2019.07.15, Hétfő

Újra beindul a hejőcsabai cementgyártás

2015.12.04. 19:59

Megkapta a környezethasználati engedélyt a hejőcsabai cementgyár, mely a jövőben évente 1,8 millió tonna cementet állít elő, és csaknem 350 embert foglalkoztat majd. A korábbi működtető, a svájci Holcim konszern 2011-ben zárta be a gyárat, a Magyar Cement Kft. jogutódja, a HCM Kft. indítja újra a termelést.

Megkapta az egységes környezethasználati engedélyt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól a hejőcsabai cementgyár tulajdonosa, a HCM 1890. Kft., ezzel az évek óta nem termelő gyár újraindítása lehetővé válhat - közölte a társaság az MTI-vel pénteken.    

A tájékoztatás szerint az egységes környezethasználati engedélyben előírt hatósági előírások teljesítésével, a szükséges beruházásokat követően az üzemben alkalmazott műszaki megoldások megfelelnek az ágazatban elérhető legjobb technológiai követelményeknek (Best Available Technology - BAT).

A cementgyár újbóli üzembeállítása és az alapanyagok szállítása a lakókörnyezetben nem jelent környezeti kockázatot, illetve nem okoz a megengedett egészségügyi határérték feletti szennyezést. A közlemény arra is kitér, hogy 2014. decemberében a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a gyár újraindítását.

A tervek szerint a gyár évente 1,8 millió tonna cementet állít elő, és csaknem 350 embert foglalkoztat majd.

A Miskolc hejőcsabai városrészében található cementgyárat sok éven át a svájci Holcim konszern működtette, majd 2011-ben leállította a termelést, a dolgozókat elbocsátották. Eközben a Holcim csaknem húsz éven át jogvitában állt a Kálmán János vállalkozó érdekeltségébe tartozó Magyar Cement (MC) Kft.-vel (a HCM 1890 Kft. jogelődje).     

A gyár az elmúlt évben bírósági végzéssel került Kálmán János érdekeltségébe, aki tavalyi sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy tervei szerint a cementgyárban 4-5 milliárd forintos fejlesztést követően indulhat újra a termelés.

(mti)