2024.03.29, Péntek
Fókuszban a tudomány: átadták a Science Park Szeged első létesítményét, az SZTE inkubátorházat
Fotók: MTI/Rosta Tibor

Fókuszban a tudomány: átadták a Science Park Szeged első létesítményét, az SZTE inkubátorházat

MTI, magyarépítők.hu

2022.01.11. 18:30 - Füzi Nikolett

A Ferroép munkájával megvalósult épület az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont mellett elterülő Science Park Szeged első létesítménye, amely a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ székhelyeként működik majd.

Hirdetés

Átadták a szegedi egyedülálló infrastruktúrát biztosító, és Nívódíjjal is jutalmazott ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet mellett található, 85 hektáros Science Park Szeged első létesítményét, a Szegedi Tudományegyetem Inkubátorházát.

A Szegeden található szovjet laktanya területén épített inkubátorház felújítása a Ferroép Zrt. kivitelezésében készült el, és a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ székhelyeként működik majd.

A munkálatok során a szakemberek elvégezték a 3300 négyzetméteres, elhanyagolt állapotban állt, háromemeletes egykori laktanyaépület teljeskörű gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítását, továbbá laboratóriumokat és irodákat alakítottak ki.

 

Kép: MTI/Rosta Tibor - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) inkubátorháza az átadóünnepség napján, 2022. január 11-én.

13 a szegedihez hasonló intézmény létesül még a kutatók számára

Az ünnepség részeként együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL). Az átadóünnepségen Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter többek között elmondta, Magyarország 2017 óta tagja az EMBL-hálózatnak, amelynek jelenleg 14 kutatási programjához csatlakoztak már magyar intézmények.

Kiemelte: országszerte 14 tudományos innovációs parkot alakítanak ki - ezek egyike a szegedi - annak érdekében, hogy az akadémiai szférában keletkező tudás minél könnyeben utat találjon a vállalkozásokhoz. Hozzátette, a magyar szakemberek képességeinek kibontakoztatását a kutatói életpálya támogatásával és világszintű infrastruktúra létrehozásával ösztönzi a kormány. Így tehát

az együttműködési megállapodás célja, hogy a magyar kutatócsoportok lényegesen intenzívebben és több projektben tudjanak részt venni.

 

A világon összesen csak három ELI kutatóközpont található, az egyik a szegedi

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, már a város 2017-es tervei között is szerepelt a központ környezetében egy tudományos ipari park kialakítása, amelynek részeként az inkubátorház megvalósítása is a projekt részeként szerepelt.

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) projekt keretén belül összesen három országban létesült lézeres kutatási központ, melyek közül az ELI ALPS intézet egy több mint 70 milliárdos beruházásként jött létre. A három pillér koordinációja közös, kutatási stratégiájukat egyeztetik. Az épületen a Strabag MML Kft. és a Swietelsky Magyarország Kft. konzorciumával egy 140 fős tervezőgárda dolgozott együtt három éven át.
Működése jelentős kutatási célt szolgál: Az ELI a világ egyik első olyan létesítményként épült meg, amely a fény és az anyag kölcsönhatásának vizsgálatát minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett teszi lehetővé.

Az intézet további jelentősége közé tartozik az is, hogy a fizika, biológia, kémia, valamint az orvosi és anyagtudományok területén rendkívüli nagy időfelbontással végezhető alap- és alkalmazott kutatásokhoz biztosít infrastruktúrát.

 

Kép: szeged.hu

 

Továbbra is folytatódnak a fejlesztések

A helyszíni sajtótájékoztatásból kiderült, a 85 hektáron elterülő Science Park Szeged fejlesztésének következő lépése a járműipari kompetenciaközpont épületének kialakítása lesz:

az elektromobilitás korszakának kihívásaira fókuszáló járműipari - oktatási, kutatás-fejlesztési és méréstechnikai - centrumban jól felszerelt - egyetemi és vállalatok keretein belül működő - laboratóriumokat hoznak létre.

Mindemellett a közeljövőben megvalósuló tervek között szerepel

  • egy látogató- és konferenciaközpont kialakítása is,
  • valamint a campus épületének megépítése, mely modern lakhatási körülményeket biztosítana a diákok és kutatók részére.

Az SZTE mérnökképzés struktúraváltásához és kutatásokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés további eleme a műszaki-technológiai és innovációs központ épülettömbjének kialakítása is, amelyben tesztlaboratóriumok, oktatási, gyakorlati terek, illetve egy konferenciaterem is helyet kap majd.

Iparági hírekFERROÉP Zrt.Szegedi Tudományegyetem (SZTE)Szegedkutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés