2024.05.19, Vasárnap
Lezárult a Népliget tájépítészeti ötletpályázata
Grafika: nepliget.budapest.hu

Lezárult a Népliget tájépítészeti ötletpályázata

MTI, nepliget.budapest.hu

2023.01.19. 10:42 - Kolinek Nóra

A pályaművek kiértékelésére hamarosan sor kerül, és a budapestiek véleményét is várják.

Hirdetés

Tavaly számoltunk be arról, hogy a tervek szerint megújul Budapest legnagyobb zöldfelülettel rendelkező parkja, a Népliget. A Fővárosi Önkormányzat tájépítészeti ötletpályázatot hirdetett, amely során egy szakmai verseny keretében választják ki, hogy milyen koncepcióterv képezze alapját a Népliget rehabilitációjának.

Az ötletpályázat lezárult, amelyre tizenhat pályamű érkezett − közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán. A zsűri hamarosan értékeli a pályaműveket, de a budapestiek véleményére is számítanak, a pályázatokhoz kapcsolódóan szavazást is indítanak majd – írta.

„A cél, hogy az egyik legelhanyagoltabb állapotban lévő parkot újragondoljuk úgy, hogy közben megóvjuk a természeti értékeit és megtartsuk parkjellegét”

− fogalmazott a főpolgármester.

A Budapest Városháza Facebook-oldalán korábban azt írták, hogy a Népliget Stratégiai Terve után az ötletpályázat a következő lépés a megújulás irányába. A pályaművek ugyanis hozzájárulnak, hogy eljussanak a részletes kiviteli szintű tervekig, és végre megvalósulhasson egy-egy parkrész megújítása − olvasható a bejegyzésben.

 

Az átfogó felújítás mellett funcióbővítést is terveznek

A Népliget megújításának célja

  • a zöldfelületek mennyiségi és minőségi növelése, továbbá parki vízfelület létrehozása;
  • új városszerkezeti kapcsolatok kialakítása a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása érdekében;
  • a Vajda Péter utca forgalmának csillapítása, a park belső autóforgalmának korlátozásával;
  • a rekreációs funkciók bővítése:  játszóterek fejlesztése, futókör létesítése vagy napozórét kialakítása. Az egykori Mutatványos tér helyén rendezvényteret hoznának létre.
Mi épül?BudapestNépligetvárosrehabilitációközparkzöldterületek

Hírlevél

Hirdetés