2024.07.21, Vasárnap
Elkészült Magyarország legnagyobb sportcsarnoka: készen áll a januári Eb-re a Multicsarnok
Fotók: magyarepitok.hu/Erdei Mihály

Elkészült Magyarország legnagyobb sportcsarnoka: készen áll a januári Eb-re a Multicsarnok

magyarepitok.hu, Market Építő Zrt.

2021.12.16. 17:00 - Füzi Nikolett

Befejeződött a Market kivitelezésében megvalósult Budapesti Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnok építése, amely a legnagyobb sportesemények, kiállítások és konferenciák helyszínéül is szolgál majd.

Hirdetés

Ünnepélyes megnyitó sporteseménnyel avatták fel csütörtök délután az európai kézilabdasport legújabb otthonát, a 20.022 fő befogadására alkalmas Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokot, amely az MVM Dome elnevezést kapta. A csarnok hazánk legnagyobb befogadóképességű sportcélú csarnokaként épült meg Budapesten, a Népligetnél.

A nagyszabású rendezvényen többek között sor került az esti főpróbán a Magyar Kézilabda Hírességek Csarnoka tagjainak beiktatására, Kabalák csatájára, valamint Női All-Star ügyességi versenyen és Férfi All-Star mérkőzésen is szurkolhattak a látogatók. Mindemellett köszöntötték a magyar kézilabda férfiválogatottat is, illetve sor került több szimbolikus pillanatra is, köztük "az első gól" bedobására is.

Az 50 000 négyzetméter belterületű csarnok sportesemények, kiállítások, konferenciák helyszínéül szolgál, elsőként a január 13-án kezdődő férfi kézilabda Eb egyik otthona lesz. Az aréna környezetében 15 hektárnyi gondozatlan területet alakítottak át parkos zöldterületté, illetve térkővel burkolt köztérré.

A kivitelező Market Építő Zrt. közösségi oldalán is büszkén számolt be a sikerekről: egy látványos, az építkezés és az elkészült csarnok teljes egészét bemutató time-lapse videót tett közzé:
 

 

A főpróbát megelőző avatóünnepségen részt vett:

  • Kocsis Máté, Magyar Kézilabda Szövetség elnöke,
  • Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter,
  • Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség elnöke,
  • valamint Kökény Beatrix, Éles József és Faragó Tamás sportolók.

 

Fotók: magyarepitok.hu/Erdei Mihály - A képre kattintva képgaléria nyílik meg.


Folyamatosan összedolgoztak a tervezők és a kivitelezők

A közel 30 sportág befogadására alkalmas sportcsarnok a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) beruházásában épült, tervezése Skardelli György – Közti Zrt. nevéhez kötődik, a kivitelezést fővállalkozóként a Market Építő Zrt. végezte. A projekt lebonyolító-műszaki ellenőre az Óbuda-Újlak Zrt. A Market megbízása alapján a külső közlekedési és közmű infrastruktúra elemek kiviteli terveinek elkészítését, valamint a megvalósításhoz szükséges engedélyek megszerzését pedig Főmterv Zrt. látta el.

A létesítmény a Design & Build konstrukcióban épült, amely megadta a beruházó számára azt a biztonságot, hogy a gazdaságos kivitelezés szempontjait is szem előtt tartó, körültekintő és átgondolt tervezés után, a lehető legrövidebb idő alatt és a leghatékonyabban zajlott le a beruházás megvalósítása. A tervezők és a kivitelezők folyamatosan összedolgoztak, figyelembe vették egymás véleményét, tapasztalatait, vállalt határidőit.
 


"Európa legmodernebb arénája"

„Minden magyar büszke lehet erre a létesítményre, mert Magyarország erejét mutatja meg, azt, hogy a hazai teljesítmények alapot adnak ahhoz, hogy Európa szintű dolgokat tegyünk” - mondta köszöntőjében Kocsis Máté a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. Hangsúlyozta:

„ez Európa legnagyobb, legmodernebb arénája, amely Európa egyik legnézettebb sporteseményének ad majd otthont. Ez az épület nem csak Magyarországot teszi többé, hanem Európát, és azon belül a kézilabdát is.”

Hozzátette, ide tartozik 26 sportág is, amelyek mind-mind játszhatók lesznek ebben az arénában. Kitért a létesítmény több érdekességére is, köztük a 20.022 fő befogadóképességet emelte ki, amely egyben a 2022-es Európa Bajnokság szimbóluma is.
 

A képen: Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki sokat tett azért, hogy ezen a napon megtörténhetett a csarnok avatóünnepsége. Elmondta, a magyar építőipar a "szebbik arcát mutatta" a kézilabda csarnok felépítésével, amely kiváló színvonalon, határidőre készült el. Beszédében úgy fogalmazott,

aki nem szereti a sportot, az is örülhet annak, hogy ez a beruházás elkészült, amely a nemzetközi sportélet mellett a turizmusban és az idegenforgalomban is fellendülést hozhat Budapesten és az ország egészében.

 Legendás sportolók játszanak a csarnok első igazi mérkőzésén

A magyar kézilabdázás nevében Kökény Beatrix Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó kifejezte, őt érte a megtiszteltetés, hogy köszönetet mondhasson minden a projektben résztvevőnek, akik igyekeztek, hogy a mai napra, illetve a januári EB-re létrehozzák ezt a gyönyörű csarnokot.

„Az egyik szemem sír, mert még soha nem játszottam hazai közönség előtt ilyen nagy csarnokban, a másik viszont nagyon boldog, hogy januárban szurkolhatok a magyar csapatnak és remélem, hogy az álmaik valóra válnak, illetve egy éremben megtestesülnek”

- fejezte ki örömét meghatódva Kökény Beatrix, aki emellett visszaemlékezett a 1995-ös világbajnokságra, amelynek fantasztikus hangulatát kívánta a jövő évi rendezvényhez is.

Éles József, magyar válogatott és a magyar kézilabda legendás alakja köszöntőjében szintén a csarnokot méltatta, és kiemelte, rengeteg helyen megfordult, de ilyen szép csarnokot még nem látott. Úgy fogalmazott, amint meglátta a stadion három emeletét, és belegondolt abba, hogy jövőre itt játszhat húszezer ember előtt a magyar válogatott, egy kicsit irigy volt rájuk. Majd viccelődve utalt az esti Férfi All-Star mérkőzésre, és hozzátette:

„megnyugtattam magam, hiszen az első igazi kézilabda mérkőzést a mai napon, mi fogjuk játszani, még ha döcögve és bicegve is, így hát boldog vagyok.”

 Ezek voltak a fontosabb mérföldkövek

Ahogyan arról korábban már számos alkalommal beszámoltunk, a kiemelt kormányzati beruházásként épült modern csarnok építése 2019 szeptemberében kezdődött meg egy 150.000 négyzetméter területű telken. A területen korábban egy régi laktanya állt, amelyet elbontottak az építési munkálatok megkezdése előtt. Az épület alatt kitermelt, feldolgozott és visszatöltött föld és törmelék 70.000 köbméternyi mennyiséget tett ki, a ledarált és felhasznált felszín feletti törmelék pedig mintegy 40.000 köbméterre tehető. 2020 nyarára elkészült a csarnok 8 lépcsőháza, és elkezdődött a lelátók szerkezetének kialakítása is.

2020 októberében már a tetőszerkezetet építették, 2021 januárjában pedig az aréna külső burkolatát helyezték fel. Idén márciusra a létesítmény szerkezetkész volt, május végén pedig bezárult a létesítmény – teljes befedésre került a szerkezet.

 


A sportcsarnokba 45.000 köbméternyi monolit vasbeton-szerkezet és 15.000 köbméter előregyártott vasbeton került beépítésre. Az épület szerkezetét 485 darab delta-beam gerenda támasztja meg. Az épület acélszerkezete 4.400 tonnát tesz ki, a csarnok legmagasabb pontja 40,5 méter, az acélszerkezet alsó síkja 27,1 méternél található. Egy-egy tartógerenda akár 5-7 tonna súlyú színpadtechnikai terhet is elbír. A Multicsarnok tetőfelülete 14.100 négyzetméteren terül el.

A homlokzati burkolat 17.500 négyzetmétert tesz ki, a homlokzatvilágítást közel 2900 darab RGBW lámpatest és 150 darab kültéri elosztó berendezés alkotja, a lámpatestek pedig külön-külön vezérelhetők. A homlokzati LED-fal teljes felülete 580 négyzetméter, melyhez több mint 10.400 különböző hosszúságú LED-pálcikát használt a kivitelező – ezek alakja egy fejére állított csonkakúp. A külső fényeket 2800 darab világítótest és 3300 méter hosszú LED-csík biztosítja. A csarnokba 700 négyzetméter felületű kivetítőt helyeztek el.
 

Néhány szó a designról

A Multicsarnok közepén helyet kapó, négyoldalú óriáskijelző, az úgynevezett „CUBE” összesen 216 négyzetméter felületű, súlya pedig 14.600 kilogramm. Az esemény jellegétől függően többféleképpen használható: fontos tulajdonsága, hogy teljesen leengedhető, de akár maximálisan visszahúzható az acélszerkezetbe is. A rajta megjelenő tartalom minőségét a több mint 14 millió pixel biztosítja.

A Multicsarnok bejárati aulájában függő LASVIT-csillár egészen Csehországból utazott hozzánk, a lámpatestet összesen 848 darab egyedileg megvilágított, kézzel fújt üvegcső alkotja. A teljes installáció mintegy 3.000 kilogrammot nyom és 13.800 kilogrammnyi acélszerkezet tartja.

A csarnokban elhelyezett székek egy lengyelországi, meglévő széktípus egyedi továbbfejlesztéseként születtek meg.

A design részét képezik az egyedi gyártású lamellás pultok is – a három darab lamellás pultot összesen 450 darab eltérő méretű és formájú, egyedileg vágott lamella alkotja.
 


Sport, koncertek, kiállítás – mindezekre alkalmas a csarnok

A létesítmény először a 2022. január 13-án kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda EB fő helyszíne lesz, de méretéből adódóan nemcsak kézilabda-mérkőzéseket, hanem akár jégkorongmérkőzést is tarthatnak benne.

Mivel paraméterei a teremsportágak számára is megfelelőek, így akár tenisz-, korcsolya-, küzdősport-, kosár-, röplabda- és tollasmérkőzések, súlyemelés, vívás, torna, sőt egyes lovas és motoros versenyek számára is alkalmas.

Műszaki megoldásai miatt kifejezetten magas látogatottságú események szervezésére is lehetőséget ad a csarnok, így nagyszabású koncertek, konferenciák, kiállítások, rendezvények befogadására is alkalmas. A létesítmény környezetében a sok éve gondozatlan 15 hektárnyi terület gondozott zöldfelületté vált, több száz növényt, padokat, ülőalkalmatosságokat telepítettek.
 

A képen: a Punnany Massif adott koncertet a megnyítóünnepségen.

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.Óbuda GroupBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Közti Zrt.Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.multicsarnokNépligetsportberuházások

Hírlevél

Hirdetés