2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Megérkezett a magyar útépítésbe az első automata finisher
Duna Aszfalt Kft.

Megérkezett a magyar útépítésbe az első automata finisher

magyarepitok.hu

2018.12.03. 16:25 - Hegedűs Gergely

A Duna Aszfalt új eszköze a hagyományos beton- és aszfaltterítéshez képest nagyságrendekkel pontosabb mérést tesz lehetővé, és kizárja a személyi hibákat.

Hirdetés

Hazánkban elsőként vásárolt automata finishert a Duna Aszfalt Kft. - derült ki a cég nemrég közzétett videójából. A szintvezérelt Vögele automata beton- és aszfaltterítő gép használata közben a magasságot és a padszélességet is a szintvezérlés állítja, az eszköz emellett automatikus kormányzásra képes.

A Vögele Super 1900-3i munkájához legalább három geodéziai mérőállomásra van szükség. Ezek közül kettő vezérli a gépláncot, a harmadik folyamatosan ellenőrzi a munka pontosságát.

Miután az eszköz teljesen automatikusan működik a mérőállomások jelei alapján, a gépkezelőnek csupán az ellenőrzés a feladata. 

Ez a technológia a hagyományos, úgynevezett zászlózáshoz képest nagyságrendekkel pontosabb mérést tesz lehetővé, és kizárja a személyi hibákat. A videóból az is kiderült, hogy a Novatronic Leica PaveSmart vezérléssel ellátott finisher mind a beton, mind az aszfalt terítését el tudja végezni; a beton terítésénél pedig nincs szükség utólagos tömörítésre, hengerlésre.

Duna Aszfalt Zrt.Technológiaútépítésinnovációbeton

Hírlevél

Hirdetés