2024.04.20, Szombat
Elkészült a világon egyedülálló szerkezettel megépített Magyar Zene Háza - fotókkal
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Elkészült a világon egyedülálló szerkezettel megépített Magyar Zene Háza - fotókkal

magyarepitok.hu

2021.12.16. 11:42 - Hegedűs Gergely

A Magyar Építő által kivitelezett épület január végén kiállítással és zenei programokkal nyitja meg a kapuit.

Hirdetés

Csütörtökön délben sajtóbejáráson mutatták be a fővárosi Városligetben a Magyar Építő Zrt. kivitelezésével megépített Magyar Zene Házát. A helyszínen kiosztott tájékoztató szerint a Liget Budapest projekt keretében Sou Fujimoto tervei alapján létre jött épület január végén kiállítással és zenei programokkal nyitja meg a kapuit.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Ahogy azt korábbi cikkeinkben is jeleztük,

az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival az épület nem csupán hazánkban, de világszerte is egyedülállónak számít. 

A komplexum lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el. A bonyolult tetőszerkezet acélvázát a Weinberg Kft. készítette, a vasbeton-szerkezet az Épszerk-Pannónia Invest munkája, az üvegelemeket pedig az Orosházaglas Kft. gyártotta. Sou Fujimoto magyar tervezőpartnere az M-Teampannon Kft. volt.

A beruházó Városliget Zrt. közleménye hangsúlyozza,

a Zene Háza a korábban itt álló egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel. 

Az új épület környékén pedig egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelület került megújításra és válik ismét a Városliget szabadon látogatható parkfelületévé.


A legjobban várt épületek közé került

A bejárás előtti sajtóeseményen Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa emlékeztetett, a CNN listája szerint a Magyar Zene Háza a 2021-ben világszerte legjobban várt új épületek közé került.

"Az épület azt üzeni: igen, a 21. században is lehet olyan csodát teremteni, amilyeneket a korábbi korok kiemelkedő alkotásai képviselnek a Városligetben"

- fogalmazott a biztos. Hozzátette, nemcsak minket magyarokat gazdagít majd az épület, de az egész világ kulturális örökségét.


A Magyar Zene Háza hármas funkciót tölt be januártól

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta, Magyarországon a millennium óta nem volt ilyen kulturális beruházási boom. "Soha nem fordítottak ennyi közpénzt kulturális intézmények felújítására, létrehozására, mint az utóbbi években."

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Liget Budapest projekt jelenleg az egész nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztése. Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője közölte, a Magyar Zene Háza hármas funkciót tölt be januártól:

  • otthont ad koncerteknek, táncházaknak és közösségi zenéléseknek,
  • hangsúlyos tevékenység lesz benne az oktatás és a zenepedagógia,
  • miközben interaktív állandó és időszaki kiállítások, hangdóm és kreatív hangtér is várja majd a látogatókat.


Számos bravúros műszaki megoldást valósítottak meg az építők

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese az épület bejárásán felidézte: amikor Sou Fujimoto terveit kihirdették a nemzetközi pályázat győztesének, sokan kételkedtek abban, hogy egy ilyen épület megvalósítható Magyarországon.

A beruházás valóban nagy kihívások elé állította az építőket, akik azonban képesek voltak ezeknek megfelelni. "Csak az előtérben legalább harminc olyan műszaki megoldás valósult meg, amelyre eddig nem volt példa a régióban."

Kiemelte az organikus, "lebegő" tetőszerkezetet, amelyben szinte nincsenek szögletes elemek. Felületét pedig csaknem száz egyedi tervezésű fénykút töri át, amelyek közül több egészen a legalsó szintekig átvezeti a természetes fényt a belső terekbe.

Galéria

AktuálisMagyar Építő Zrt.Óbuda GroupMagyar Zene HázaVárosligetLiget Budapest ProjektM-Teampannon Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Weinberg '93 Építő Kft.Főber Zrt.Orosházaglas Kft.

Hírlevél

Hirdetés