2024.05.20, Hétfő
Átadták a veszprémi Zöld város projekt új közösségi tereit
Fotók: MTI/Vasvári Tamás

Átadták a veszprémi Zöld város projekt új közösségi tereit

MTI, magyarépítők.hu

2023.05.08. 14:02 - Füzi Nikolett

A VEMÉV-SZER munkájának köszönhetően Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektje valósult meg, amely során a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékén a szabadtéri és parkhasználati célokat előtérbe helyezve, több szolgáltatással és szabadidős lehetőségekkel is kiegészített, egybefüggő sétálóövezetet alakítottak ki.

Hirdetés

Újabb sikeres projekt valósult meg a 2023-as Európa Kulturális Fővárosában: május 8-án átadták Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektjének fejlesztését, a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítását és funkcióbővítését célzó Zöld Város projektet.

Ahogyan arról korábban már részletesen beszámoltunk, a VEMÉV-SZER Kft. kivitelezésében megvalósult projekt célja, hogy

az intézmények és az akcióterület zöld felülete összekapcsolódjon, a teljes területre komplex, szabadtér- és parkhasználati célokat előtérbe helyezve, a rekreációs és reprezentációs igényeket is megfelelően kielégítve, élettel töltse meg ezt a fontos belvárosi részt.

A fejlesztés két projektből állt össze: a kulturális negyed programból, illetve a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb megújításából. A kulturális negyed program a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2,9 milliárd forintos európai uniós támogatásával, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program több mint 350 millió forintos forrásaival 3 milliárd 256 millió forintból valósult meg.

 

Fotó: MTI/Vasvári Tamás - Veszprém, 2023. május 8. Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Brányi Mária alpolgármester, Porga Gyula polgármester és Nagy Gábor, a kivitelező Vemévszer kft. képviselője (b-j) ünnepélyesen átadja a Zöld város projekt részeként megvalósult közösségi tereket Veszprémben 2023. május 8-án.

 

Egy zöld szigetet alkottak Veszprém szívében

A több mint 10 éve, a Séd-völgyben megvalósult Kolostorok és kertek sétaútvonal mintájára megvalósult projekt eredményeként a Megyeház tér, az Erzsébet sétány és az Erzsébet-liget által határolt belvárosi területen teljeskörűen felújították parkot és annak eszközeit, továbbá a korábban elhagyatott állapotú Kálvária-dombon egy új lépcsőt és akadálymentes falsétányt építettek, valamint egy kávézót is létrehoztak a támfal mellett.

Ezáltal Veszprém szívében egy olyan zöld sziget jött létre, amely a különböző funkciókat betöltő kulturális szigetek által immáron lehetőséget kínál a különböző generációk rekreációjára, így a kikapcsolódni vágyók többek között egy új játszótért, napozó ágyakat és számos padot is igénybe vehetnek a területen.

 

A fotón a Zöld Város projekt kivitelezése 2022. októberében.

Ezen túl a Zöld Város kialakítása során

  • a Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum közötti területrészen gyalogos közlekedési- és rendezvényterület hoztak létre;
  • az Erzsébet sétány és Erzsébet liget területein megújultak a zöldfelületek és az utcabútorok;
  • őshonos magyar növényfajok bemutatásával kialakítottak egy etnobotanikai kertet a múzeum és a tájház között;
  • valamint az egész területen megújult a közvilágítás is.

 

 

Nem csak egy nagy közpark újult meg a városban

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a minőségi közterületek fontosságáról szólva elmondta: Veszprémben 2010-ben adták át a Séd-völgyi városrehabilitációs projektet, amelyet később az ország legszebb sétaterének választottak, sőt nemzetközi virágosítási versenyen is nyert el különdíjat.

Hangsúlyozta: amint van egy minőségi közterület, amelyet több generációs is tud használni, azt belakják az emberek.

A polgármester jelezte: Veszprémben célként fogalmazták meg azt, hogy életminőségben a város 2030-ra tartozzon az európai elithez, ehhez pedig ilyen beruházásokra van szükség. Rámutatott:

nem csak egy nagy közpark újult meg a városban, de korábban a szomszédos zeneiskola épületét is kívül-belül felújították, a parkkal szomszédos Pannon Egyetem kerítését pedig elbontották, így egy átjárható terület jön létre.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője méltatta a város fejlesztési stratégiáját, és hosszan sorolta azokat a beruházásokat, amelyek már megvalósultak az elmúlt évtizedben Veszprémben. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a Zöld város projekt részleteit ismertetve kiemelte:

olyan öthektáros parkot adnak át, amely nemcsak a városlakókat, hanem a térségben élőket is szolgálni fogja.

A parkban több szobor is helyet kapott, a hétfői ünnepségen Veszely Jelena szobrászművész alkotásáról, a Furulyás lányról Wehner Tibor művészettörténész beszélt.

 

 

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Veszprémvárosfejlesztésvárosrehabilitációzöldterületekparképítés

Hírlevél

Hirdetés