2024.07.01, Hétfő
Útépítéstől a tornaszobáig - tíz fejlesztést valósíthat meg a hidak városa
Főkép: bekesvaros.hu, további fotók: magyarepitok.hu és unsplash.com

Útépítéstől a tornaszobáig - tíz fejlesztést valósíthat meg a hidak városa

MTI

2024.02.08. 12:10 - Sándor Csilla

Békés városában a beruházások révén jól járnak az óvodások, a településen és annak környékén élő betegek, a kultúrát szeretők és a településre látogató turisták és a szociálisan nehéz helyzetben élők is.

Hirdetés

Pályázati forrásoknak köszönhetően közel félszáz utat aszfaltoznak le, járdákat, szökőkutat újítanak fel Békés városában. Továbbá energetikai korszerűsítést valósíthatnak meg a főtéren álló műemlék Galéria épületén, fejleszthetik az orvosi rendelőintézetet, tornaszobát építhetnek az óvodásoknak, felzárkóztató programot valósíthatnak meg a szociálisan rászorulóknak. Az új beruházások között szerepel gazdaságfejlesztő és turisztikai célú beruházás is. A tíz programot több mint 3,6 milliárd forintból valósíthatja meg Békés városa – derült ki az önkormányzat tájékoztatásából.

 

16 négyzetméternyi járda újul meg

Uniós forrásból, több mint félmilliárd forintból 16 ezer négyzetméternyi járdát újítanak fel Békés központjában, továbbá utcabútorokat vásárolnak és újabb tíz térfigyelő kamera telepítésével növelik az itt élők biztonságát.

További 371 millió forintot fordítanak majd a főtéri szökőkút modernizációjára, az Erzsébet ligetben automata öntözőrendszert építenek ki és a Kőrösi Csoma Sándor utcát leaszfaltozzák és megújítják a kerékpársávokat is. A beruházásokról a település polgármestere adott tájékoztatást. Kálmán Tibor kitért arra is, hogy ennek a projektnek a részeként korszerűsítik a csapadékvíz rendszereket is.

 

Fenntarthatóbbá válik a műemlék épület üzemeltetése

Felújíthatja a 18 ezer lélekszámú település a város büszkeségének számító 1885-ben épített Galéria műemléki épületét, ahol múzeum és könyvtár is működik. Jövő év tavaszáig 440 millió forintból modernizálják a fűtési és világítási rendszert, szigetelik az épületet és lecserélnek rajta több mint száz nyílászárót.
 

Fotó: Illusztráció


Az ovisok új tornaszobával, a közösség új rendezvénytérrel gazdagodik

A beruházások sorában jövő tavaszra tervezik megépíteni a Teleki utcai óvodások számára az új tornaszobát 120 millió forintból. A Dánfok üdülőközpontban is tervez a város egy beruházást. Nyolcvanhat millió forintból egy száz fő befogadására alkalmas közösségi teret építenek. A turisztikai célú fejlesztés része még a meglévő rendezvénysátor aljának lebetonozása, homoktisztítógép valamint vízparti és vízi élményelemek beszerzése.

 

Az útfelújítások és csarnoképítés élénkítheti a város gazdaságát is

A gazdaságfejlesztésre Békés 300 millió forintos támogatást nyert el, ezt egy 652 négyzetméteres ipari csarnok építésére fordítják, ahová vállalkozókat várnak. Jelentős útfejlesztésekre kínál lehetőséget az elnyert 1,6 milliárd forint. Ebből közel félszáz út kap majd szilárd burkolatot.
 

Fotó: Illusztráció (magyarepitok.hu)


Megújulnak az orvosi rendelőintézet belső terei

A város és környékének betegeit ellátó rendelőintézet felújítására újabb forrásokat nyert a település. Ennek felhasználásával a belső tereket újíthatják meg. A tervek szerint 2026-ig korszerűsítik az egészségügyi intézmény 1600 négyzetméterét 300 milliós ráfordítással. 

 

Lakhatási- és képzési támogatás a rászorulóknak

A szociálisan rászorulók számára 237 millió forintból hét kertes házat terveznek felépíteni és a Leromlott városi területek rehabilitációja elnevezésű pályázat révén, jövő tavaszig három utcát aszfaltoznak. További 140 millió forintból az érintetteknek képzéseket és felzárkóztató programokat szerveznek.

Galéria

Mi épül?Békéstelepülésfejlesztéscsarnoképítésútfelújításturisztikai fejlesztésenergetikai korszerűsítés

Hírlevél

Hirdetés