2024.03.19, Kedd
Télen sem áll meg a munka: íme a Mapei megoldásai a hideg időkre
Illusztráció: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Télen sem áll meg a munka: íme a Mapei megoldásai a hideg időkre

magyarepitok.hu

2020.01.20. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

Az anyagok megfelelő kötéséhez általánosságban elmondható, hogy nem csak a levegőnek kell +5°C felett lennie, hanem az alapfelületnek, a burkoló vagy egyéb beépítendő anyagnak, a segédanyagoknak és a keverővíznek is.

Hirdetés

Ma, amikor az építőipar pörög természetes igény, hogy minden lehetséges időt ki szeretnének használni a szakemberek a különböző munkafolyamatok elvégzésére. A Mapei Kft. ezért olyan tanácsokkal látta el szerkesztőségünket, melyek segíthetik a téli kivitelezést.

A hideg idők beálltával, a hőmérséklet jóval alacsonyabb a felhasználni kívánt anyagok bedolgozhatósági hőmérsékleténél. Komoly felkészültséget igényel, hogy ennek ellenére megfelelő minőségű legyen a munka is.

 

Hidegburkolás hideg időben

Az anyagok megfelelő kötéséhez általánosságban elmondható, hogy nem csak a levegőnek kell +5°C felett lennie, hanem az alapfelületnek, a burkoló vagy egyéb beépítendő anyagnak, a segédanyagoknak és a keverővíznek is. Ráadásul nem csak a munkavégzés alatt, hanem amíg az anyagok kötésének jelentős része lezajlik.

Időtartamok tekintetében sem a megszokottal, vagy a termékismertetőkben 23°C-ra megadottakkal kell számolni.

Termékenként változó mértékben, de minden Mapei termékre igaz, hogy hideg időben jelentősen lassabban köt. Átmeneti időszakban, mikor a nappali hőmérséklet még eléri a használni kívánt termékek minimális bedolgozhatósági hőmérsékletét, és a nap is még felmelegíti az alapfelületet, jó megoldást jelent a gyorskötő termékek használata.

Ezek az anyagok sokkal hamarabb kötnek és szilárdulnak, így hamarabb ellenállnak a fagy káros hatásainak.

Egy teraszon hideg időben például ezzel a rétegrenddel érdemes dolgozni:

  • PLANITOP FAST 330 kiegyenlítés,
  • MAPELASTIC TURBO kent szigetelés,
  • ELASTORAPID vagy KERAQUICK ragasztó,
  • ULTRACOLOR PLUS fugázó,
  • és MAPESIL AC hézagkitöltő.

Betonjavító termékek között szintén találunk számos gyorskötő terméket, mint amilyen az állékony MAPEGROUT RAPIDO vagy az önthető MAPEGROUT SV.

 

5 fok alatt további intézkedésekre is szükség van

Az anyagokat, szerszámokat és a gépeket is lehetőség szerint meleg fűtött területen kell tárolni. Ez lehet maga az épület, amin a munkavégzés folyik, de lehet egy fűtött konténer is. Továbbá az anyagok bekeveréséhez meleg vizet kell használni.

Beltéren, ha lehetőség van rá, napokkal a munka megkezdése előtt érdemes elindítani a fűtési rendszert. Ez nem csak az anyagok tárolása miatt lehet fontos, de az alapfelületek, falak, aljzatok átmelegedéséhez is szükséges lehet.

 

Homlokzati munkák hideg időben

Kültéri munkák esetén, mindenféleképpen védeni kell a felületeket és egy fűthető burkot kell kialakítani a felület körül. Homlokzati munkáknál, például homlokzati hőszigetelés, vagy homlokzatburkolás esetén, teljesen be kell állványozni az éritett felületet.

Az állványt legalább állványvédő hálóval teljesen be kell borítani. Fűtött épület esetén egy ilyen burok is már pár fokkal magasabb hőmérsékletet biztosíthat a környezetnél. Igazán hideg időben viszont nem túlzás a teljes állványzatot két réteg fóliával borítani úgy, hogy az alul és fölül is zárt legyen, majd hőlégfúvókkal fűteni az érintett felületet.

Hasonló módszert érdemes alkalmazni egyéb kültéri munkáknál, például terasz vagy medence burkolásánál is.

A különbség, hogy ezeknél az eseteknél nem egy állványzat segítségével kell létrehozni a fűthető burkot, hanem egy ideiglenes sátorra van szükség munkaterület fölé. Azonban fontos figyelni arra, hogy a hőlégfúvó elektromos legyen, illetve kerülendők a szénhidrogénekkel, például pbgáz elégetésével működő fűtőtestek.

 

Fűtött munkaterületek esetén is van értelme gyorskötő termékeket választani

A gyorskötő termékekkel jelentősen gyorsítható a teljes munkafolyamat. Egyrészt a technológiai idők rövidülhetnek az egyes munkafázisok között, például hidegburkolásnál a kiegyenlítés, vízszigetelés, ragasztás, fugázás között.

Másrészt a gyorskötő anyagok alkalmazásával hamarabb válik terhelésnek, időjárásnak ellenállóvá a termék. Ezek összessége azzal jár, hogy kisebb ideig kell védeni, fűteni a felületet, így hamarabb befejeződhet a munka.

A hőlégfúvó okozta szárító hatásra, légmozgásra elsősorban a színes termékek érzékenyek. Emiatt olyan termékeket ajánlott választani, amelyek kevésbé érzékenyek a kivitelezés körülményeire.

Cementes fugázók esetén ilyen termék az ULTRACOLOR PLUS, festékek vakolatok terén pedig a QUARZOLITE és a SILANCOLOR termékcsalád.

TechnológiaMapei Kft.innovációépítőanyagoképítőipari alapanyagok

Hírlevél

Hirdetés