2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Világszínvonalú könyvtárral büszkélkedhet a BGE új hallgatói központja
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Világszínvonalú könyvtárral büszkélkedhet a BGE új hallgatói központja

magyarepitok.hu

2023.09.11. 17:51 - Bíró Beáta

A LATEREX Építő Zrt. által kivitelezett fejlesztésben a közösségépítés fókusza mellett egy átkötő épület is létesült, amely az egyetem épületei között teremt kapcsolatot.

Hirdetés

Átadták a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) új multifunkcionális hallgatói centrumát Zuglóban. A beruházás a LATEREX Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg a Bagolyvár utcában, a BGE Számviteli és Pénzügyi tanszéke melletti Bagolyvár Kollégium átalakításával, állami forrásból.

A 18 ezer diákot oktató egyetem új, kétszintes épületegyüttesében egyetemi könyvtár, sport- és közösségi terek, tanulóboxok, kutatószobák, konferenciatér, étterem, terasz, büfé is helyet kapott.

Az UniZone névre keresztelt 2330 négyzetméteres épület fenntartható és akadálymentes. Ergonomikus, rugalmasan variálható közösségi tereit a legújabb smart technológiákkal szerelték fel - többek között energiahatékony VRV fűtés/hűtéssel, energiatakarékos világításvezérléssel, automata csomagmegőrzőkkel, intelligens behatolásjelző rendszerrel.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az ünnepségen kijelentette: "Amikor azt mondjuk, hogy jó ma Magyarországon egyetemistának lenni, egyetemen oktatni, az egyetemi közösség része lenni, akkor ilyesmire gondolunk, amit itt látunk".

A BGE mérföldkőhöz érkezett, a zuglói kampuszon kialakított épületkomplexum sokrétű, szükségszerű fejlesztés volt, olyan színtér, ahol a diákok feltöltődhetnek, ahol a közösségi élet és a tanulás találkozik, ahol "jó lenni" – fejtette ki Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára. Kiemelte, hogy az új épületegyüttes könyvtára mindenki előtt nyitott lesz.

 

 

Világviszonylatban is kiemelt színvonalú az egyetem új központi könyvtára

Az egyetemi könyvtár 1600 polcfolyóméter kapacitású, közel 65 ezres könyvállománnyal, több ezer egyetemi jegyzettel, folyóirat-gyűjteménnyel, szakmai adatbázisokkal és több tízezres e-könyv gyűjteménnyel felszerelt, e-tartalmait pedig VPN kapcsolaton keresztül otthonról is lehet használni.

 

Ágh Péter, az ÉKM állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Heidrich Balázs, a BGE rektora, Hankó Balázs, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára és Buzár Patrik, a BGE Hallgatói Önkormányzatának elnöke (b-j)

 

Heidrich Balázs rektor közölte, hogy BGE Magyarország legnagyobb üzleti egyeteme, legnagyobb "üzleti közössége", 18 ezer fős egyetem, amely idén csaknem 7300 hallgatót vett fel, 1330 nemzetközi hallgatójuk 91 országból érkezik. Az új hallgatói központnak - amelyet a diákok már birtokba vettek - fontos szerepe van a közösség építésében.

Az ünnepi beszédeket követően a szalagátvágás következett, majd a vendégek vezetett bejáráson tekinthették meg az új multifunkcionális centrumot.

 

Az átkötő épület kapcsolatot teremt

A kivitelezés érdekességeiről augusztusban a LATEREX projektfőmérnöke, Koncsek Pétert adott tájékoztatást lapunknak.

A komplex fejlesztés három főbb projektelemből állt össze.

 

 

  • A könyvtárépület a kollégium ’A’ épületéhez kapcsolódó étkező-konyha funkciójú földszintes lepényépület helyén épült fel, pinceszinttel, földszinttel és két emelettel, amelyben liftet is elhelyeztek.
  • Az ’A’ épület földszintjén egy új hallgatói központot alakítottak ki közösségi és rekreációs terekkel.
  • A harmadik fő feladat pedig a ’B’, ’C’ és ’D’ jelű épületeket összekötő földszintes átkötő folyosó elbontása után az ’A’ épülethez kapcsolódó kétszintes új átkötő épület kivitelezése volt.

 

Az új könyvtárépület így közvetlen összeköttetést kapott a kollégiumi épülettel. Szintén a kollégiumhoz csatolt új átjáró teszi lehetővé a közvetlen összeköttetést a kampusz többi épületével. A hallgatók így az oktatási szárnyakból közvetlenül juthatnak el a hallgatói központba, onnan pedig elérhetik a könyvtárat.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Budapesti Gazdasági Egyetem iskolaépítés

Hírlevél

Hirdetés