2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Már mélygarázs, nyitott terek és zöld megoldások is erősítik a Pannon Egyetemet

Már mélygarázs, nyitott terek és zöld megoldások is erősítik a Pannon Egyetemet

magyarepitok.hu

2023.10.05. 10:24 - Móré Levente

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a VEMÉV-SZER Kft. konzorciumának kivitelezésében elkészült az egyetem tereit a gyalogosfogalom számára megnyitó „zöld campus” projekt, illetve a kétszáz férőhelyes mélygarázs is.

Hirdetés

Célba ért a Pannon Egyetem alsó campusának felújítása: október 5-én ünnepélyes esemény keretében adták át a veszprémi Pannon Egyetem történetének egyik legnagyobb volumenű fejlesztését.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a városközpontban elhelyezkedő létesítményben a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és a VEMÉV-SZER Kft. közös munkájával, részben az Európa Kulturális Fővárosa program keretében mélygarázst, felette pedig új felszíni parkolókat, egy többfunkciós közösségi teret, valamint új szabadtéri sportlétesítményeket alakítottak ki.

 

 

Veszprém átalakulásának mércéje

Együttesen csaknem 15 milliárd forintos beruházás keretében jött létre a campus felújítása, fűtéskorszerűsítése és az egyetemi mélygarázs megépítése. Az ehhez szükséges forrást az EKF 2023 program, a Magyar Állam, valamint a Pannon Egyetem közösen biztosította.

A projekt koncepciója mindemellett szorosan kapcsolódott a Zöld Város Veszprém fejlesztéséhez is, amelynek során szintén a VEMÉV-SZER Kft. munkájával, egy a szabadtéri és parkhasználati célokat is előtérbe helyezett, egybefüggő sétálóövezetet alakítottak ki Veszprém belvárosában.

 

 

Prioritásban a gyalogosok

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott

  • Dr. habil. Abonyi János egyetemi tanár, a Pannon Egyetem tudományos és stratégiai rektorhelyettese
  • Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter,
  • Porga Gyula, Veszprém polgármestere, valamint
  • Csillag Zsolt kancellár.

Tájékoztatásuk szerint a projekt fő célja egy olyan egyetemi campus létrehozása volt, amely szervesen kapcsolódik a belváros szabadtérrendszeréhez, közvetlen kapcsolatban áll a városi terekkel, a gyalogos forgalom számára pedig szabadon megközelíthető és átjárható.

A felszíni parkolás lecsökkentésével és a gépjárműforgalom visszaszorításával egy gyalogos prioritású forgalmi rendszer alakult ki.

 

 

Számos ponton gazdagodott az Egyetem

A 200 férőhelyes mélygarázsban 100 egyetemi és 100 üzleti hasznosítású parkolóhelyet alakítottak ki, ami a terület északkeleti részén, a rekreációs közösségi és sporttér alatt kapott helyet. Az egyetemi campus gépjármű közlekedési főbejáratát áthelyezték, ahonnan rámpán keresztül lehet lejutni a felszín alatti parkolókhoz.

 

 

A projekt további részeként egy új, szabadtéri multifunkcionális pálya épült, amely számos sport művelésére ad lehetőséget.

A teljes terület rendezése során 2.257 m2 térkőburkolatot helyeztek le, 14.607 m2 zöldterületet rendeztek vagy hoztak létre, továbbá mintegy 14.400 m2 autós közlekedésre is alkalmas utat építettek.

 

Dr. habil. Abonyi János

 

Dr. habil. Abonyi János egyetemi tanár, a Pannon Egyetem tudományos és stratégiai rektorhelyettese köszöntőjében kiemelte: a várossal közös fejlesztésekben egy kiváló európai egyetemhez, és az annak otthont adó, Európa Kulturális Fővárosához méltó; pihenésre, feltöltődésre és sportolásra is alkalmas campust sikerült kialaktaniuk, amely nemcsak helyet ad az egyetemnek, de a szó ókori jelentéséhez hűen közösségi térként is funkcionál.

Az egyetem tárva hagyott kapui a város és az egyetem nyitottságát és szoros kapcsolatát szimbolizálják, az új campus pedig a jövőben mindenki örömét szolgálva igazolja majd, milyen nagyszerű lehetőségek vannak abban, ha sokan fognak össze Veszprém és a Pannon Egyetem sikeréért.

 

Dr. Navracsics Tibor

 

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter felhívta a figyelmet arra, a többmilliárdos beruházás egy szigetet old fel a város közepén. A jövőre 75 éves egyetem és a több mint ezer éves város között mindig fennállt egyfajta különállás: bár az intézmény itt van a városban, úgy tűnt, nem része annak, mintha nem lett volna párbeszéd a város és az egyetem között. Ez mostantól megváltozik, hiszen mindazon akadályok megszűnnek, amelyek az egyetem területét a várostól elválasztották és egybe nyílik a campus a várossal, az Erzsébet-ligettel. Ez egy olyan megújulás, ami új fejezetet nyit a város és az egyetem történetében.

Az EKF nem csak arra ad lehetőséget, hogy Veszprém belépjen az európai élmezőnybe, hanem annak a kötelezettségét is hozza, hogy az élmezőnyben frissen elfoglalt helyét megőrizze a következő években. Ehhez minden intellektuális és fizikai energiára, pénzügyi támogatásra, emberségességre és emberiességre is szükségünk van. Amint a miniszter hozzátette: „abban bízom, hogy itt, amikor az Erzsébet-liget és a megújuló egyetemi campus egymásba nyílik, ennek a korszaka kezdődik el.”

 

Csillag Zsolt

 

Csillag Zsolt kancellár történelminek minősítette a beruházást, hiszen az intézmény fennállása óta soha nem történt ilyen összetettségű és ekkora volumenű fejlesztés. amelynek külön értéke, hogy általa az egyetem és a város szimbolikusan és fizikailag is eggyé válik. A beruházás nagyon jól példázza, hogy a város és az egyetem elkezdett együtt dolgozni, együtt gondolkodni. Így volt már a tervezési fázisban, a célcsoportok meghatározásánál és remélhetőleg így lesz az üzemeltetésnél is.

A 200 férőhelyes mélygarázs az egyetem alkalmazottainak igényeit szolgálja, de a város parkolási nehézségein is enyhít, hiszen 100 férőhely bárki által használható lesz. A legolcsóbb parkolási lehetőséget nyújtják majd a környéken, mert nem az a beruházás célja, hogy extra profitot realizáljanak, hanem az, hogy a parkolási igényeket a lehető legjobban kiszolgálják. Ennek keretében egy speciális konstrukcióval is készülnek a környéken működő közszolgáltató intézmények számára.

 

 

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.VEMÉV-SZER Kft.VeszprémPannon Egyetemmélygarázssportpályazöld városEurópa Kulturális Fővárosa

Hírlevél

Hirdetés