2024.03.29, Péntek
Budapesten épült meg az Ericsson egyik legnagyobb K+F központja
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Budapesten épült meg az Ericsson egyik legnagyobb K+F központja

magyarepitok.hu

2018.05.29. 11:01 - Hegedűs Gergely

A Strabag kivitelezésében létrejött új magyarországi székház az újbudai kutatás-fejlesztési park első ütemét képezi.

Hirdetés

Átadták a Budapesten a Wing Zrt. fejlesztésében és a Strabag MML kivitelezésében felépült Ericsson Házat. A svéd telekommunikációs vállalat új magyarországi székházát Orbán Viktor kormányfő és Börje Ekholm, az Ericsson Group elnök-vezérigazgatója nyitotta meg.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu - A képre kattintva galéria nyílik


A XI. kerületben, az ELTE és a Műegyetem közvetlen közelében létrejött székházat 2016 szeptemberében kezdte el építeni a Strabag. A hatemeletes, 24 ezer négyzetméter alapterületű épület az Ericsson egyik legnagyobb K+F központjává vált, a beruházás pedig a Magyar Nobel-díjasok Kutatás-Fejlesztési Park első ütemét képezi.
 

Napi félezer embert foglalkoztatott a Strabag

Az átadón kiosztott tájékoztató szerint a kivitelezésében 201 vállalkozás vett részt. A beruházás során, a legintenzívebb időszakban a Strabag MML generálkivitelezőként naponta 460 szakembert foglalkoztatott az építési területen.

 

 

A Wing Zrt. fejlesztésében és tulajdonában álló székház kifejezetten a bérlő Ericsson igényeire szabva készült, 1800 fő dolgozik benne.

Az épület többek közt hipermodern fejlesztési laboratóriumnak, az Ericsson innovációs központjának és az Ericsson Garázsnak is otthont ad. 

A létesítményhez - a környékhez képest egyedülállóan sok helyet biztosítva - 500 parkoló tartozik négy mélygarázs szinten és 250 kerékpártároló. Az épület mélysége emiatt jelentős, hiszen 21 méterrel a föld alatt található a legalacsonyabb pontja, a földfelszín fölött pedig 29 méter magas a hatemeletes központ. Az irodaházat 9 500 négyzetméter üvegfelület borítja, ennek nagy aránya miatt is különlegesnek számít a környezetében.

 

 

Az Ericsson több mint száz éve vetette meg a lábát hazánkban

Az irodaház átadásán  Orbán Viktor kiemelte, a telekommunikáció európai úttörői között a kezdetek óta ott voltak a svédek mellett a magyarok is. "Puskás Tivadarnak köszönhetően Magyarország gyorsan a távközlés élvonalába került" - emlékeztetett a kormányfő. "Ez az Ericsson alapítójának, a svéd telekommunikáció atyjának, Lars Magnus Ericssonnak is feltűnt: 1911-ban az első külföldi beruházó Magyarországon ebben a szektorban az Ericsson volt."

Börje Ekholm, az Ericsson Group elnök-vezérigazgatója beszédében azt emelte ki, az Ericsson elismeri a magyar kutatók és mérnökök tehetségét. "A magyarországi kutatási és fejlesztési egység folyamatos bővülése az ő munkájuknak köszönhető" - fogalmazott a vezető.

A keddi eseményen az Ericsson szándéknyilatkozatot írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) az oktatás, a kutatás és az innováció terén folytatott együttműködés kiterjesztéséről.

Galéria

Wing Zrt.StrabagAktuáliskutatás-fejlesztésirodairoda

Hírlevél

Hirdetés