatták fel október 15-én a Szent Kereszt tiszteletére épült Szent Kereszt-kápolnát. Az ünnepségen lapunk is részt vett, melynek keretében

sor került a kápolna felszentelésére és a rendház megáldásának ünnepségére, valamint az ezt követő állófogadásra.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a három épületből álló komplexum bővítése az utóbbi években egyre növekvő létszám miatt vált szükségessé, a kivitelezési munkálatokat pedig az immár több mint harminc évvel ezelőtt alapított Merkbau Zrt. végezte el.

 

Fotók: magyarepitok.hu / Erdei Mihály

 

A szombati ünnepségen többek között jelen volt és köszöntő beszédet mondott Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, majd Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök vezetésével sor került a kápolnaszentelési szentmise megtartására. A szentmisét követően lehetőség nyílt a rendház felújított, illetve újonnan épült tereibe is betekintést nyerni.

 

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár

 

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében köszöntötte a szerzetesi elöljárókat, a nővéreket és testvéreket, illetve mindenkit, aki a jeles ünnepségen megjelent. Mint felidézte, nagyon jó döntés volt, amikor annak idején a nővérek birtokába adták ezt a területet, akik ezt követően tovább bővítették a rendházat. Kiemelte:

a domonkos nővérek itteni jelenléte nem csak a város, de a budai területek szempontjából is fantasztikus és kiemelkedő.

 

 

Külön köszönetét fejezte ki ugyanakkor a tervezők, az építészek, a kivitelezők és a rend vezetői számára is, hogy ezt a beruházást úgy tervezték meg, hogy az nyitott legyen kifele is:

„Nyitott a kápolna, nyitott a közösségi ház, és maga a rendház is nyitott abban az értelemben, hogy hála Istennek fiatalokat is fogad. Nem véletlen az, hogyha most körülnézünk, mosolygós és fiatal arcok is vannak körülöttünk, és mindig is lesznek” – fejtette ki az államtitkár. Kitért arra is, hogy ugyan rendkívül nehéz idők következnek, a bizonytalanságban is mindig vannak biztos pontok, olyanok akárcsak ez a rendház, vagy a domonkos nővérek magyarországi jelenléte. Soltész Miklós végezetül hozzátette: továbbra is éltessék és sugározzák azt a domonkos szellemiséget és szeretetet, amellyel ezt a közösséget építik.

 


Teljesen átépítették a nővérek otthonául szolgáló rendházat

Az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja számára megvalósult projekt során:

  • megtörtént a nővérek otthonául szolgáló meglévő rendház átépítése, melynek köszönhetően a teljes épületegyüttes mintegy 2300 négyzetméterre növekedett,
  • a rendház közelében megvalósult az újonnan felépült kápolna, amely a szakrális tér szerepét tölti be,
  • továbbá egy korábbi épületből felújítottak egy meglévő otthonházat is, ami a rendhez látogató lelkigyakorlatozók és más vendégek szálláshelye lesz, egyben hitéleti programoknak is teret biztosít.

 

 

A rendházhoz a pince szinttől indulva hozzáépítettek még egy lépcsőházat, illetve új szerkezeti kialakításokkal átszabták a rendház homlokzati kontúrjainak nagy részét, de egy új felvonó kialakítása is a beruházás részét képezte.

A felújítás során kiemelt figyelmet fordítottak az akadálymentes közlekedésre is, ennek érdekében az épületeket egy híddal kötötték össze, amely felülről és oldalról is fedett kialakítást kapott.

 

 

A magyarországi domonkos nővérek ötvenen vannak, Hódmezővásárhelyen óvodát és iskolát, Kőszegen iskolát működtetnek. Budakeszin található a szerzetesrend központja, amelyben a nővérek képzése is zajlik.

Az itt élő rendtagok a plébániai és az iskolai hitoktatásban vesznek részt, illetve a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tanítanak. Világszerte több mint száz kongregációban körülbelül harmincezer domonkos nővér él.

 

 

Galéria

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Budakesziegyházi fejlesztésekkápolna

Hírlevél

Hirdetés