2024.06.16, Vasárnap
Így látják el energiával a Városliget mellett épülő Dürer Parkot
Látványtervek: Dürer Park

Így látják el energiával a Városliget mellett épülő Dürer Parkot

magyarepitok.hu

2024.05.23. 11:26 - Szabó Ákos

Több mint 150 kisfeszültségű villamosenergia-elosztó berendezésre kapott megbízást a Dürer Parkban a Market.

Hirdetés

Budapest egyik legnagyobb lakóingatlan- és irodaház-fejlesztése zajlik a Városliget közvetlen szomszédságában. A Dürer Park projekt keretében a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sor melletti 3,7 hektáros terület újul meg teljesen. A leromlott állapotú ingatlanok helyét két iroda- és három lakóépület fogja átvenni.

A Dürer Befektetési Kft., mint beruházó, a Property Market Kft-vel, a Market Építő Zrt. ingatlanfejlesztésre szakosodott leányvállalatával együttműködésben, első ütemben közel 41 ezer négyzetméternyi nettó irodaterületet, második ütemben pedig összesen 207 újgenerációs lakást alakít ki, mintegy 11 ezer négyzetméter házak közötti zöldterülettel.

A projektről legutóbb a lakópark látványterveinek közzététele kapcsán írtunk, azt megelőzően pedig akkor, amikor a második irodaház elérte legmagasabb pontját a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében 2024 júliusában.

Az 19. század végén átadott, régi épületek egyes részeit, a munkálatok során megőrzik, amely így felújítva szerves részét fogja képzeni a korszerű, vegyes funkciójú komplexumnak.

 

 

A Siemens összetett rendszerekkel járult hozzá a projekthez

Az irodaházak megfelelő energiahatékonyságú, modern villamosenergia-ellátásához a Siemens Zrt. biztosította a kisfeszültségű elosztóberendezés-rendszereket, amelyeket a berendezésgyártó partnerei szereltek készre - írják a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásban.

A két ütemből álló villamos kivitelezés során a Siemens szállította a kapcsolástechnikai készülékeket és a szerkezeti elemeket az összesen több mint 90 elosztóberendezéshez az irodaház és a közösségi területek (pl. kiszolgáló helyiségek, liftek, lépcsőházak) energiaelosztásához. További több mint 60 alelosztó-berendezéshez rendelt Siemens-elemek pedig a már a bérlői igények szerint kialakított helyiségek energiaelosztását biztosítják majd.

 

 

A MOL Campusban is bizonyítottak

A közleményben kiemelik: a Siemens megoldásait nem csupán a most épülő, zuglói irodaparkban, hanem többek között a 2022 decemberében átadott, Budapest legmagasabb irodaházának számító MOL Campus épületében is alkalmazták (ez szintén a Market generálkivitelezésében valósult meg). A komplexum teljes közép- és kisfeszültségű energiaelosztási rendszerét Siemens-eszközök biztosítják, szintén Siemens-technológia mellett döntöttek a tűzvédelmi- és riasztórendszerek kiválasztásánál, emellett pedig az energiahatékonyságot és a kényelmet biztosító helyiségautomatizálásról, illetve a hűtés- és fűtéstechnikáról is Siemens-megoldások gondoskodnak.

 

A Dürer Parkról részletesen

A Dürer Park projekt koncepcióját a Városliget, a környező Villanegyed és a fejlesztési terület öröksége is nagyban meghatározta. A területen 1893-ban a Sacre Coeur (Szent Szív) nővérek által épített katolikus iskola nyílt, a hozzá tartozó parkkal és mintakerttel, mely csak a II. világháborút követő évekig működhetett. A háborút követően az új állam ezt az egyházi rendet is felszámolta és az ingatlant elvette tőlük, többek között azért is, hogy ezen a területen politikai főiskolát nyisson. A későbbi évtizedekben, a politikai főiskola időszakában több építészetileg nem értékes épületet emeltek, míg az eredeti iskolaépületbe, annak értékeit nem tisztelő beavatkozásokat eszközöltek. A privatizáció után gazdát cserélt telken később a főváros egyik zenei színpada és szórakozó helye működött.

Az új tulajdonos Dürer Befektetési Kft. a fejlesztéssel a még menthető építészeti emlékeknek az új funkciókhoz illeszkedő felújításával és értékes, kortárs új épületek kialakításával éleszti újjá a területet. Kiemelt fontosságú a fejlesztési terület régi, elhanyagolt parkjának teljes megújítása, a környező közterületek, pl. Ajtósi Dürer sor és Zichy Géza utca adott szakaszainak teljes átépítése, egy a területen áthaladó új gyalogos sétány kialakítása és ezzel a fejlesztési terület, a mögöttes zuglói villanegyed és a megújuló Városliget összekötése. Az összesen 3,7 hektáros területen 2020-ban kezdődtek a kivitelezési munkák.

Az iroda épületeket és a belső parkot is magába foglaló fejlesztés beépítési koncepciója és az iroda épületek kialakítása a milánói Lissoni & Partners és a budapesti Avantgarde és Lean-Tech építész stúdiókkal együttműködésben valósul meg. A lakóépületeket részletes terveit a Közti építész stúdió, míg a parkosítási és kertészeti terveket az S73 stúdió jegyzi. A fejlesztés generál kivitelezője a Market Építő Zrt. A külső infrastruktúra fejlesztések generál tervezője a Főmterv, a kivitelezője pedig a Colas-Alterra.

Mi épül?Dürer ParkMarket Építő Zrt.Property Market Kft.Dürer Befektetési Kft.Siemens Zrt.Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.Colas Alterra Zrt.ColasLean Tech Mérnökiroda Kft.irodalakásépítésúj építésű lakások

Hírlevél

Hirdetés