2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Három épületből képez összefüggő komplexumot a Merkbau Budakeszin
Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Három épületből képez összefüggő komplexumot a Merkbau Budakeszin

magyarepitok.hu

2021.03.18. 08:00 - Kolinek Nóra

A domonkos nővérek számára fontos összes funkciót betöltik majd az épületek, melyek közt híd biztosítja az átjárást.

Hirdetés

Legutóbb tavaly év végén számoltunk be a budakeszi domonkos nővérek épülő új kápolnájáról, amikor letették a létesítmény alapkövét. A három épületből álló komplexum kivitelezési munkáit a Merkbau Zrt. végzi, ennek során:

  • egyrészt a meglévő rendház átépítése történik meg, ez az épület a nővéreknek ad majd otthont;
  • másrészt a rendház közelében újonnan felépül egy kápolna, betöltve a szakrális tér szerepét;
  • harmadrészt egy meglévő otthonházat is felújítanak egy korábbi épületből, ami a rendhez látogató lelkigyakorlatozók és más vendégek szálláshelye lesz, egyben hitéleti programoknak is teret biztosít.         


Az otthonház projektje csak a rendház befejezése után indulhat

A kivitelező részéről Nagy Kálmán, létesítményfelelős arról tájékoztatta lapunkat, hogy a munkák 2020 szeptember végén indultak a bontási folyamatokkal. Ez követően a rendháznál – mely eredetileg is egy szinteltolásos épület - ez épület egyik felére egy, a másik felére két teljes értékű szint kerül ráépítésre az eddigi egy szintes tetőtérbeépítés helyett. Itt már lezajlott a szerkezetépítés, jelenleg a gépész és elektromos alapszerelés, valamint az építőmesteri, szakipari és ácsmunkák vannak folyamatban. Ennél az épületnél az alaprajz is nagy mértékben változik, valamint új elektromos és gépészeti rendszereket kap az épület. 

A rendházhoz a pince szinttől indulva hozzáépítenek még egy lépcsőházat, illetve új szerkezeti kialakításokkal átszabták a rendház homlokzati kontúrjainak nagy részét.

A kápolna épületnél a szerkezetépítés folyik, a jelenleg a nővéreknek szállást biztosító otthonház átépítése pedig akkor kezdhető majd el – várhatóan júniusban – amikor a nővérek átköltöztek a megújult rendházba. További feladat a telken keresztül folyó patak mederrendezése. A három épületet magába foglaló projekt befejezése ez év végére várható.

         

Kiemelt szempont az esztétika

A hozzávetőlegesen 2278 négyzetméter nettó hasznos alapterületű épületeket egy híd köti majd össze, mely felülről és oldalról is fedett lesz, biztosítva az akadálymentes közlekedést. A rendház és az otthonház új felvonót és új lépcsőházat kap.

Az épületegyüttes esztétikai kialakítása során a Merkbau szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az építészek által megálmodott apró részletek – pl. egyedi gyártású műkő rácsok, vagy a híd fémlemez oldalfal fedése – mind szinkronban és egységben legyenek a többi formai elemmel.

A szakember zárásként arra is kitért, hogy a munkák során kihívást jelent a kis méretű, nehezen megközelíthető munkaterület, továbbá a viszonylag rövid határidő, miközben az otthonház munkálatait csak később lehet elkezdeni.

Galéria

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Budakesziegyházi fejlesztésekkápolna

Hírlevél

Hirdetés