2024.04.17, Szerda
Végéhez ért Erdélyben a gyalui várkastély felújítása
Fotók: MTI/Kiss Gábor

Végéhez ért Erdélyben a gyalui várkastély felújítása

MTI

2023.12.19. 16:58 - Kürti Krisztián

Az épület újra teljes pompájában idézi több évszázados múltját, a tervek szerint a várkastély jövő év tavaszán nyílhat meg a látogatók előtt.

Hirdetés

Megtörtént a Nagy Elek üzletember által létrehozott Erdélyi Hagyományok Alapítvány tulajdonában levő, Kolozsvár melletti gyalui várkastély műszaki átadása. A műemléket az üzletember a Barcsay család örököseitől vásárolta meg és az általa alapított, Erdélyi Hagyományok Alapítvány - Fundatia Traditii Transilvane-nek (EHA) adományozta.

A várkastély restaurálását a Tektum Architectura & Arta építész tervezőiroda, illetve a RegioConsult projekttanácsadó iroda dokumentációja és mukája alapján végezték el.

A 2017-ben megnyert uniós pályázat után már 2018-ban megkezdődtek a felújítási munkálatok az ADD Concept, valamint a Kvadrum Axis cégek közreműködésével. A teljes projekt értéke felülmúlja a 30 millió lejt, amely a román kormányzat által kiírt Európai Uniós finanszírozásból, a magyar kormány támogatásából, továbbá az EHA több mint 3 millió eurós hozzájárulásából jött létre.

 

 

A kastélykert is megszépül

A felújítás 2024-ben a kastélypark rendbetételével fog folytatódni egy 2,15 millió eurós pályázat keretén belül elnyert projekttel, amelyből megtörténik a várkastély szomszédságában található római castrum és a kert teljes rendezése.

A tervek szerint a gyalui várkastély ismét Erdély egyik ékkövévé válhat multifunkcionális kulturális központként. További cél az is, hogy a várkastély Kolozs megye és Erdély fontos idegenforgalmi célpontja legyen, megjelenítve az épületegyüttes évszázados történelmi szerepét, illetve élővé téve a több tájegység (Kalotaszeg, Mócvidék) találkozásából fakadó sajátos kulturális értékét.

 

 

A közel 500 éves múltra visszatekintő kastélyt alig egy évtizede szerezte vissza a Barcsay család

A kastély mai négyszögű, sarkain hengeres tornyokkal megerősített alaprajza még az 1540-es években jött létre. A vár legjelentősebb átalakítására I. Rákóczi György idején (1630-1648) került sor, a fejedelem a belső udvar régi épületeit lebonttatta, majd a várból kényelmes, reprezentatív kastélyt alakíttatott ki, amely a Rákóczi fejedelmek egyik legjelentősebb rezidenciájaként működött az 1660-as évekig, majd Bánffy Dénes szerezte meg családjának.

A Rákóczi szabadságharc alatt többször is megostromlott vár romos állapotba került, majd az 1830-as években építtették át a Bánffyak romantikus kastéllyá. 1861-ben a kastély leégett, 1871 után kezdték helyreállítani, majd 1911-ben komoly átalakításokon esett át az épület.

 

 

Barcsay Tamás Bánffy Katinkát vette el feleségül, így a kastély a Barcsayak birtokába került, amelyet 1948-ban államosítottak, majd csupán a 2010-es évek elején tudta visszaszerezni a Barcsay család. Az épület legszebb ismert elemei Geréb László (1479-1502) püspök korában készültek, valamint a késő gótikus darabok mellett Erdélyben korai, XV. század végi reneszánsz faragványok is feltűnnek.

Mi épül?ErdélyGyaluváskastélyErdélyi Hagyományok AlapítványADD ConceptKvadrum Axis

Hírlevél

Hirdetés