2024.04.20, Szombat
A domonkos nővérek új kápolnával gazdagodnak Budakeszin
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A domonkos nővérek új kápolnával gazdagodnak Budakeszin

magyarepitok.hu/MTI

2020.11.04. 10:08 - Kalácska-Nagy Nóra

A Merkbau munkájával fog megvalósulni a domonkos nővérek új kápolnája.

Hirdetés

A budakeszi domonkos nővérek rendháza új kápolnával bővül a Merkbau Zrt. munkájával. A teljes épületegyüttes a felújítás után 2300 négyzetméter lesz. Az építkezés várhatóan egy évig tart.

A rendházban a 22 tagú közösség életterén túl a szerzetesi képzéshez szükséges, a lelkigyakorlatozók fogadására és hitéleti programok rendezésére alkalmas helyiségeket is kialakítanak.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A szerdai ünnepségen az alapkövet megáldotta Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, és beszédet mondott Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Knáb János, a kivitelző Merkbau igazgatósági tagja és műszaki igazgatója.

Az eseményen Soltész Miklós felidézte: hét évtizede, amikor a kommunisták feloszlatták a szerzetesrendeket, több mint kétszáz domonkos nővér élte meg, hogy vége a sok száz éves közösségnek, amelyhez egykor Szent Margit is tartozott. Végül mégis "volt bátorságuk" titokban vagy külföldön tovább éltetni, a rendszerváltás után pedig újraszervezni a közösséget. Mára pedig az egyik legnagyobb női szerzetesrenddé vált Magyarországon.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök elmondta: egy kápolna építése mindig öröm, de különösen az a domonkos nővérek számára, hiszen a régit kinőtte a közösség.

A Merkbau képviseletében Knáb János azt a gondolatot fogalmazta meg, hogy a mai világban óriási szükség van arra, hogy a mai világban olyan emberek éljenek, akik a világért imádkoznak és az emberekért dolgoznak. "A domonkos nővérek meggyőződésem szerint ilyen emberek, ezért felemelő érzés, hogy számukra építhetünk otthont és templomot" - tette hozzá.

 

Knáb János, a Merkbau Zrt. igazgatósági tagja és műszaki igazgatója

A magyarországi domonkos nővérek ötvenen vannak, Hódmezővásárhelyen óvodát és iskolát, Kőszegen iskolát működtetnek. Budakeszin található a szerzetesrend központja, amelyben a nővérek képzése is zajlik.

Az ott élő rendtagok a plébániai és az iskolai hitoktatásban vesznek részt, illetve a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tanítanak. Világszerte több mint száz kongregációban körülbelül harmincezer domonkos nővér él.

Galéria

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Budakeszialapkőkápolnaegyházi fejlesztések

Hírlevél

Hirdetés