2024.04.25, Csütörtök
Debrecen: elindulhat az ötletek megvalósulását szolgáló inkubátorház építése
Az Innovációs Központ látványtervei (octogon.hu)

Debrecen: elindulhat az ötletek megvalósulását szolgáló inkubátorház építése

magyarepitok.hu

2020.02.10. 10:48 - Almási Krisztina

A létesítmény a start upok, kutatócégek és az egyetemi élet fontos találkozási pontja lesz egyben.

Hirdetés

Debrecenben elkezdődhet az Innovációs Központ kivitelezése több mint 3,7 milliárd forintból a Hunép Zrt. kivitelezésében, a beruházás magába foglalja a kiszolgáló melléképületek munkálatait is – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból. A komplexum a Vezér utcai ipari parkban épül meg.

A főépület alapozási munkálatainak egy része egy másik kivitelezési eljárás során elkészült. Az Innovációs Központ bruttó összterülete több mint 5500 négyzetméter lesz, a tervezett zöldfelület pedig közel 8700 négyzetméter.

A Debreceni Innovációs Központ az ország egyik legmodernebb inkubátorháza lesz, ahol az elméleti kutatásoktól egészen a prototípusgyártásig juthatnak majd el a projektek.

A létesítmény egyrészt a start-up cégek és kutatók otthona lesz, de mellette az egyetemi élet fontos találkozási pontjaként is funkcionál majd.

Az épület látványterve

A háromszintes épületben az alsó szint a laboré és a műhelyé, középre kerül a közösségi innovációs „piactér” - étkezővel, pihenőkkel, tárgyalókkal és coworking területekkel -, míg az irodákat a felső szintre helyezték. A központ mellett hosszanti irányban két mesterséges dombot emelnek, melyekben a gépészet és kerékpártárolók kapnak helyet.

A koncepció kulcsfontosságú eleme az állandó mozgástól éllettel teli "piactér", vagyis a középső szint, az épületnek nincs egyetlen, kitüntetett helyen lévő lépcsőháza. Így a közlekedés szintenként különböző helyekre lett pozícionálva, mely megkerülhetetlenné teszi a „piactéren” való áthaladást.

Az épület látványterve

Az innovációt és vállalkozói szemléletet megalapozó fejlesztéssel a kormány és az intézmény célja, hogy a Debreceni Egyetem még jobban felzárkózzon a világ vezető felsőoktatási intézményei mellé. A remények szerint a központ az oktatás, kutatás és vállalkozások egy helyen történő megjelenésével befektetéseket vonz a kutatásokhoz, ezáltal gazdasági növekedést eredményez.  

Mi épül?DebreceninnovációHunép Zrt.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés