2024.04.25, Csütörtök
Hosszú évtizedek után megújul a Citadella és környezete
vjm.hu

Hosszú évtizedek után megújul a Citadella és környezete

MTI

2020.06.09. 10:20 - Almási Krisztina

A fejlesztés keretében megújulnak az erőd falai és a Citadella belső udvara is, a cél az, hogy ez az elhanyagolt történelmi erőd sokakat vonzó, élményeket nyújtó találkozási ponttá váljon.

Hirdetés

Új találkozási pontként és közösségi térként fog megnyílni az átfogó rekonstrukción áteső, hosszú évtizedek óta elhanyagolt Citadella erőd és közvetlen környezete - adott tájékoztatást a mai sajtótájékoztatón Fodor Gergely kormánybiztos. A kiemelt kormányzati beruházás keretében egy hiánypótló múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki a Gellért-hegy tetején álló Citadella és környezetének rehabilitációja során.

A fejlesztések 2022-ig tartó első üteme az erődre, a falaira és a környezetének rendezésére fókuszál, majd 2023-ban a nyugati ágyútoronyban megnyílik a magyar szabadságküzdelmeket bemutató kiállítás is.

A területen az állapotfelmérési munkák még ezen a héten megkezdődnek, majd megindul a régészeti feltárás és az építészeti tervezés is, amelyek után elkezdődik a Citadella belső udvarának felújítása és a külső falak rekonstrukciója – várhatóan 2020 őszén.

A Szabadság-szobor közelében megnyíló új, 21. századi kulturális intézmény tervezése a kormánydöntéssel összhangban szintén már a héten megkezdődik, történészek és szakértők bevonásával.

A cél, hogy ez a hosszú évtizedekig méltatlanul mellőzött és elhanyagolt történelmi erőd sokakat vonzó, élményeket nyújtó találkozási ponttá váljon.


A hosszabb időtöltést szolgálja majd a megújult Citadella

A részben az erőd közepén álló második világháborús betonbunker bontásával kialakított új közpark és a Citadellában létrejövő közösségi terek lehetőséget adnak majd arra, hogy a magyar és külföldi vendégek ne csak egy fotó erejéig látogassanak el a Gellért-hegy tetejére, hanem hosszabb időt is tartalmasan el tudjanak ott tölteni.

A fejlesztések révén létrejövő kiállítással, a korszerű közösségi terekkel, az új zöldfelületekkel és a kényelmet szolgáló infrastruktúra kialakításával lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók hosszabb és tartalmasabb időt töltsenek ezen az egyedi helyszínen.

Az erődön és közvetlen környezetében végzett állapotfelmérés érinti majd a Szabadság-szobrot is, azt azonban csak a vizsgálatok lezárultával lehet majd megmondani, hogy szükséges-e az emlékmű rekonstrukciója.

Mi épül?BudapestCitadellaműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés