2024.05.01, Szerda

Hirdetés

Romos állapotból születik újjá Békés vármegye történelmi jelentőségű kastélya
Látványterv: DAW Építész Stúdió Kft.

Romos állapotból születik újjá Békés vármegye történelmi jelentőségű kastélya

magyarepitok.hu

2023.09.04. 08:20 - Hegedűs Gergely

A korábban két miniszterelnök otthonaként is szolgáló épület a WHB és a Build It munkája által nyeri vissza régi fényét.

Hirdetés

A tervek szerint halad Geszten az egykori Tisza-kastély rekonstrukciója – adta hírül a kivitelező konzorcium vezetőjeként a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. a közösségi oldalán. A beruházás a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként valósul meg a WHB és a Build It Mérnökiroda Kft. konzorciuma által.


Az ország sorsát befolyásoló tárgyalások, döntések helyszíne volt a kastély

A háromszintes, barokk stílusú kastélyt a 18. század második felében építette a Tisza-család a Békés vármegyei településen. Az évek során számos átépítést kapott, minden tulajdonosa alakított rajta. A több mint 250 éves épület történelmi jelentőségét növeli, hogy a Tisza-család két jeles személyiségének, két miniszterelnöknek is otthona volt. A geszti kastély előbb Tisza Kálmán tulajdona lett 1860-ban, aki 1875 és 1890 között volt Magyarország kormányfője. Tisza Kálmán 1902-ben bekövetkezett halála után az épület gróf Tisza István tulajdonába került, aki 1903 és 1905, majd 1913 és 1917 között volt hazánk miniszterelnöke. A krónikák szerint a kastély kormányülésnek is adott otthont, és számos esetben az ország sorsát befolyásoló tárgyalások, döntések színhelye volt.

A fent leírt jelentőségének megfelelően az épület gróf Tisza István ideje alatt számottevő korszerűsítést kapott: bevezették az áramot, a padlástérben hideg-meleg vizes tartályt helyeztek el, és bekötötték a telefonvonalat. A két világháború között a kastélyt tovább fejlesztették az ajtók és nyílászárók cseréjével, ám a második világháború végén a teljes berendezése megsemmisült, miután a betörő román-szovjet csapatok kirabolták. Az ezt követő államosítás után a 1949-ben általános iskolát és művelődési házat helyeztek el a kastélyban, később pedig a geszti községi könyvtárat is itt rendezték be.

A rendszerváltás után az épület állapota folyamatosan romlott, és a 21. századra romos állapotba került, így a felújítása az utóbbi években folyamatosan napirenden volt, ez a munka végül a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a Build It Mérnökiroda Kft. konzorciuma által kezdődhetett meg.

A jelenleg is zajló felújítás során többek közt helyrehozzák a vakolatot, új tetőhéjazatot építenek, restaurálják a parkettát, a beltéri faajtókat, a kőfelületeket és a mennyezeti gipszstukkókat. A beruházásban a kastély mellett a Tiszttartó házat, valamint a kripta épületet is fel kell újítani, továbbá a fejlesztés része a parkrendezés és a kiállítóterek létesítése is.


Az északi homlokzaton már elkezdődött díszek tisztítása, javítása

A WHB most közzétett híre szerint az épületen belül zajlik az emeleti helyiségek oldalfalainak restaurálása, és elkezdődött az emeleti restaurált parketták lerakása. A földszinti termekben folyamatosan halad a gipszstukkók, rozetták tisztítása, építése, zajlanak a felületképzési munkák, a falfelületek tisztítása, vakolása, glettelése, csiszolása és díszítő festése. Mindezeken túl elkezdődött az új terrazzo padlóburkolat készítése, a régi javítása, restaurálása pedig befejeződött.

A kastély nyugati szárnyában beépítésre került a nyílászárók egy része, az északi homlokzaton pedig elkezdődött díszek tisztítása, javítása. A pincében folyamatban van a vizesblokkok burkolása, a tűzivíz vezeték kiépítése és a kazánház szerelése. A kastélytetőn folytatódik a villámhárító szerelése, és mostanra már elkészült a kupola állókorcos lemezfedése, valamint a tető palafedése, továbbá az erkélyen elhelyezésre kerültek a restaurált fém korlátelemek.


Így halad kiegészítő épületek felújítása

A Tisza-kastély külső területein elkezdődött a kerti medencék restaurálása és elhelyezésre került az új fém kerítésbetétek egy része. A tiszttartóháznál is zajlik az új terrazzo burkolat készítése, illetve a tetőn a villámhárító szerelése, a kriptánál pedig befejeződött a keleti oldali szellőző fal visszaépítése, kent szigetelése, szivárgó rendszer építése, és elkezdődött a nyugati szellőző fal bontása.

Mi épül?GesztWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Build It Mérnökiroda Kft.kastélyfelújításNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés