2024.07.20, Szombat
Tovább épülhet az ország leghosszabb autópályája
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyareitok.hu

Tovább épülhet az ország leghosszabb autópályája

magyarepitok.hu

2024.03.18. 08:01 - Sándor Csilla

Készülnek a bácskai településtől az országhatárig futó M9 gyorsforgalmi út és egy új teherforgalmi határátkelőhely tervei.

Hirdetés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a RODEN Kft. és a FŐMTERV Zrt. készítheti el a Tompától az országhatárig határig futó, mintegy 7 km hosszú 2x2 sávos gyorsforgalmi út, valamint egy új teherforgalmi határátkelőhely terveit. Ez a két cég adta a legjobb ajánlatot az uniós közbeszerzési hirdetmény szerint, az M9 déli lekötése folytatásaként épülő út nyomvonalának kijelölésére, a környezetvédelmi engedélyek megszerzésére és a tanulmányterv elkészítésére.
 


Tavaly ősszel újabb szakaszok tervezése kezdődött el

Portálunk beszámolt róla, hogy tavaly októberben írták ki azt a közbeszerzési tendert, ami az M9 gyorsforgalmi út újabb szakaszának tervezésére vonatkozott. A 2023 októberében megjelent hirdetményben az alábbi szakaszok tervezéséről és az előírt dokumentáció elkészítéséről és engedélyek megszerzéséről volt szó:

  • az M9 gyorsforgalmi út 51-es és 53-as főút közötti, mintegy 57 km hosszú szakasz
  • déli lekötésTompáig, valamint
  • Jánoshalmi mérnökségi telep és kerékpárút tervezése Jánoshalma és Kiskunhalas között.

A kiírásban ezek mellett még szerepelt, hogy megépülhet az 51-es főúthoz kapcsolódó bajai déli elkerülő és 2x2 sávosra bővíthetik 47-es út az algyői Tisza-hídját is.


Az ország leghosszabb autópályája lenne

Hazánk leghosszabb, mintegy 300 kilométer hosszú autópályája a jelenlegi, sugaras gyorsforgalmi utak között létesítene kapcsolatot. Eddig mintegy 20 kilométernyi szakasz készült el belőle.

 


Az M9-et a vidék körútjaként is nevezik, az országot nyugatról-keleti irányba átszelve Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Pécs, Kaposvár, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Körmend, Szombathely, Kőszeg városokat kötné össze.

ÚtépítésFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.Építési és Közlekedési MinisztériumTompaM9-es autópálya

Hírlevél

Hirdetés