2024.04.24, Szerda
Megújul a Népliget: tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a park felvirágoztatására
Borítókép: Radó Dezső Terv | Budapest / rdt.budapest.hu

Megújul a Népliget: tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a park felvirágoztatására

Fővárosi Önkormányzat, nepliget.budapest.hu

2022.08.02. 16:00 - Füzi Nikolett

A cél, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve, egy élettel teli közparkként újuljon meg.

Hirdetés

Elindul a Népliget, Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, ám gazdag múltjához képest kissé elhagyatott állapotú parkjának megújítása: a Fővárosi Önkormányzat első lépésben széles körű lakossági bevonással, az állami szereplőkkel, valamint kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására - tette közzé közösségi oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A Népliget szövevényes története a város szerkezeti fejlődésének, a Főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezhet, ugyanis

a projekt fő célja, hogy zöldfelületi értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a Népliget fénykorát idéző, sokszínű, élettel teli közösségi tér váljon.

A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

 

Térkép: nepliget.budapest.hu


Kiemelt szempont a növényállomány értékeinek védelme, és a zöldterületek növelése

A Népliget megújításának következő lépéseként a Fővárosi Önkormányzat tájépítészeti ötletpályázatot hirdet, amely során egy szakmai verseny keretében választják ki, hogy milyen koncepcióterv képezze alapját a Népliget lépésről-lépésre történő rehabilitációjának.

A pályázat célkitűzéseként jelölte meg

a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítását és mennyiségi növelését a burkolt felületek csökkentésével, mindemellett fontos szempont a külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, illetve a park elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása.

További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését is a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával.

A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén pedig egy közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása is.

Az ötletpályázat pályaműveinek feltöltési és beérkezési határideje 2023. január 16.

Mi épül?BudapestNépligetvárosrehabilitációközparkzöldterületek

Hírlevél

Hirdetés