2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Nagyberuházással biztosítja elektromos autógyárként a jövőjét a szentgotthárdi Stellantis-üzem
A szentgotthárdi Opel-gyár (Stellantis)

Nagyberuházással biztosítja elektromos autógyárként a jövőjét a szentgotthárdi Stellantis-üzem

mti, magyarepitok.hu

2024.02.13. 10:02 - Szabó Ákos

A Opel-gyárban 45 milliárd forintos fejlesztésbe kezdenek.

Hirdetés

A világ egyik legnagyobb autógyártó konszernjének számító, hollandiai központú, páneurópai hátterű Stellantis csoport Magyarországra helyezi elektromobilitási stratégiájának kulcselemét – jelentették be február 12-én Budapesten. A 45 milliárd forintos beruházás nyomán biztossá válik a szentgotthárdi Opel-gyár jövője - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tizenhat márkát, köztük az Alfa Romeót, a Fiatot, a Citroent, az Opelt és a Peugeot-t tömörítő konszern új beruházásának nyomán tovább erősödik Magyarország szerepe az elektromos autóipari átállásban.

A Stellantis a szentgotthárdi Opel-üzembe hozza elektromobilitási stratégiájának kulcselemét, ahol így a hagyományos meghajtás mellett már az elektromos motorok gyártása is megkezdődhet, ráadásul az ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési és tesztelési tevékenységek is odaköltöznek. A Stellantis közlése szeint 2026 végén kezdődhet meg várhatóan az EDM (elektromos hajtásmodul) gyártás Szentgotthárdon.

 

Magyar menedzsmenttel működik

"Ez a részben termelésre és részben kutatás-fejlesztésre irányuló beruházás összességében 45 milliárd forintos értéket képvisel. Létrejön 110 új munkahely, s a kormány tízmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít ehhez" – mondta el Szijjártó Péter.

A tárcavezető kiemelte: azért is külön értékes ez a beruházás, mert az országban jelen lévő öt, azaz rövidesen hat autógyártó közül ez az egyetlen egyelőre, amely magyar menedzsmenttel működik.

Mi épül?Szentgotthárdinnováció

Hírlevél

Hirdetés