2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Így fog kinézni az esztergomi Sándor-palota
Látványterv: Grafit Műterem Kft./ARCHI.DOC Kft.

Így fog kinézni az esztergomi Sándor-palota

mti

2024.01.31. 15:57 - Szabó Ákos

A Grafit Műterem és az ARCHI.DOC közös pályázata kapta meg az első díjat.

Hirdetés

Eredményt hirdettek az esztergomi Sándor-palota felújításának építészeti tervpályázatán; a város ikonikus épülete a Mol - Új Európa Alapítvány székhelyeként, valamint közösségi és kiállítótérként működik majd. Az alapítvány szerdán közölte: a műemléki örökséget tiszteletben tartó, a tervezési programban meghatározott, közösségi funkciót is ellátó épület létrehozására vártak építészeti javaslatokat.

A meghívásos építészeti tervpályázatra nyolc érvényes pályamű érkezett, végül a Grafit Műterem Kft. és az ARCHI.DOC Kft. konzorciumának pályázatát részesítették első díjban.

A pályázat lezárása után a felújítás tervezési szakasza következik - írták.

 

Több mint két évtizede áll üresen az épület

A Sándor-palota csaknem negyed évszázada üresen áll, ami az épület állagának jelentős romlásához vezetett. A jelentős, barokk kori műemléken a legutóbb mintegy húsz éve végeztek felújítási, karbantartási munkákat. Az épületben az eredeti palota, illetve bérpalota funkció a II. világháború utáni államosításkor szűnt meg, ekkor alacsony igényszintű lakásokat alakítottak ki benne, amelyeket a rendszerváltásig használtak. Miután az Alkotmánybíróság elhelyezése céljából kiürítették, a használaton kívüli épület állapota tovább romlott. 

Mi épül?EsztergomműemlékfelújításMOL

Hírlevél

Hirdetés