2024.07.20, Szombat
Belvárosi útfejlesztések indulnak Budapesten egy irodaprojekt részeként
Látványtervek: Black Page Consulting

Belvárosi útfejlesztések indulnak Budapesten egy irodaprojekt részeként

magyarepitok.hu

2023.03.20. 14:06 - Hegedűs Gergely

A Dürer Park projekt keretében zöldfelületek, biztonságos kerékpárút és gyalogos járda is épül a Városliget mellett a Colas kivitelezésében.

Hirdetés

Egymilliárd forintból újul meg az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca egy-egy szakasza - adta hírül a projektet bemutató sajtóközlemény. Az infrastruktúra fejlesztési munkálatok március 22-én, szerdán kezdődődnek a Colas Alterra Építőipari Zrt. kivitelezésében mintegy 1 milliárd forint értékben.

A Dürer Park projekt részeként zöldfelületek, biztonságos kerékpárút és gyalogos járda is épül a Városliget mellett. A beruházásban az Ajtósi Dürer sor mintegy 300 méteres, valamint a Zichy Géza utca mintegy 100 méteres szakaszát teszik rendbe. 


Az átfogó beruházásban két iroda- és három lakóépület jön létre

A 3,7 hektárt felölelő Dürer Park ingatlanfejlesztési projektet a Dürer Befektetési Kft. mint beruházó, a Property Markettel, mint ingatlanfejlesztővel együttműködésben valósítja meg.

Ennek részeként a Városliget melletti úthálózat burkolatait és infrastruktúrájának jelentősen leromlott állapotát saját költségén, több mint 1 milliárd forint összegben újítja meg a beruházó.

A Dürer Park ingatlanfejlesztés előkészítése 2018-ban indult a fővárosi Zuglóban, az Ajtósi Dürer soron. Az átfogó beruházásban két iroda- és három lakóépület jön létre a megújuló zöld környezetben, 3,7 hektáron. A koncepció kialakítását a milánói Lissoni & Partners Studio készítette, az építészeti megoldásokért az Avant-Garde tervezőiroda, a generál tervezői feladatokért pedig a Lean Tech Mérnökiroda felel.

A Dürer Park projektről legutóbb akkor írtunk, amikor tavaly nyáron kezdetét vette a második újgenerációs irodaház fejlesztése, amelynél a kapcsolódó komplex mélyépítési feladatokat a BAUER Magyarország Kft. végezte el. Az első irodaház kivitelezése jóval korábban 2021 májusában elindult: itt az előzetes bontási munkálatokat a Market Építő Zrt. végezte el, a komplex mélyépítési feladatokat szintén a BAUER látta el, a szerkezetépítésen pedig a Moratus Kft. dolgozik.

 


Zödsáv és kerékpársávok váltják a beton útburkolatot

A mostani közlemény külön kitér a most szóban forgó projektelemre, amelyben a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. tervezte meg az új köntösbe öltöző közteret. Ennek kialakítása során kiemelt fókuszt kapott az eddigi, már korszerűtlen beton útburkolat megszüntetése, helyette egy zöldsáv és biztonságos, a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpársávok kerülnek kiépítésre.

Az új jelzőlámpás csomópontokban biztonságos gyalogátkelőhelyek is létesülnek a Városliget felé: a Szent István Gimnázium bejáratához közel, illetve a Stefánia úti csomópontban. A járművek részére új, külön balra kanyarodó sáv épül.

A munkák érintik az Ajtósi Dürer sort a Cházár András út és a Stefánia út között, a Zichy Géza utcát és az Abonyi utcát is. 


Forgalomterelésekre, sávlezárásokra számíthatnak a közlekedők

Az Ajtósi Dürer soron zajló munkálatok az első irodaház használatba vételét megelőzően, várhatóan 2023 őszére, a Zichy Géza és az Abonyi utcát érintő beavatkozások a második irodaház használatba vételét megelőzően, várhatóan 2024 tavaszára készülnek el.

A 2023. március 22-én kezdődő infrastruktúra fejlesztési munkálatok során a Budapest Közút Zrt.-vel egyezetetett, ütemezett és időszakos, nem teljes keresztmetszetű forgalomterelésekre, sávlezárásokra számíthatnak a közlekedők. A trolibusz közlekedés folyamatos lesz. A munka természetesen megnövekedett közlekedési idővel jár, melyért a beruházó és az ingatlanfejlesztő a közlekedők türelmét kéri annak érdekében, hogy a munkálatok végével egy minőségi, és sokáig szolgáló infrastruktúrát adhasson át.
 

A felújítási program többek között az alábbi fejlesztéseket fogja össze

Ajtósi Dürer sor:

  • 300 méter hosszú, teljesen új pályaszerkezet kap az Ajtósi Dürer sor, ezen kívül új járdaburkolatot építenek, és egy középső zöldsáv is kialakításra kerül, szem előtt tartva a zöldterületek növelését.
  • Megújul a közvilágítási- és trolibusz felsővezetéki hálózat is, több mint 30 darab új oszlop felállításával, valamint korszerűsítésével.
  • Megújul a forgalomirányítási rendszer is, szem előtt tartva a biztonságos gyalogos és biciklis közlekedést: új jelzőlámpás gyalogos átkelőket hoznak létre, emellett pedig a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpársávok kerülnek kialakításra.
  • A balesetveszélyes Ajtósi Dürer – Stefánia csomópontban a három egyen sávon átvezető telezöldes rendszer helyett, a forgalombiztonságot szem előtt tartva egy önálló balra kanyarodó sáv kiépítése történik meg.

Zichy Géza utca és Abonyi utca:

  • A Zichy Géza utca Ajtósi Dürer sor felőli első 100 méterén új aszfaltburkolatot építenek, és kétirányú forgalmi rendet alakítanak ki, továbbá a Zichy Géza utca páros oldala új járdaburkolatot kap.
  • Az Abonyi utca páros oldala is új járdaburkolatot kap, mintegy 220 méter hosszan, egészen a Szent István Gimnáziumig tartó szakaszon.
ÚtépítésProperty Market Kft.Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.irodaútfelújításColas Alterra Zrt.Market Építő Zrt.Moratus Kft.Dürer Park

Hírlevél

Hirdetés