2024.04.24, Szerda
Már épül a debreceni oltóanyagüzem
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, látványtervek: BORD Építész Stúdió

Már épül a debreceni oltóanyagüzem

magyarepitok.hu, kozbeszerzes.hu, dehir.hu

2020.06.09. 17:01 - Szabó Ákos

A kísérleti üzem egy innovációs központtal együtt épül meg egy 8 milliárd forintos beruházásban.

Hirdetés

Letették Debrecen Vezér úti ipari parkjában a pilot (kísérleti) oltóanyaggyár és az innovációs központ alapkövét, a teljes fejlesztés költsége 8 milliárd forint. Az innovációs központot a közbeszerzési adatok szerint a helybeli központú HUNÉP Zrt. építi fel nettó 3,77 milliárd forintból a BORD Építész Stúdió terveinek megfelelően a debreceni egyetemi tulajdonú UD TUTI Kft. beruházásában.

 

 

Az eseményen Szilvássy Zoltán rektor elmondta: Magyarországon egyedülálló innovációs plázát hoznak létre, amelyben főként egészségipari és járműipari kutató laboratóriumokat alakítanak ki.

Az oltóüzemről elhangzott: a leendő, kis sorozatban vakcinák gyártására is alkalmas központ létrehozásával tovább erősödik az ipari-felsőoktatási együttműködés,

mivel egy helyen valósul meg a kutatás, a fejlesztés, az innováció, és részben az oktatás, aminek eredményeként versenyképes, piacképes termékek és szolgáltatások jöhetnek létre.

Az innovációs központ háromszintes épülete startupok, kutatócégek és az egyetemi élet fontos találkozási pontja lesz: az oktatás, a kutatás és a versenyszféra szereplői részére szolgál közösségi innovációs piactérként.

 

 

Minden támogatást megkap a BMW-gyár

Az ünnepségen a BMW-autógyár beruházásáról is szó esett. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kifejtette, hogy ugyan a koronavírus-járvány a megvalósítást átmenetileg lelassította, a cél továbbra is az, hogy az eredeti menetrend szerint készüljön el a BMW új termelési egysége, amely kiemelten fontos a márka európai ellátási lánca számára.

Ehhez a cég minden támogatást megkap Magyarországtól – derült ki a miniszter szavaiból, aki emlékeztetett még: a BMW minden fórumon megerősítette változatlan elkötelezettségét és szándékát a beruházás iránt.

Mi épül?DebrecenHunép Zrt.Bord Építész Stúdióinnovációkoronavírusegészségügyi fejlesztésipari park

Hírlevél

Hirdetés