2022.12.08, Csütörtök
Zöld Város projekt - látványos szakaszához érkezett Veszprém belvárosának legnagyobb zöldterület rehabilitációs fejlesztése

Zöld Város projekt - látványos szakaszához érkezett Veszprém belvárosának legnagyobb zöldterület rehabilitációs fejlesztése

magyarepitok.hu

2022.11.12. 09:30 - Füzi Nikolett

A VEMÉV-SZER munkájának köszönhetően Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektje valósul meg, melynek során a szabadtéri- és parkhasználati célokat előtérbe helyezve, több szolgáltatással és szabadidős lehetőségekkel is kiegészített egybefüggő sétálóövezetet alakítanak ki a Szent Miklós-szegi Kálvária–domb és környékén.

Hirdetés

Jó ütemben halad Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektjének fejlesztése: az ActiCity Mozgásközpont beruházással párhuzamosan, a több mint 10 éve, a Séd-völgyben megvalósult Kolostorok és kertek sétaútvonal mintájára újul meg a város egyik legszebb sétánya, az Erzsébet-sétány.

Ahogyan arról korábban már lapunkban is beszámoltunk, a VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. kivitelezésében megvalósuló projekt a Szent Miklós-szegi Kálvária–domb és környékének infrastrukturális felújítását és funkcióbővítését foglalja magában, melynek célja, hogy az intézmények és az akcióterület zöld felülete összekapcsolódjon, a teljes területre komplex, szabadtér- és parkhasználati célokat előtérbe helyezve, a rekreációs és reprezentációs igényeket is megfelelően kielégítve, élettel töltse meg ezt a fontos belvárosi részt.

A terület felújításával a tervek szerint a 2023. tavaszára végeznek, derült ki a Veszprémi Televízió augusztusi híradásából.

 

 

Egy zöld szigetet alkotnak Veszprém szívében

A Zöld város kialakítása során

  • a Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum közötti területrészen gyalogos közlekedési- és rendezvényterület,
  • a Laczkó Dezső Múzeum előtti részen játszótér, új és megújult zöldfelületek,
  • a Kálvária-domb megközelítésére megújult lépcsősor és rámpa,
  • az Erzsébet sétány és Erzsébet liget területein megújult zöldfelületek, utcabútorok.
  • őshonos magyar növényfajok bemutatásával a múzeum és a tájház között etnobotanikai kert,
  • az egész területen megújított és új közvilágítás,
  • továbbá kávézó és támfalsétány létrehozása a cél.

 

 

A beruházásnak köszönhetően egy egybefüggő sétálóövezet alakul ki, amely az Egyetem felől lehetővé teszi a Szent Miklós-szeg megközelítését  és kapcsolódva a Zeneiskola és Múzeum előtti közösségi térhez a Kávézó  épületétől egészen az egykori gyermekkórházig – a hamarosan felépülő Acticity kulturális központig – tart majd, több szolgáltatással és szabadidős lehetőséggel kiegészülve. A több mint 3,1 hektáron megvalósuló fejlesztés révén

Veszprém szívében egy olyan zöld szigetet alkotnak, amely a különböző funkciókat betöltő kulturális szigetek által lehetőséget kínál majd a különböző generációk rekreációjára, így a kikapcsolódni vágyók többek között új kávézóval, játszótérrel, de akár napozó ülőkékkel, padokkal is találkozhatnak hamarosan.

 

 

Környezettudatos alapanyagokkal dolgoznak a szakemberek

A projekt jelenlegi állásáról Stáhl Barbara, a VEMÉV-SZER Kft. főépítésvezetője tájékoztatta lapunkat. A munkálatok 2021 decemberében vették kezdetüket, az azóta eltelt idő alatt pedig számos projektelem kivitelezésével haladtak számottevően a szakemberek, így az Erzsébet-sétányon már több látványos elemmel is elkészültek.

 

 

Stáhl Barbara elmondta, a zöldövezeti és műemléki környezetből adódóan kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a terület megóvására. A fejlesztés során környezettudatos alapanyagokat is felhasználnak, ezekkel kapcsolatban pedig azt is megtudtuk, hogy a projekt keretén belül egyaránt hazai, és Európán belül gyártott eszközöket is beépítenek és telepítenek.

 „A padokat és a napozóágyakat Barcelonából hozattuk, melyek a több mint 30.000 db újonnan telepített cserjével, évelőkkel és hagymásokkal együtt egy harmonikus egységet alkotva, ékes díszeit képezik majd az Erzsébet-sétánynak. A kivitelezés során nagy elővigyázatossággal igyekszünk megóvni a meglévő fás szárú növényzetet is, így a fák törzsének védelme érdekében például kalodákat is megépítünk"

– fejtette ki a főépítésvezető.

 

 

Egy a környezetbe illeszkedő, látványos és innovatív játszóteret is kialakítottak

A Laczkó Dezső Múzeum előtti részen elhelyezkedő játszótér is már igen látványos szakaszában tart. Összképében nagyszerűen illeszkedik a park környezetéhez, ugyanis amellett, hogy design elemei a játszótéren meglévő koros vadgesztenye fák terméseit és leveleit is tükrözik, a szakemberek a burkolat kiválasztásánál azt is figyelembe vették, hogy az jó vízáteresztő képességű legyen, ezáltal folyamatos vízutánpótlást biztosítson az árnyékot adó fák részére.

 

 

A játszótér magas minőségű eszközeit, színes gumigömbjeit, készségfejlesztőit, illetve nagy teherbírású trambulinjait Svédországból szerezték be, jellegzetes terét pedig a gyermekek biztonsága érdekében leesés elleni védelemmel is ellátták, amelyet egy egybefüggő, különböző színű és formájú, helyszínen öntött gumiburkolattal alakítottak ki.

 

 

A város kulturális központjának egyik legszebb eleme lesz a kávézó épülete

A megújuló belvárosi park két másik ikonikus elemeként az újonnan létrejövő kávézó és támfalsétány létrehozásával is ugyancsak jól haladtak a fejlesztés során. A Megyeház térre nyíló, kívül látszóbeton kialakítású kávézó épület födémjén zöldtető fog megépülni, melynek növényzete a környező zöld övezethez igazodik, alacsonyabb cserjefajokkal. A zöldtető víz- és hőszigetelése, továbbá a lejtbeton már kialakításra került – ismertette a főépítésvezető.

A kávézó épület szervesen kapcsolódik a meglévő, felújított támfalrendszer vonalvezetéséhez, továbbá egyedi gyártású, nagyméretű panoráma hőszigetelt nyílászárókkal látják majd el, melyeknek köszönhetően szoros kapcsolatot teremt majd külső környezetével is.

 

 

A Portugáliában gyártott, egyedi homlokzati fém nyílászáró tokokat október közepén építették be, jelenleg pedig a kávézó falát körbe ölelő, konzolosan kialakított acélszerkezetű körüljáró, és a hozzá tartozó egyedi mintázatú mellvéd telepítése, illetve a belső szakipari munkálatok zajlanak. Az épületben mindemellett egy fa mintázatú akusztikus mennyezet és falburkolatot is kialakítanak a feladat részeként. Stáhl Barbara kiemelte:

A kávézó az egyszerű tömegkialakításával, mégis magas színvonalú homlokzati felületeivel, anyaghasználatával, valamint az igényes részletkialakításával együtt méltón reprezentálja majd a 2023-ban az Európa kulturális fővárosa címet elnyert Veszprém városának megújuló kulturális központját is.

 

 

A természetes víz körforgását is elősegítő gyalogos útvonalakat építenek ki

A további munkálatokkal kapcsolatban kifejtette: a fentebb említett kávézó falán konzolosan kialakított acélszerkezet közvetlen kapcsolódik egy acélhídhoz, mely kapcsolatot teremt a Kálvária-domb meglévő/felújított támfal rendszerével.

A Szent Miklós-szegi Kálvária domb több irányból is megközelíthető, ehhez pedig a mozgáskorlátozottak, illetve a vakok és gyengénlátók számára is lehetőséget biztosítottak.

 

 

„Utóbbiak számára a térkőburkolatba egy speciális pozitív domborzattal ellátott, taktilis térkőburkolatot építettünk be, ezzel is segítve közlekedésüket. Ezen felül a projekt teljes területén, így a Kálvária dombra felvezető monolit vasbeton lépcső alépítmények és az azzal határos lépcső szegélyek kialakítása is elkészült. Ezek ugyancsak látszóbeton felületet kaptak. Jelenleg az előre gyártott lépcsőfokok elhelyezése zajlik” – ismertette a főépítésvezető.

A munkaterületen gőzerővel folyik az utak kialakítása is. Azok burkolata többek között térkő, illetve a cserjével, fákkal ölelt területrészeken stabilizált szórt burkolatot kapott. Utóbbi kialakítása már a végső szakaszához érkezett. Ezen burkolat előnye, hogy a különböző frakciójú kőzetőrleményekhez egy speciális növényi őrleményből készült alkotórészt kevernek, amely a térfogatához képest sokszoros mennyiségű csapadékvizet tud magába venni és fokozatosan átadni azt az alépítménynek, ezáltal biztosítva a talajba a lassú beszivárgást és talajvíz hosszabb idejű megőrzését.

Stáhl Barbara kiemelte: „Ennek köszönhetően nem terheljük a helyi csapadékvízelvezető rendszert, így is segítve a természetes víz körforgását.”
 

 

A magyar népi kultúrára jellemző őshonos növényfajokat is megcsodálhatjuk majd a parkban

A főépítésvezető végezetül a fejlesztés egy másik jelentős projekteleme kapcsán elmondta, a Laczkó Dezső Múzeum és a Bakony ház között - részben gyermekek számára – létrejövő etnobotanikai kert kiépítése is rövidesen kezdetét veszi.

A kertet régi magyar őshonos, kultúrtörténeti haszonnövényekkel telepítik be, ezáltal bemutatja majd a magyar népi kultúrában hasznosított, jellemzően a bakonyi térségben megtalálható száraz és nedves rétek, erdőszélek, valamint erdők vadon termő növényeit is.

 

 

Az etnobotanikai kerttel határos Erzsébet sétány és vele szemben lévő Kálvária-domboldal növényzete jól beállt, ligetes faállomány, melyben burjánzó cserjefoltok képeznek egyöntetű felületeket. A területen a meglévő növényzetet kiegészítve, a több ezer árnyéki gyeppótló növényen kívül új évelőket, cserjéket és fákat is telepítenek hamarosan a szakemberek.

Jelenleg folyamatban van a meglévő, elmohásodott füves területek sarabolása, melynek helyére újonnan kialakított pázsit felületek kerülnek. A munkaterületen lévő szobrok új helyükre történő telepítése, illetve felújítása is már teljes egészében megtörtént.

A projekt területén korszerű és energiahatékony LED világítótestek beépítésével új közvilágítási hálózatot is kiépítenek. A játszótérrel szemben, a zeneiskola mellett pedig létrejön egy rendezvényterület, ahol kialakítanak egy szabadtéri színpadot is, mely teret adhat majd a vállalkozó szellemű helyi és vidéki előadóművészeknek.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Veszprémvárosfejlesztésvárosrehabilitációzöldterületekparképítés

Hírlevél