2024.07.21, Vasárnap
Az első magyar űrhajós szűkebb pártiájában űrrepülés-történeti központ épült - GALÉRIA

Az első magyar űrhajós szűkebb pártiájában űrrepülés-történeti központ épült - GALÉRIA

magyarepitok.hu

2023.11.30. 08:13 - Szabó Ákos

A KE VÍZ Szabolcs-Szatmár-Bereg tágabb turisztikai programjának keretében alakította ki a komplexumot.

Hirdetés

Magyarország északkeleti sarkában, Gyulaházán született 1949-ben Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki 1980-ban egy Szojuz fedélzetén járta meg a világűrt. A történelmi eseményhez kapcsolódóan eddig csak a helyi iskola mellett található asztronauta szülőházában lehetett megtekinteni egy űrrepülés-történeti kiállítást, azonban immáron egy nagyszabású turisztikai fejlesztés is a végéhez közeledik a településen.

 

A képre kattintva galéria nyílik

Hamarosan elkészül egy új, Űrrepülés-történeti látogatóközpont, amely Gyulaháza Község Önkormányzatának megbízásából, a "KE-VÍZ 21" zRt. kivitelezésében valósul meg a Felső-Tiszavidék turisztikai fejlesztésének részeként, amely összesen öt rétközi településen hét különböző fejlesztést foglal magában.

A projekt eredményeképpen a bezárt Közlekedési Múzeumból a teljes űrrepülés-történeti kiállítási anyag egy része Gyulaházára kerül, valamint a NASA Gateway to Space kiállításához hasonló űrkutatási technikai vívmányok is megtekinthetőek lesznek.

 

 

Így alakították ki az épületet

Mint a KE VÍZ projektvezetőjétől, Héver Gábortól megtudtuk: a 371 négyzetméter alapterületű épület műszaki átadás-átvételi eljárása már elkezdődött.

Egy egyszintes, acélvázas szerkezetű, szendvicspanel oldalfal és tetőpanel burkolattal kialakított térben mutatják majd be a magyar űrkutatás történetét, eredményeit, illetve érdekességeit, turisztikai vonzóerőt teremtve ezzel Gyulaházán.

 

 

A képeken is megtekinthető épületet úgy alakították ki, hogy három részre tagolódjon:

  • a kiállítótér 237 négyzetmétert,
  • a fogadótér 40 négyzetmétert,
  • a szociális és kiszolgáló helyiségek pedig 94 négyzetmétert tesznek ki.

A kiállítótérben sínes világítás készült, amely az elhelyezett kiállítási tárgyakat megvilágítva - azok helyzetének megfelelően - bármilyen pozícióba beállíthatók. Mindemellett az energiahordozók áremelkedésére reagálva, az épületben autonóm fűtési rendszert is kiépítettek a szakemberek.

 

 

Hamarosan várják az első látogatókat

Az építkezés során a tágabb térségben mind magas-, mind pedig mélyépítési munkáiról is ismert KE-VÍZ nem ütközött komolyabb kihívásokba, továbbá az önkormányzattal is jól megtalálták a közös hangot – hangsúlyozta Héver Gábor.

Mint a projektvezető tájékoztatásából kiderült, a látogatóközpontban már csak a berendezési tárgyakat kell majd elhelyeztetnie a beruházónak és ezt követően hamarosan meg is nyithat a komplexum.

 

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.Gyulaházaturizmus

Hírlevél

Hirdetés