2024.04.25, Csütörtök
Megújult templom várja Debrecenben a református hívőket
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Megújult templom várja Debrecenben a református hívőket

magyarepitok.hu

2022.12.12. 09:50 - Bíró Beáta

A Cemix termékeivel valósult meg Debrecenben az egyetemi templom külső-belső rekonstrukciója.

Hirdetés

Összesen hat templom újult meg a Tiszántúli Református Egyházkerületben az elmúlt időszakban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programjának keretében, mintegy 1,5 milliárd forint kormányzati támogatással. A felújítások célja volt, hogy ne csak a gyülekezetek, hanem a turisták számára is kedvelt helyszínekké váljanak.

A most átadott Debreceni Egyetemi Református Templom átfogó fejlesztése a Human-Ép Kft. kivitelezésében, a Cemix Hungary Kft. termékeivel valósult meg. Lapunk korábban részletesen számolt be a beruházásról

A templomban új helyiségeket alakítottak ki: épült egy új vizesblokk is, valamint több helyiség is új burkolatot kapott. Beépítettek két lépcsőliftet, amellyel akadálymentessé váltak az épület közösségi terei.

A belső templomtér helyreállítása a projekt egyik kulcslépése volt: az eredeti, még Borsos József, híres debreceni építész által tervezett elrendezés született újjá.  

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Beépítettek egy új légkezelőt, valamint megújult a hang- és fénytechnika is, emellett új berendezést, bútorokat is kapott a templom. 

 

A cél az eredeti külső visszahozása volt 

A külső felújítások során az eredeti állapotot helyreállítása volt a cél. A teljes homlokzatot felújították, a régi omladozó vakolatot kijavították és az eredeti színéhez hasonló színekben lett újra festve” – árulta el a projektvezető, hozzátéve, hogy a régi fém nyílászárókat alumínium nyílászárók váltották.

Azt, hogy az eredeti struktúra és szín minél jobban visszaköszönjön az új rétegrend kialakításával, a Cemix anyagaival tudták leginkább megvalósítani. Ehhez a Premium kézivakolat, a Renti szálerősített áthúzótapasz, és a Silicon top homlokzatfesték került felhasználásra a gyártó vállalat kínálta termékek közül.

 

 

A Renti és a Siliconfesték kombinációjának alkalmazása korábban már számos projekten sikerrel valósult meg: főként műemlék épületek, kastélyok és templomok homlokzatán. A közelmúltban pedig ezzel újult meg a Tiszántúli Református egyházkerület számos templomának és parókiájának homlokzata, valamint a debreceni Református Kistemplom - a debreceniek által közkedvelt nevén Csonkatemplom - is.

 

 

Komoly statikai megerősítést kapott a torony felső pillérsora, illetve az ezen pillérek terheit továbbadó gerendák, amely kivitelezési szempontból a legnagyobb és leglátványosabb kihívást jelentette a beruházásban.  

A Debreceni Egyetem főépülete mellett álló templomot 1942-ben szentelték fel. A második világháború idején nagy károkat szenvedett, és hosszú ideig raktárként használták. Eredeti templomi, hitéleti funkcióját csak 2006-ban kapta vissza.

Mi épül?Cemix Hungary Kft.DebrecenDebreceni Egyetemtemplomfelújításműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés