2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Így ölt magára új köntöst a győri Káptalandomb: most a zarándokszállások készültek el
MTI/Krizsán Csaba

Így ölt magára új köntöst a győri Káptalandomb: most a zarándokszállások készültek el

magyarepitok.hu, mti

2020.08.17. 11:20 - Szabó Ákos

A Bellmann négy épületben alakította ki a szállásokat, az Euro Generál és a Possibuild a Hittudományi Főiskola épületét fejleszti. Emellett egy külön projektsorozatban a Bazilika épülete is műemléki felújítást kap.

Hirdetés

Átadták Győr katolikus épített öröksége, a Káptalandomb egyik nagy kulturális jelentőségű projektjét a hétvégén. Összesen négy épületből (köztük műemléki védettséget élvező épületből is) alakították ki a huszonhárom apartmanból és egy kápolnából álló zarándokházat, a Domus Peregrinit. A munkálatokat a helyi illetőségű Bellmann Kft. végezte el, a fejlesztést a kormány 830 millió forinttal támogatta.

 

MTI/Krizsán Csaba

 

A Hittudományi Főiskola évszázados épülete is megújul

Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke reményét fejezte ki, hogy a zarándokházban nemcsak vallásos emberek fognak megszállni, hanem a kultúrát és történelmet szeretők is, mert érezni fogják, hogy a Káptalandombon nemcsak megnézni kell az emlékeket, hanem elmélyülni is.

 

A Hittudományi Főiskola épülete

Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója arról beszélt, hogy a Káptalandomb intenzív fejlődési szakaszban van, aminek része a zarándokház átadása is. Mint ahogy korábban megírtuk, ennek része a középkori gyökerű, mai formájában az 1910-ben átadott Hittudományi Főiskola restaurálása is. Az intézményt a szintén győri Euro Generál Zrt. és a bicskei Possibuild Kft. konzorciuma újítja fel, nettó 953 millió forintos kerettel.

 

A Bazilika retaurálása is hangsúlyos része a Káptalandomb megújulásának

 

A Bazilika (miserend.hu)

Emellett folyamatosan újul meg a győri Bazilika (más néven a Nagyboldogasszony-székesegyház) is, melynek 2017-ben elindult megvalósításában a BAU-VIP Kft. és a Gyarmati Mérnöki Szolgáltató Kft., a Bellmann Kft., valamint a Lodzsa Kft. is szerepet vállalt. A székesegyház rekonstrukciója során többek között

  • korábban az épületgépészeti, világítási, fűtési, biztonsági és hangosítási rendszert, valamint a burkolatot cserélték ki;
  • jelenleg pedig többek között a főoltár, a mellékoltárok, a szószék, illetve a mennyezeti freskók helyreállítása zajlik körülbelül 1,8 milliárd forintos költséggel.
Mi épül?GyőrBellmann Kft.Euro GenerálPossibuild Kft.BAU-VIP Kft.Lodzsa Kft.Gyarmati Mérnöki Szolgáltató Kft.építőipari cégekegyházi fejlesztésekműemlékfelújításkulturális központ

Hírlevél

Hirdetés