2024.03.29, Péntek
Egyedi fejlesztésű, „szurkolóbiztos” székekkel rendezték be az MVM Dome-ot
Fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

Egyedi fejlesztésű, „szurkolóbiztos” székekkel rendezték be az MVM Dome-ot

magyarepitok.hu

2022.01.28. 13:30 - Kolinek Nóra

A Nowy Styl az MVM Dome számára alkotta meg a különleges kialakítású, strapabíró szerkezetű üléseket.

Hirdetés

2021 szeptemberében számoltunk be arról, hogy a Nowy Styl megnyitotta első magyarországi bemutatótermét. A közel harmincéves múltra visszatekintő lengyel alapítású vállalat Európában vezető pozíciót tölt be közösségi terek komplex bútormegoldásaiban. A Nowy Styl kreatív csapata irodaépületek, konferenciaközpontok, mozik, stadionok, zenei, sport és többfunkciós létesítmények, szállodák berendezését vállalja.

Nemzetközi referenciái között megtalálhatók a 2012-ben és 2016-ban megrendezett labdarúgó-Európa-bajnokságnak helyet adó lengyel és francia stadionok, emellett a katari labdarúgó-világbajnokságra épülő hét stadionból hatban a Nowy Styl lelátószékeivel találkozhattak a szurkolók. Hazánkban − többek között − a Puskás Aréna és a Groupama Aréna lelátószékeit szállították, emellett megbízást kaptak a közelmúltban átadott MVM Dome berendezésére.

Fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

A 2022-es kézilabda-Európa-bajnokságra elkészült 20 022 fő befogadására alkalmas létesítmény a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) beruházásában épült, tervezése Skardelli György – Közti Zrt. nevéhez kötődik, a kivitelezést fővállalkozóként a Market Építő Zrt. végezte. A projekt lebonyolító-műszaki ellenőre az Óbuda-Újlak Zrt. A Market megbízása alapján a külső közlekedési és közmű infrastruktúra elemek kiviteli terveinek elkészítését, valamint a megvalósításhoz szükséges engedélyek megszerzését pedig a Főmterv Zrt. látta el.

A csarnok enteriőrjének kialakításáról Nowacki Krisztiánnal, a Nowy Styl projektvezetőjével beszélgettünk. A gépészmérnök végzettségű szakember több mint 5 éve dolgozik a vállalatnál, és több sportcsarnok berendezésében vett részt. A beszélgetés elején a projektvezető ismertette, hogy a Nowy Styl feladata a nézőtéri székek, a teljes korlátrendszer és a teleszkópos tribünök megalkotása volt.

„Mi szállítottunk majdnem mindent, ami a lelátókon látható. A csarnok számára új, egyedi tervezésű, dedikáltan erre a projektre készült székeket fejlesztettünk, melyeknek betonra és a teleszkópos tribünökre szerelve is tökéletesen illeszkedniük kellett. A komplex feladat igazi nemzetközi csapatmunka volt.”

 – tájékoztatott.

Az új modellben több ülés legnagyobb előnyeit egyesítették

A megrendelővel történt egyeztetések alapján a termék megalkotásánál kiemelt szempont volt, hogy az könnyen a karbantartható, egyszerűen tisztítható, tartós és strapabíró legyen. Elvárás volt továbbá, hogy a zsanér mechanizmus gravitációs elven működjön, vagyis az ülőlap és a háttámla egyidőben csukódjon, ne legyen benne rugó vagy csapágy – ami komoly kihívás elé állította a tervező csapatot.

A prototípus megalkotását követően többkörös kiválasztási folyamat következett, és hosszas mintáztatás zajlott. Nowacki Krisztián beavatott, hogy a szék tervezése során korábban már bevált termékek továbbfejlesztését végezték:

„Több terméket vettünk alapul, kiragadtuk ezek legnagyobb előnyeit, majd egybegyúrtuk: egyiknek a zsanér mechanizmusát alakítottuk át, másiknak az ülőlapját vagy háttámláját. Az első minta megalkotását követően 3 hónappal jött létre a végleges verzió.”

A több mint 20 000 nézőtéri szék mellett a Nowy Styl 1130 VIP fotelt is szállított az MVM Dome-ba. A fotelek megegyeznek azzal a típussal, melyekkel a Puskás Arénában is találkozhatunk.

Az ülések tesztelése is eltért a megszokottól

A prototípus megalkotása után következett a terméktesztelés, ami nem a hagyományos módon zajlott. Nemcsak azt kellett kipróbálni, hogy az ülőalkalmatosság könnyen kezelhető és kényelmes-e, hanem annak „szurkolóbiztosságát” is tesztelni kellett.

„Valós környezetet kellett teremtenünk a szék strapabírásának teszteléséhez is. Ez azt jelentette, hogy rángatni, rugdosni kellett a modelleket, ráugrottak, és a legkülönbözőbb módokon megpróbálták szétszedni azokat. Erre azért volt szükség, mert egy meccsen hasonló körülmények bizony előfordulhatnak”

 – fűzte hozzá a szakember.

A fentiek miatt a fejlesztés során ügyeltek arra, hogy a kötőelemek láthatatlanok legyenek, a szék ülőlapjának vagy háttámlájának leszerelése ne legyen triviális a közönség számára – ez segít elkerülni a balesetveszélyes helyzetek kialakulását.

A gyártáshoz és szereléshez nemzetközi csapat együttműködésére volt szükség

Gyártásra térve a mérnök elmondta, hogy az ülések a lengyelországi üzemben készültek el körülbelül 5 hónap alatt. Hozzátette: bizonyos folyamatok futószalagszerűen történtek, mint például a festés; a szivacsok ragasztását és a kárpitozást ugyanakkor kézi erővel, kis csapatokban végeztek.

Ahogy Nowacki Krisztián a beszélgetés elején utalt rá, a projekten nemzetközi csapat dolgozott együtt. A Nowy Styl hazai részlegéből három fő vett részt, akik főképp az egyeztetéseket, tárgyalásokat, helyszíni munkák koordinálását végezték.

A gyártás menedzselése a lengyel üzemben történt, innen érkezett a szerelőcsapat is, mely a szerelési fázistól függően 5 és 40 fő között mozgott. A szerelés körülbelül 6 hónapot vett igénybe, melyből 1 hónapot az előkészítő munkák (mérések, fúrások) tettek ki.

A teleszkópos tribünök kialakítása speciális kihívás volt

A szakember megosztotta velünk a projekt számadatait is. A munka során összesen

  • 1 000 000 kilogramm anyagot építettek be;
  • 600 000 kötőelemet használtak fel (csavar, anya, alátét);
  • 5000 négyzetméter szőnyeggel borították a tribünöket;
  • 7500 csapágyazott görgőn mozognak a tribünök;
  • 5 500 kilogramm festéket használtak az acélszerkezet felületvédelmeként;
  • 50 000 szerelési órát dolgoztak.

VIP részleg számára

  • 1130 fotelt szállítottak; melyekhez
  • 4 000 négyzetméter textilbőrt;
  • 16 000 kilogramm acélszerkezetet; és
  • 65 köbméter szivacsot használtak fel.

Az összesen 20 110 leszállított nézőtéri székhez 20 000 négyzetméter kárpitanyagot és 600 köbméter szivacsot és 44 000 kilogramm acélt használtak fel.

Végezetül a feladat kihívásaival kapcsolatban a szakember felidézte, hogy a projekt egyik nehézsége a körbezáródó teleszkópos, átjárható tribünök megalkotása volt: a hézagok nem lehetnek nagyobbak vagy kisebbek a megadott méretnél, mert akkor nem lehet kinyitni a tribünt, így a falakat nagyon precízen kellett megépíteni. Rengeteg helyszíni mérés és professzionális kivitelezői munka eredménye, hogy mindezt sikerült tökéletesen megalkotni.

Galéria

Iparági hírekNowy Stylbelső építészetsportcsarnokMarket Építő Zrt.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Közti Zrt.Óbuda GroupFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.

Hírlevél

Hirdetés