2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Rendkívüli mennyiségek jellemzik a veszprémi Pannon Egyetem felújítását

Rendkívüli mennyiségek jellemzik a veszprémi Pannon Egyetem felújítását

magyarepitok.hu

2023.10.31. 15:55 - Hegedűs Gergely

Összesen nyolc épület kap teljeskörű felújítást a kampuszban, amihez a kivitelezőknek többek közt 15 ezer négyzetméternyi hőszigetelést kell felragasztani, míg a gyártónak 50 tonnányi színezővakolatot és 140 tonna ragasztótapaszt kell legyártania és szállítania.

Hirdetés

A helyi VEMÉV-SZER Kft., a fővárosi székhelyű Fodor Kft.-vel közösen végzi a veszprémi Pannon Egyetem ingatlanjainak az épületenergetikai felújítását. A nagyszabású fejlesztésről lapunk a munkálatokhoz számos terméket beszállító Cemix Hungary Kft. segítségével tájékozódott.

A beruházásban a Pannon Egyetem alsó kampuszának csaknem összes épülete érintett, ami az Egyetem utca délkeleti oldalán található épületegyüttest jelenti. Ennek megfelelően a projekt keretein belül megújul az egyetem főépületeként szolgáló Aula épület, valamint a műszaki (I), a gazdaságtudományi (A), és a mérnöki kar épülete (B), továbbá a C épület, a Tornacsarnok, illetve a D és J épületek. Az energetikai korszerűsítés részét képezi továbbá az egyetem fűtési rendszerének megújulása.

Forrás: Pannon Egyetem


Szintén a Pannon Egyetemet érintő jelentős beruházás volt az intézmény külső fejlesztése, amelyet a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a VEMÉV-SZER Kft. kivitelezett. Az október 5-én átadott projektben megépült egy mélygarázs, továbbá felszíni parkolók, egy új multifunkcionális sportpálya, zöld- és közösségi területek, valamint közlekedő utak létesültek.

Ásványgyapotos és polisztirolos rendszert is egyaránt alkalmaznak

A most szóban forgó épületenergetikai projektről Grósz Gergő, a Cemix regionális projektvezetője elmondta, javarészt a homlokzati hőszigetelő rendszereikkel segítették a beruházást, ugyanakkor a pincék belső felújításához a szárító vakolatrendszert is ők szolgáltatták. „Volumenét tekintve a hőszigetelési munka jóval nagyobb arányú volt. A különböző épületek esetében többféle szigetelési vastagsággal és anyaggal dolgoztunk, ásványgyapotos és polisztirolos rendszert egyaránt alkalmazunk” – ismertette a projektvezető.

A nyolc érinett épület közül kiemelte az I épület munkáit, amely 50 méter fölé nyúlva a legmagasabb építménye a campusnak. „Ennek a felülete 3500 és 4000 négyzetméter között van, itt már befejezték a munkákat, a tűzvédelmi előírások miatt teljes egészében ásványgyapottal készült az új rendszer. Itt mind a ragasztáshoz, mind a háló beágyazáshoz a Styrokleber extra ragasztónkat használták, továbbá hőhídmentes fém csavaros dübelek biztosítják a kiegészítő mechanikai rögzítést. Ezt követően került felhordásra a vakolatalapozó, majd a SiliconOLA nevű vakolat.”


A komoly szélterheléssel is számolni kellett

Szavaiból kiderült, erre a vakolatra azért esett a választás, mert a Cemixnek ez a terméke időtálló, öntisztuló és jobb algagátló tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy normál műgyantás vakolat.

Egy másik szempontot is figyelembe kellett venni az I épület hőszigetelésénél, azon belül a mechanikai rögzítésnél.

„Egy ilyen épületmagasságnál, ilyen nagy felületeknél komoly szélterheléssel kell számolni, továbbá figyelembe kellett venni, hogy a fogadófelület vasbeton. Ezért a mechanikai rögzítésnél a hőszigetelő táblák rögzítését süllyeszthető, hőhídmentes dübelezéssel alakítottuk ki.”

Hozzátette, ez egy fémcsavaros dübel alkalmazását jelenti. „A sarkokon extra megerősítést kellett alkalmaznunk a dübelezésben, sűrítve a rögzítési pontokat. Ezt a megoldást a dübeleket beszállító cégünkkel közösen dolgoztuk ki, ennek érdekében dübelkihúzási próbákat is végeztünk az épületen több helyen.”


A színt és a struktúrát is helyszíni egyeztetésekkel választották ki

Számos más épület esetében ugyanakkor a polisztirol volt a választott szigetelő anyag. „Itt használtak grafitos hőszigetelő rendszert, szintén a Styrokleber extra ragasztóval dolgozva. Ugyanakkor itt a StrukturOLA Dekor nevű műgyantás színező vakolat alkalmazták a vakolatalapozás után.” Hozzátette, a vakolatalapozó mindegyik esetben a Putzgrund nevű termék volt.

A dübelezés beállítása mellett a színkiválasztáshoz és a struktúra kiválasztásához is tartottak helyszíni egyeztetéseket. „Az ügyfeleink 80 százaléka a kapart 1,5-ös struktúrát választja, de itt a nagy felületeket és az időjárás hatásait figyelembe véve a kapart 2-es struktúra mellett döntött a kivitelező.”


Rendkívüli mennyiségek mind a szigetelés, mind a gyártás terén

Érdekességéként elmondta, közel ezer négyzetméternyi felületet gépi szórással munkáltak meg. „Ez egy úttörő jellegű, innovatív megoldás volt a kivitelező részéről, amit azért tudtunk támogatni, mert minden vödrös vakolatunk géppel szórható, de maga a ragasztó tapasz is.”

Ennek jelentőségét azzal érzékeltette, hogy egy ezer négyzetméteres felületet négy-hat ember be tud színezni néhány nap alatt. „Ezzel a géppel 8-10 szintnyi magasságba fel lehet juttatni a vakolatot, így az anyagot nem kellett felvinni 50 méteres magasságig, hanem elég volt csak 30 méterig.

A munka nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy a teljes energetikai felújítás befejezését követően közel 15 ezer négyzetméternyi új hőszigetelést helyeztek fel, valamint 899 darab új nyílászárót építettek be a projekt során. Ehhez kapcsolódva színvakolatból 50 tonnát, míg ragasztótapaszból 140 tonnát használtak fel.

„A rendkívüli mennyiségeket az is jól jelzi, hogy a Cemix részéről nem egy gyártásból kerültek ki az anyagok, fizikálisan nem is tudnánk egyszerre ennyi vakolatot legyártani. Többek közt a laborunk számára is komoly kihívás volt, hogy minden egyes kihívásnál pontosan ugyanazt a színt produkáljuk”

– zárta az összegzést a projektvezető.

AktuálisVeszprémCemix Hungary Kft.építőipari gyártókPannon Egyetem

Hírlevél

Hirdetés