2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Látványos programsorozattal nyitja meg kapuit a felújított debreceni Egyetemi Templom
Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Látványos programsorozattal nyitja meg kapuit a felújított debreceni Egyetemi Templom

mti

2023.09.06. 16:20 - Szabó Ákos

Az egyedi külsejű épület a Human-Ép Kft. kivitelezésében, a Cemix Hungary Kft. termékeivel újult meg.

Hirdetés

Te Benned bízunk címmel szervez nyitó programokat a Tiszántúli Református Egyházkerület a debreceni Egyetemi Templomban, amely mintegy 800 millió forintból újult meg az elmúlt esztendőkben - hangzott el a programokat bemutató sajtótájékoztatón szerdán.

A Borsos József tervei alapján elkészült és 1942-ben felszentelt templom az 1970-es években az egyetem könyvtárának és zenei gyűjteményének adott helyet. Az egyház a rendszerváltás után kapta vissza az épületet, de csak 2001-től használja az egyházkerület - mondta el az esemény alkalmából  Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. A templomot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaiból, valamint saját forrásból teljeskörűen felújították, a projekt tavaly decemberben zárult. A fejlesztést a Humán-Ép Kft. végezte el a a Cemix Hungary Kft. termékeit alkalmazva, mint ahogy arról lapunk is részletesen írt.

"Most egy olyan egységes templomtér látható, amelyet Borsos József megálmodott"

– hangsúlyozta a felújítás jelentőségét a tiszántúli püspök.

 

Cambridge-ből érkezik az orgona

Hozzátette: missziói és kulturális központként szeretnék használni az épületet, ahol olyan események is megvalósíthatók, amelyek egy átlagos templomban nem, hozzátéve, tavasszal tartottak már itt konferenciákat és koncerteket is. Kifejtette: a cambridge-i Magdaléna-kollégium kápolnájának 3 manuálos, 22 regiszteres orgonáját sikerült megvásárolni, amely felújítás alatt áll és remélhetőleg decemberre elkészül.

 

Mi épül?Cemix Hungary Kft.Humán-Ép Kft.Debrecentemplomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés