2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Ötödére faragta le az új fűtési rendszer a dunántúli egyetem energiaköltségét

Ötödére faragta le az új fűtési rendszer a dunántúli egyetem energiaköltségét

magyarepitok.hu

2024.01.29. 17:30 - Sándor Csilla

A VEMÉV-SZER Kft. és a FODOR Kft. új műszaki megoldást alkalmazott a Pannon Egyetem hőszivattyús fűtési rendszerénél, ezáltal pedig a mérési adatok szerint is jelentős megtakarítást értek el.

Hirdetés

Májusra a tervek szerint befejeződhet a veszprémi Pannon Egyetem energetikai korszerűsítése – tudta meg lapunk a kivitelezést végző VEMÉV-SZER Kft. főépítésvezetőjétől. Székely Kitti elmondta, a kivitelezési munkák 2022 szeptemberében kezdődtek el a Műszaki Informatikai Kar tízemeletes épületének teljes rekonstrukciójával. Az intézmény ingatlanjainak épületenergetikai korszerűsítést a veszprémi VEMÉV-SZER Kft. a győri székhelyű FODOR Kft.-vel közösen végzi.
 

 

Úttörő műszaki megoldást valósítottak meg a fűtési rendszernél

Tavaly tavasztól kezdték el a létesítmények ütemszerű felújítását és az egyetemi komplexum fűtési rendszerének teljes átépítését. Utóbbi során egy úttörő műszaki megoldás valósult meg, ami a meglévő hőszivattyús rendszerekhez képest is jelentős energiamegtakarítást eredményezhet. A fűtési rendszer próbaüzeme 2023 szeptemberében kezdődött. Az eddigi mérési adatok igazolták a megrendelő és a kivitelező elvárásait is mind az energiafelhasználás, mind az üzemeltetés költséghatékonysága terén – számolt be a tapasztalatokról a főépítésvezető.

 


Egyedi igényeket szolgál ki egyszerre a fűtési rendszer

A kivitelező cégek szakemberei újszerű megoldást alkalmaztak az egyetem épületeinek fűtésrendszerének kiépítésénél. Ennek részleteiről Judi Balázs, a VEMÉV-SZER Kft. gépész műszaki vezetője portálunknak elmondta,

kétlépcsős hőszivattyús rendszert telepítettek az egyetem épületeibe, de nem kétfokozatú hűtőkört, hanem két, egymástól független berendezéscsoportot építettek be.

Egy központi levegő-víz rendszerű hőszivattyú-telep mellett, külön víz-víz hőszivattyú alegységek működnek. Ezáltal mindig csak az adott hely igényei szerint emeli a rendszer a vízhőmérsékletet, így kedvezőbb energiahatékonysági mutatókkal üzemeltethető a fűtés.

 

 

Ötödére csökkentett fogyasztás és költségek

Az új fűtési rendszer teljesítményének téli hónapokat is érintő adatgyűjtéséről és elemzéséről Györkös Balázs, a FODOR Kft. építésvezetője elmondta, azt tapasztalták, hogy a jelenleg működő rendszer energiaköltsége és primerenergia-fogyasztása az egy évvel ezelőtt működő, kiváltott rendszerének az ötöde. Mindemellett az egyes terek fűtése is egyenletesebbé és üzembiztosabbá vált.

Az építésvezető hozzátette, monitorozzák a fűtési energiafogyasztást és az előállításhoz szükséges villamosenergia fogyasztást az épületfelügyeleti rendszeren keresztül. Adatokat nemcsak az épületkomplexum egészére képesek kinyerni, hanem egyes épületekre is. Az újonnan telepített rendszer folyamatos megfigyelése és finomhangolása most is tart, de az már most látható, hogy a hatékonyságra vonatkozó megrendelői elvárások teljesültek a projektben.

 

 

Két fűtési szezon között kiépíteni és üzemképessé tenni az új rendszert

A tervezést és a kivitelezést megelőzte a meglévő rendszer feltérképezése. Ez valódi kihívást jelentett, tekintve az épületcsoport méreteire. A szakemberek csoportosították a hőleadókat pozícióik és vízhőmérsékleti igényük szerint. Megtervezték, hogy a rendelkezésre álló szűk járatokon át, hogyan emelik be a hőszivattyú beltéri egységeit a helyükre.

A kültéri szivattyúk nagy helyigénye és hanghatása miatt gondosan kellett kijelölni azok helyét. Györkös Balázs elmondta, ennek érdekében a meglévő közalagutat használták a hőszivattyú fő- és alegységei közötti kiterjedt vezetékhálózat kiépítésére. Lévén, hogy a fűtési rendszer korszerűsítése egy most először alkalmazott műszaki megoldással valósult meg, a szakembereknek minden üzemállapotban külön figyelmet kellett fordítaniuk a fő gépegység összehangolt működésére, hiszen az alegységek egymástól eltérő feltételekkel működnek.

Az építésvezető hozzátette, a kivitelezés időbeliségének is jelentős szerepe volt, mivel két fűtési szezon közötti résidő állt rendelkezésre egy nagyteljesítményű fűtési rendszer kialakítására és beüzemelésére.

 

 

Összehangolták a munkákat és az egyetem működését

A nyolc egyetemi épület energetikai korszerűsítése a harmadik szemesztert is érinti az egyetemen. A kivitelező, VEMÉV-SZER Kft. és a FODOR Kft. szakemberei az intézmény vezetésével napi szintű egyeztetések révén úgy szervezik meg és végzik el a munkákat, hogy közben az épületben az előadásokat, a vizsgákat, konferenciákat és egyéb rendezvényeket zavartalanul megtarthassák – tudtuk meg Székely Kitti főépítésvezetőtől.

Az energetikai felújítás az új fűtésen kívül a homlokzat hőszigetelését, valamint a nyílászárók cseréjét is tartalmazza.

 

 

Egységes megjelenést kapnak a Pannon Egyetem épületei

A szakember elmondta, a tervezés és kivitelezés során a műemléki környezetben lévő épületek homlokzati megjelenését és a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) által megszabott követelmények teljesítését kellett összhangba hozniuk. Székely Kitti hozzátette, számos egyedi megoldást követelt meg az épületek anyaghasználata, építészeti tagolása és a korszerű technológiák együttes alkalmazása.

Az átfogó modernizáció megnyitotta az utat a Pannon Egyetem épületeinek egységes homlokzati megjelenésének kialakítása előtt is. Ehhez a Cemix Hungary Kft. 15 ezer négyzetméternyi felülethez szükséges hőszigetelést, 50 tonnányi színezővakolatot és 140 tonna ragasztótapaszt gyártott. A különböző tömbök díszítettségük révén továbbra is tükrözik majd funkciójukat, de a homlokzatokon használt azonos színű és struktúrájú anyaghasználat révén harmóniát teremt azok megjelenésében.

Az Aula, a Pannon Egyetem központi épülete, jelenleg a kivitelező cég szakemberei itt dolgoznak a díszítő kő- és lábazati burkolatok felhelyezésén. Rövidesen befejezik a tanulmányi épületek mindegyikén a nyílászárók cseréjét és a homlokzatok szigetelését.

A tervek szerint májusra elkészül mind a nyolc épület energetikai korszerűsítése.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Fodor Kft.VeszprémPannon Egyetemenergetikai korszerűsítésCemix Hungary Kft.hőszivattyús fűtési rendszerhőszigetelés

Hírlevél

Hirdetés