2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Nívódíjat kapott a szegedi lézeres kutatóintézet épülete
Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Nívódíjat kapott a szegedi lézeres kutatóintézet épülete

magyarepitok.hu

2019.03.28. 15:57 - Gyöngyösi Klaudia

Az egyedülálló infrastruktúrát biztosító szegedi létesítményt a Strabag és a Swietelsky konzorciuma kivitelezte.

Hirdetés

Építőipari Nívódíjat kapott Szegeden található szovjet laktanya területén épített ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet. Az épületen a Strabag MML Kft. és Swietelsky Magyarország Kft. konzorciumával egy 140 fős tervezőgárda dolgozott együtt három éven át.

Idén 8 kategóriában 10 épületet részesítettek Nívódíjban

A 18. alkalommal meghirdetett pályázaton olyan létesítmények közül választották ki a hazai építőipar csúcsmunkáit, melyeknek nettó értéke minimum 100 millió forint. A bírálóbizottság összetett szempontok szerint értékelte a pályázó építményeket és azok kivitelezését is. A komplex infrastrukturális létesítmény kategóriájának első helyezését az ELI-ALPS kutatóintézet nyerte el a decemberben tartott gálán.

Öt épületet kapott az ultramodern tudomány

A 24,5 ezer négyzetméteres komplexumban öt épületet alakított ki a Strabag és a Swietelsky az Artonic Design Építészeti Kft. tervei alapján.

(A képre kattintva galéria nyílik!)
  • Az A épületben a kísérleti területek,
  • a B épületben a laborok, előkészítő műhelyek, kutatói irodák kaptak helyet,
  • a tudásközpontként is szolgáló fogadó épületben található a konferenciaterem, a könyvtár, a szeminárium termek, a menedzsmentirodák és az étterem,

emellett külön épületben működnek a kiszolgáló, karbantartó egységek, illetve a porta.

Az átadó ünnepségen köszönőbeszédet mondtak a konzorcium vezetői is

Varga Róbert, a Strabag területi vezetője beszédében kiemelte az intézet speciális funkciójából adódó kivitelezési kihívásokat. „Olyan rendszereket kellett megvalósítanunk, amik csak érintőlegesen kapcsolódnak a szakmánkhoz, mint például a sugárvédelmi rendszer – mondta el.

„Nagy kihívást jelentett a létesítmény megvalósítása, de reméljük, hogy a kutatásaikkal a jövőnket teszik jobbá” – fejtette ki, majd hozzátette: „úgy is mondhatjuk, hogy a jövőnket építettük meg.”

 „Nagy megtiszteltetés már az is, hogy a világon egyedülálló ELI-ALPS munkálataiban részt vehettünk”- nyilatkozta Áprily Krisztián, a Swietelsky projektvezetője. „Az ultramodern anyagok és berendezések megkövetelték a kivitelezőktől a pontos és precíz munkavégzést” – emelte ki. Beszédjének végén hangsúlyozta a csapatmunka fontosságát és a pozitív visszajelzést, amit egy ilyen díj átvétele jelent.

 

Galéria

Swietelsky Magyarország Kft.StrabagIparági hírekSzegedinnovációnívódíjakÉpítőipari Nívódíj

Hírlevél

Hirdetés