2024.03.19, Kedd
Félidőnél jár a fóti filmbázis óriásfejlesztése – FOTÓK
Fotók, grafika: nfi.hu

Félidőnél jár a fóti filmbázis óriásfejlesztése – FOTÓK

magyarepitok.hu, mti, nfi.hu

2022.12.07. 16:48 - Szabó Ákos

A Fejér-B.Á.L és a Market konzorciuma, illetve a KÉSZ Csoport tagvállalatai és partnerei rekordléptékű stúdióépítkezésen dolgoznak.

Hirdetés

Mint arról először 2021 nyarán írtunk, komplex fejlesztést kap a hazai filmipar fóti bázisa. Mint ahogy az uniós értesítő adataiból akkor is megírtuk, a Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., valamint a Market Építő Zrt. végzi el a kivitelezést, illetve lapunk értesülései szerint alvállalkozóként a KÉSZ Csoport tagvállalatai és partnerei közül a KÉSZ Metaltech Kft. és bim.GROUP Kft. is dolgozik a projekten, ezek közül a KÉSZ Metaltech a studiócsarnokokon is. A csarnokok acélszerkezetét pedig a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette el. Most a Nemzeti Filmintézet (NFI) tett közzé közleményt, miszerint a munka fele elkészült, jelenleg már ezeknek az új stúdióknak az acélszerkezetein is dolgoznak.

 

 

Részletesen kifejtik: jelenleg négy új műterem és kiszolgáló létesítmények építési munkálatai vannak folyamatban Fóton minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése keretében. A stúdiókomplexum bővítése során ezek a műtermek összesen további 9 890 négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2 692 négyzetméternyi stúdiókapacitást, összesen 12 582 négyzetméternyi áll majd a produkciók rendelkezésére Fóton.

A fejlesztés fontos minőségi jellemzője, hogy a 4 új műteremből 2-2 összenyitható, így egy egységben mintegy 5000 négyzetméter áll rendelkezésre, ezáltal nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni.

 

 

Irodaépületek, éttermek, raktárak és reprezentatív fogadóépület is lesz Fóton

Mindemellett reprezentatív fogadóépület épül 40 férőhelyes vetítővel, továbbá az új műtermek mellé a produkciók kiszolgálásához 3000 négyzetméternyi irodaépülettel, éttermekkel, valamint négyzetméternyi 300 négyzetméternyi raktárkapacitással bővül a fóti telephely. A beruházás keretében az új építések mellett a meglévő épületek, az energetikai rendszer, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is sor kerül.

A kivitelezési munkálatok tavaly nyáron kezdődtek, több szakaszban valósulnak meg, a teljes fejlesztés tervezett befejezése 2024 első fele.

Mi épül?Market Építő Zrt.Fejér-B.Á.L. Zrt.FótKÉSZ Csoportbim.GROUP Kft. KÉSZ Metaltech Kft.

Hírlevél

Hirdetés