2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Hazánkban egyedülálló mobil hanggátló falat építenek a fóti NFI filmstúdióban

Hazánkban egyedülálló mobil hanggátló falat építenek a fóti NFI filmstúdióban

magyarepitok.hu

2023.08.27. 08:00 - Kolinek Nóra

A Market és Fejér-B.Á.L. konzorciumában zajló kivitelezés során a komplexum működését folyamatosan biztosítani kell.

Hirdetés

2022 decemberében számoltunk be arról, hogy félidejénél tart a fóti NFI filmstúdió bővítése. A kivitelezést a Market Építő Zrt. és a Fejér-B.Á.L. Zrt. konzorciuma végzi el.

Minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése keretében négy új műterem (valójában 2 nagy különálló elválasztható műterem) és kiszolgáló létesítmények épülnek. A stúdiókomplexum bővítése során ezek a műtermek összesen további, közel 10.000 négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2 692 négyzetméternyi stúdiókapacitást, így összesen 12 582 négyzetméter áll majd a produkciók rendelkezésére Fóton.

 

 

A projekt előrehaladásával kapcsolatban megkerestük a Market Építő Zrt.-t, melynek képviseletében Gaál György főépítésvezető tájékoztatta lapunkat.

„A projekt kivitelezésénél fontos szempont volt, hogy a filmgyár működését folyamatosan biztosítani kell, ugyanis a kivitelezés ideje alatt is több filmforgatás zajlott. A projekt első ütemében elkészült épületek használatbavételi eljárása folyamatban van. A kiszolgáló létesítmények és a tároló épületek műszaki átadás-átvétele lezárult, ezekbe az épületekbe költöznek át a filmgyártást is kiszolgáló egységek (szobrászok, lakatosok, festők, asztalosok, filmes lakókocsikat biztosító cég).

A fentieken túl a területen lévő út-, közmű- és elektromos hálózat fejlesztési munkái előrehaladott állapotban vannak. A végleges trafóállomások telepítésre kerültek, az új közműhálózat (tűzivíz- és ivóvíz-rendszer, csapadék- és szennyvízcsatorna), és az új úthálózat kb. 75 %-os készültségben van.”

 

 

Felújítják a már meglévő épületeket is

A műtermek acél tartószerkezete mostanra már elkészült. A hozzájuk csatlakozó fejépület szerkezetépítése szintén készen van, jelenleg a szakipari munkák vannak folyamatban. Itt kapnak majd helyet az irodák, kisebb műhelyek, sminkszobák és öltözők is.

A catering épületek elérték a szerkezetkész állapotot, átadásuk a következő ütemben, ősz végén várható. A homlokzati nyílászárókat elhelyezték, jelenleg a hidegburkolási, festési munkálatok zajlanak, a gépészeti és elektromos alapszerelések is elkészültek, valamint a liftek kivitelezése is befejeződött.

A két portaépület esetében a szakipari munkák készülnek jelenleg, az épületek átadását év végéig tervezik lebonyolítani.

A meglévő épületek felújítási munkáit az év második felében, az új kiszolgáló épületek használatba vételét követően kezdik meg.

 

 

A folyamatosan zajló forgatások miatt a munkaszervezés nagy odafigyelést kíván

A kivitelezésen alkalmazott különleges építészeti, műszaki, technológiai megoldásokkal kapcsolatos kérdésünkre a főépítésvezető elmondta:

„A két műterem acélszerkezete különlegesnek mondható. A műtermen belüli elválasztást szolgáló mobil hanggátló fal 14.5 méter magas, melyhez hasonló magasságú, hazánkban még nem készült, továbbá a műtermeknél alkalmazandó hanggátló kapuk lesznek műszakilag, technológiailag érdekesek.

A legnagyobb kihívást a munkaszervezés jelenti, tekintettel arra, hogy a kivitelezés ideje alatt biztosítanunk kell a telep folyamatos üzemelését. Volt olyan forgatás, melynek során a felvételek ideje alatt többször is meg kellett szakítani a napi munkát 15-20 percre, egy nap akár 10-15 alkalommal. Nagy türelemre volt szükség mind a kivitelezésben dolgozó emberek részéről, mind a filmforgatásban munkát végzők részéről.”

 

 

A szakember végezetül hozzátette:

„Az elkövetkezendő időszakban a belső hanggátló falak acélszerkezetének kivitelezése és a fal szerelése következik, valamint a műtermek fedése utáni a catwalk és mother grid rendszer felett és a tető alatt elhelyezendő gépészeti, sprinkler és elektromos szerelések adnak nagy szervezési feladatot. Ezt úgy fogjuk elvégezni, hogy a mother grid rendszerre több ütemben állványzatot készítünk, hogy munkavédelmi szempontból megfelelő munkaszintet tudjunk biztosítani az ott dolgozóknak.”

Az átfogó fejlesztésnek köszönhetően a fóti NFI stúdiókomplexum nemzetközi és hazai viszonylatban egyaránt meghatározó eleme lesz a filmgyártásnak és üzemeltetési költségei gazdaságosabbá válnak. A beruházás keretében az új építések mellett a meglévő épületek, az energetikai rendszer, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is sor kerül.

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.Fejér-B.Á.L. Zrt.Fót

Hírlevél

Hirdetés