2024.03.28, Csütörtök
Elrajtolt az Acticity: nagyszabású kulturális központ épül Veszprémben
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elrajtolt az Acticity: nagyszabású kulturális központ épül Veszprémben

magyarepitok.hu, MTI

2021.11.18. 13:36 - Kalácska-Nagy Nóra

Gyermekkórház átalakításával nyer új kulturális létesítményt Veszprém a VEMÉV-SZER Kft., valamint a VeszprémBer Építő Kft. munkájával.

Hirdetés

A VEMÉV-SZER Kft., valamint a VeszprémBer Építő Kft. alkotta konzorcium alakíthatja át a volt veszprémi Heim Pál Gyermekkórház épületeit kulturális és szabadidő központtá.

A Hóvirág utcában található, Acticity elnevezésű projektindító sajtóeseménye csütörtök délelőtt zajlott le. A közbeszerzési adatok szerint a két beruházó, a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft. és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata. A város közepén csaknem két és fél évtizede üresen álló, egyre romosabb épület a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall tervei alapján születik újjá.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat részeként megvalósuló Acticity kivitelezése és a szükséges engedélyes tervek elkészítése, az engedélyek beszerzése is a konzorcium feladatát képezi. Az új épület beépített hasznos alapterülete több mint 7000 négyzetméter lesz. Az „A”, „B” és „C” épületek (ez utóbbi opcionális) kivitelezése mellett egy parkolóház kialakítása is szerepel a tervek között.

A Veszprém kulturális és építészeti arculatában fontos fejlesztés lényeges elemeit Navracsics Tibor a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és Bélafi László a Hangvilla igazgatója mutatta be a sajtótájékoztatón.

A létesítmény 2023 tavaszán nyílik meg a nagyközönség előtt - közölte sajtótájékoztatón Navracsics Tibor. Hangsúlyozta: a program a helyi közösségek megerősítését célozza, ennek kiváló helyszíne lesz a város egyik legszebb részén 26 éve elhagyatottan álló épület, amely 10,5 milliárd forintból újul meg 2023 márciusára.

Az épületben különböző mozgásformák - egyebek mellett balett és falmászás - gyakorolhatók majd, lesz benne kávézó, étterem és rendezvénytér összesen 8 ezer négyzetméteren.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program tartós növekedési pályára állítja a régiót a közösségek megerősítése révén, és azáltal, hogy az egykori értékeket visszaadja a városnak és maguknak a közösségeknek.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere felidézte, hogy 1995 májusában költözött ki a gyermekkórház az épületből, amely azóta elhagyatottan áll.

Az eredeti állapotot fogják visszaállítani Anthony Gall építész tervei alapján, megújul az épület mellett található mosoda és kiegészül egy háromszintes új bejárati szárnnyal

- tette hozzá.

Elmondta, hogy a park rendbetételére egymilliárd forintot fordítanak, ott az eredetihez képest kétszer annyi fát ültetnek majd és egy 155 állású parkolót alakítanak ki.

A veszprémi Magyar Királyi Állami Gyermekmenhelyet 1904-ben nyitották meg, az 1954. január 1-jétől Heim Pál Gyermekkórházként, később pedig, 1977 és 1995 között, a bezárásáig a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályaként működött. Az ingatlanegyüttest 2007-ben a szomszédos egyetem kapta meg tudományos kutatás céljából, de a fejlesztési elképzelések végül nem valósultak meg, így tovább romlott az épület és környezete állapota - áll a rendezvényre kiadott sajtóközleményben.

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.VeszprémVeszprémBer Építő Kft.kulturális központ

Hírlevél

Hirdetés