2024.03.28, Csütörtök
Kihirdették a Népliget tájépítészeti ötletpályázatának nyerteseit
Fotók: Bartha Bálint

Kihirdették a Népliget tájépítészeti ötletpályázatának nyerteseit

magyarepitok.hu

2023.04.16. 09:05 - Bíró Beáta

Összesen hat pályaművet díjazott a bírálóbizottság, a bennük lévő ötleteket, megoldásokat összegyűjtve alakítják ki a most elhagyatott parkot.

Hirdetés

Eredményt hirdetett a Fővárosi Önkormányzat a Népliget tájépítészeti ötletpályázatával kapcsolatban, melyet tavaly nyáron hirdettek meg. A szakmai versenyben kiderült, milyen koncepcióterv képezze alapját a Népliget rehabilitációjának. A főváros célja az volt, hogy a Népliget történeti kert jellegét tiszteletben tartó, izgalmas, a klímaváltozás kihívásaira választ adó tervekkel elindítsák a Népliget következő, felívelő korszakát.

Karácsony Gergely főpolgármester az eredményhirdetésen arról beszélt: a zöld városvezetés kiemelten kezeli, hogy a főváros legnagyobb parkját a korábban elfogadott stratégiai tervvel összhangban rendbe tegye.

 

A 4D Tájépítész Iroda látványterve a Népligetről
(forrás: nepliget.budapest.hu)

 

Az ötletpályázatra tizenhat pályamű érkezett, melyeket a tájépítész szakma elismert szakembereiből, valamint a Népliget megújításában érdekelt szereplőkből álló bírálóbizottság értékelt, és választotta ki a díjazott terveket. A testület összesen hat pályaművet tartott értékesnek és szakmailag megalapozottnak, ám első helyet nem ítélt oda.

 

Ezt Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az eredményhirdetésen azzal indokolta, hogy nem szerették volna, hogy egy pályaművet kiválasztva hátradőljenek és befejezettnek tekintsék a munkát. Mint mondta: nem is lehet kizárólag egy pályaművet kiemelni egy ekkora területen, ennyire összetett tervezői feladat során. A díjazott pályaműveket felhasználva, az abban lévő ötleteket, megoldásokat összegyűjtve összerajzoljuk a Népliget koncepciótervét – tette hozzá.

 

  • A második díjat és vele kilencmillió forintot nyert a 4D Tájépítész Iroda,
  • megosztott harmadik díjat és hét-hétmillió forintot az OpenSpace Kft., az Újirány Tájépítész Kft. és a Geum Műterem Kft.
  • Megvételt és négy-négymillió forintot nyert a Garten Stúdió Kft. és az Objekt Tájépítészeti Iroda Kft. pályaműve.

 

Fotó: Bartha Bálint

 

A nyertes pályaműben összhangban van a történeti érték és az új funkció

Karácsony Gergely főpolgármester a legjobbnak ítélt, 4D Tájépítészeti Iroda pályaművét méltatva azt mondta, a bíráló bizottság szerint az tárja fel a legjobban a Népliget értékeit, és újítja meg ökológiai, természeti eszközökkel.

Mint mondta, a pályamű a park történeti értékeit, elemeit tiszteletben tartja, és jól érzékkel illeszti össze az új funkciókkal és a kortárs tájépítészeti formavilággal.

 

 

A tervezők jó arányban helyezték el a mai igényeket kiszolgáló elemeket és alkalmaztak természetközeli megoldásokat. A park tervezett úthasználata kellemes, figyelembe veszi a történeti nyomvonalakat, a gyalogoshálózat fejlesztésénél a sétányokat kísérő fasorokat.

A készítők is tisztában vannak azzal, a Népliget térszerkezetének helyreállítása évtizedes feladat, amit a zöldfelület folyamatos gondozásával lehet megvalósítani - tette hozzá. Megjegyezte: a pályamű nagy hangsúlyt fektet a park értékeinek bemutatására is, a parkot egyfajta élő értéktárgyként kezeli, összhangban a stratégiai tervvel.

Galéria

Mi épül?BudapestNépligetvárosrehabilitációközparkzöldterületek4D Tájépítész Iroda

Hírlevél

Hirdetés