2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Használaton kívüli barokk kori épületből építettek audiovizuális centrumot Veszprémben
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Használaton kívüli barokk kori épületből építettek audiovizuális centrumot Veszprémben

mti, magyarepitok.hu

2023.06.07. 08:01 - Hegedűs Gergely

Az egykori történelmi épületben egy előadóterem és egy médialabor is kiépült, ugyanakkor egy pihenőkertet és egy szabadtéri színpadot is kialakítottak a projektben.

Hirdetés

Új audiovizuális centrumot adtak át a veszprémi várnegyedben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. A háromszintes létesítmény az egykori Simoga-ház melléképületének átalakításával jött létre a Kuti és Fia Kft. kivitelezésében, 2,5 milliárd forintból, a projektet többek közt a Cemix Hungary Kft. termékeivel valósították meg.

Az új központ Vár utca 17. szám alatt található az egykori Simoga-ház barokk kori melléképületének átalakításával és bővítésével született, az épület az utóbbi években használaton kívül volt. 

A szabadtéri színpadon is szervezhetnek vetítéseket

Az audiovizuális centrumban megépült egy 62 néző befogadására alkalmas terem, amely könnyű- és komolyzenei koncertek, színházi és kamaradarabok, közönségtalálkozók, filmvetítések, konferenciák szervezésére alkalmas. A pincében a Fixír médialabor kapott helyet, amelyben a legújabb technológiákat bemutató szakköröket tartanak majd. Az épület díszkertje pihenőkertként szolgál, a szabadtéri színpadon pedig egyebek mellett vetítéseket és előadásokat terveznek.

A jövőben számos programnak otthont adó épület átadó ünnepségén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta, hogy a létesítmény a magyar filmművészet újabb bástyája lehet. Kiemelte, a művészeti alkotások közül a filmek azok, amelyek manapság a legtöbb emberhez eljutnak, így hatékonyan képesek formálni a gondolkodást.

Mi épül?Veszprémkulturális központEurópa Kulturális FővárosaKuti és Fia Kft.Cemix Hungary Kft.

Hírlevél

Hirdetés