2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Felújítják az ország második legnagyobb templomát
Lampért Gábor, Szalóky Zsolt (Infopápa)

Felújítják az ország második legnagyobb templomát

magyarepítok.hu, Infopápa

2023.11.03. 16:01 - Móré Levente

A felméréseket követően végre megkezdődik a pápai Nagytemplom rekonstrukciója.

Hirdetés

Múlt héten felállványozták a Pápa egyik legfontosabb épületét. Pápa kéttornyú későbarokk-copf stílusú nagytemploma 1774 és 1786 közt épült, Fellner Jakab tervei alapján. A templom mára igen rossz állapotban van, a rekonstrukció első ütemében tehát statikailag kell megerősíteni az ország második legnagyobb templomát, illetve a födémet is rendbe kell tenni. Csak ezt követően kezdődhet meg a homlokzat felújítása.

 

 

Két évvel ezelőtt jelentették be, hogy jelentős kormánytámogatásból kívül-belül megújul a Nagytemplom, az eltelt időben az épület teljes körű felmérését végezték a szakemberek, valamint a előkészítették a felújítást. A ma délelőtti sajtótájékoztatón pedig a már elvégzett munkák mellett a kivitelező Kőrös Bau Kft.-re váró feladatokat is megismerhette a hallgatóság.

 

 

A szerkezet védelme az első

A plébániatemplom szerkezeti megerősítésére 2023. július 21-én örökségvédelmi engedélyt kapott a főegyházmegye, ugyanis a templom felújításának I. ütemében az eredetileg tervezett felújítási munkákat megelőzően - statikus szakvélemény alapján – szerkezetmegerősítési feladatokat kell elvégeznie a kivitelezőnek. A tartószerkezeti tervezés során ugyanis a templom falazott szerkezeteiben (a falakon, boltöveken, boltozatokon, padlástérben) jelentős mennyiségű, különböző mértékű (akár több cm-es) repedéseket találtak.

A templom falazott szerkezeteinek minél hosszabb ideig történő megőrzése érdekében a tartószerkezeti szakvélemény feszítőkábeles megerősítést javasolt, ami hatékonyan tudja biztosítani a templom hosszirányú, keresztirányú és koszorúszerű összefogását is. Eszerint a következő munkálatok elodázhatatlanná váltak: a hajó, a szentély és a toronysisakok tetőzetének megerősítése (fa elemcserék, vonórudak beépítése), a falak és a boltozatok falban vezetett feszítőkábeles megerősítése.

 

 

Legnagyobb barokk-copf templomunk födéme is felújításra szorul

Az épület födémszerkezete is megerősítésre szorul, ennek során jelentős mennyiségű faanyag cseréjére és acél megerősítésre van szükség. A munkák- az időjárás függvényében - várhatóan a jövő év első felében fejeződhetnek be, amellyel párhuzamosan a homlokzat megújítása is megkezdődhet.

A templom méretéből és az épület problémáiból adódóan is meghaladja a helyi közösség és az egyházmegye képességeit a felújítás nagyságrendje. Ugyanakkor nagy jelentőségű épületről van szó, ami nemcsak művészeti, kulturális értéket képvisel, hanem a hívőközösség számára is nélkülözhetetlen – fogalmazott dr. Udvardy György veszprémi érsek köszönetet mondva a kormányzat támogatásáért. Dr. Áldozó Tamás polgármester igazodási pontnak nevezte a pápai Nagytemplomot, amely szinte a város minden pontjáról látható. A városvezető hozzátette, a templom környéke az elmúlt 10 évben nagyon sokat változott, megújult a Fő tér, az Esterházy-kastély, újjáépült a kastélykerítés, ennek a folyamatnak a betetőzéseként is értelmezhető a templom megújulása, amelynek eredményeként egy olyan épületet láthatunk majd, amilyet ma élő ember nem láthatott.

 

 

Galéria

Mi épül?templomfelújításműemlékfelújításKőrös Bau Kft.Pápa

Hírlevél

Hirdetés