2024.04.23, Kedd
Szerbiában nyitotta ötödik hőszigetelőgyárát a Masterplast
Fotó: masterplastgroup.com Ács Balázs alelnök – Masterplast Nyrt., Bunford Tivadar ügyvezető igazgató – Masterplast YU D.O.O., Magyar Levente miniszterhelyettes (KKM), Jenei Gábor vezérigazgató – HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Szerbiában nyitotta ötödik hőszigetelőgyárát a Masterplast

magyarepitok.hu; MTI

2023.05.19. 16:41 - Bíró Beáta

A magyarországi központú nemzetközi vállalat új szabadkai üzemében modern technológia és újrahasznosító rendszer együtt biztosítja a csekély környezetterhelést.

Hirdetés

Zöldmezős beruházással létesült a Masterplast ötödik nagy hőszigetelőanyag gyára. A Szabadkán 5,05 milliárd forint értékű, modern-környezetbarát technológiával felszerelt üzem évente 150 ezer köbméteres kapacitással XPS - zártcellás polisztirol - hőszigetelő termékek előállítására képes.

Az első magyar tulajdonú XPS gyár létesítéséhez a Külügyminisztérium a Külpiaci Növekedési Támogatási Program keretében nyújtott 50 százalékos, 2,52 milliárd forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást. A vállalat közleményében azt írja: a saját gyártású hőszigetelőanyag portfoliójának bővítése fontos eleme a vállalat növekedési stratégiájának, amely a piacok hatékony elérését biztosító stabil, európai ellátási lánc kiépítését célozza.

Az újabb megvalósult beruházással a Szabadkán működő üzemkomplexumát bővítette tovább a társaság. A 2008 óta folyamatosan zajló nagyértékű fejlesztések révén a Masterplast szerbiai leányvállalata a vállalatcsoport legfontosabb vezértermékeinek előállításában meghatározó szerepet betöltő régiós gyártóközponttá fejlődött.

 

Fotók: masterplastgroup.com

 

A 3600 négyzetméteres új üzemcsarnokban az elérhető legmodernebb technológiával működő gépsor évenként 150 ezer köbméteres gyártási kapacitásra képes. A vállalat a tesztgyártási időszakot követően, a piaci viszonyokat is figyelembe véve, fokozatos felfutás mellett 100 ezer köbméter tényleges gyártást célozta meg az első teljes évben. A környezeti szempontok figyelembevételével tervezett gyárban modern technológia és újrahasznosító rendszer együtt biztosítja a csekély környezetterhelést és minimális hulladékképződést. Az üzemhez kapcsolódóan egy 2000 négyzetméteres raktárcsarnok, és mintegy 6000 négyzetméter szabadtéri raktár megépítése is kapcsolódott a projekthez, míg a dolgozók és minőségellenőrző labor számára pedig egy 400 négyzetméteres irodaépület épült.

 

Fotó: facebook/masterplast

 

Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese az átadón a támogatás rövid és hosszútávú hatásairól beszélt. „Megtartja a vajdasági magyar közösséget abban az erőben, amelyben ma is van, amely lehetővé teszi számára, hogy a valós súlyánál sokszor nagyobb mértékben tudjon részt venni ennek az országnak, Szerbiának a közéletében, és egy olyan intézményrendszert tudjunk építeni és fenntartani, ami egyedülállónak mondható a Kárpát-medencében".

Mi épül?MasterplastSzabadkaSzerbiahőszigetelés

Hírlevél

Hirdetés