2024.03.19, Kedd
A Bauer közreműködésével így őrzik meg az egykori történelmi épületet a Dürer Park projektben

A Bauer közreműködésével így őrzik meg az egykori történelmi épületet a Dürer Park projektben

magyarepitok.hu

2022.06.28. 08:00 - Füzi Nikolett

A BAUER Magyarország Kft. munkájával már zajlik a Dürer Park második irodaházának mélyépítése is, amely során többek között speciális technológia alkalmazásával óvják meg az egykori Sacré Cœur-rend történelmi épületének megmaradt homlokzatát.

Hirdetés

A Dürer Park projekt keretén belül kezdetét vette a második újgenerációs irodaház kivitelezése is az Abonyi, a Zichy utca és az Ajtósi Dürer sor határvonalán belül elhelyezkedő területen. Legutóbb már beszámoltunk arról, hogy többek között az egykor népszerű Dürer Kertet is magában foglaló területen jelentős fejlesztés folyik, ahol beruházóként a Dürer Befektetési Kft., fejlesztőpartnereként pedig a Property Market Kft. épít három lakóépületet és két irodaházat.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A három ütemre osztott építkezés 2021 májusában vette kezdetét az első irodaház kivitelezésével, ahol az előzetes bontási munkálatokat a Market Építő Zrt. végezte el, a komplex mélyépítési feladatokat a Market megbízásából, a BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft. látta el, a szerkezetépítésen pedig a Moratus Kft. dolgozik 2021 év vége óta.

Mindezzel párhuzamosan jelenleg már előrehaladott munkafázisában tart a második irodaház mélygarázsának kivitelezése is, az ehhez kapcsolódó komplex mélyépítési feladatokat pedig szintén a speciális mélyépítés területére szakosodott cég, a BAUER Magyarország Kft. végzi el.

 

Egyedi műszaki megoldásokat igényelt a terület biztonságos kialakítása

A projekt előrehaladásával kapcsolatban Rezes Sándor, a BAUER Magyarország Kft. projektvezetője informálta lapunkat. A munkaterületet 2022. március elején vették át, a szükséges épületbontás, valamint a munkaterület kialakítását követően. Az első irodaházzal ellentétben ezúttal mindössze egy bejáró vezet az építkezésre, emellett a réselési feladatok ellátására is jóval kisebb munkaterület állt rendelkezésre. Ebből kifolyólag komplex organizálásra volt szükség, így a felvonulási területet is egy külső részen kellett elhelyezni.

Jelen irodaház az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca sarkán elhatárolt területen fog elhelyezkedni. A helyszínen korábban egy épület állt, amely egykor a Sacré Cœur zárdaként, majd a kultikus Dürer Kert szórakozóhelyként vált ismertté. Az ingatlanon részlegesen bontást végeztek, ugyanakkor az Ajtósi Dürer sor felőli részén sértetlenül megőrizték a zárdaépület nagyrészét, így megmaradt a hajdani kápolna szakasza, valamint az épület téglahomlokzata is.

 

 

A külső, elbontott részen az első ütemhez hasonlóan szintén résfal határolással, és süllyesztett lavírsík kialakításával létesül mélygarázs,

az épület belső részében pedig megerősítették a megmaradt falszerkezeteket, amelyet a projekt későbbi szakaszában fel is újítanak.

A munkálatok a közművek feltárásával, továbbá a munkasík kibiztosításával kezdődtek meg. A projektvezető ezzel kapcsolatban elmondta, „az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca egyaránt jelentős mértékben volt terhelve közművekkel, ezért a talaj megerősítéséhez nem lehetett a szokásos talajszegezést alkalmazni.” Hozzátette, ez egy olyan többszáz négyzetméteres területet jelentett, amelyet a szegezés nélkül kellett hátra kötni, azonban enélkül is megfelelő kibiztosítással készítették el ezt a részt.

 

Acélszerkezet biztosította a régi épület homlokzatának sértetlenségét

A szakemberek ezt követően elhelyezték a résvezetőket, majd megkezdték a közel 3000 négyzetméternyi résfal felület kiépítését. A talaj megtámasztása érdekében 2 sor horgonyt alakítottak ki, amely során közel 170 db teherviselő elemet helyeztek el, valamint szintén réseléssel telepítettek víztelenítő kutakat, ezáltal kiszivattyúzták a munkatérbe bezárt vizet.

Rezes Sándor a projekt egyik különlegességét illetően elmondta, a korábbi épület megmaradt homlokzatánál volt egy olyan szakasz is, ahol acélszerkezetes megtámasztást kellett biztosítaniuk. Erre azért volt szükség, mert annak belső oldalán réseléssel, illetve Jet-es technológia alkalmazásával kellett a munkaterületet kialakítani. Emellett különleges odafigyelést jelentett az is, hogy az erre használatos réselőgépnek mindössze 20 cm-re kellett dolgoznia a megmaradó homlokzattól, annak megóvásával.

 

 

Az épületen belül mindemellett funkcióváltás is történik: mivel megváltoznak terhelések, a pincerészen ugyancsak Jet-es alapsík süllyesztést kellett elvégezni, ehhez pedig közel 2000 folyóméter hosszúságban, több mint 400 jetoszlopot alakítottak ki a biztonság érdekében.

 

Augusztusban kezdődhet meg a szerkezetépítés

A projektvezetőtől végezetül azt is megtudtuk, hogy a mélyépítés jelenlegi állásában már befejeződött a réselési munkafázis, illetve a Jet-es technológiával végzett alapsík süllyesztés is. Jelen pillanatban a résfal kihorgonyzása, illetve a földmunkák zajlanak.

„Az alaplemez építése és a szerkezetépítés még nem lépett be a projektbe, ugyanakkor az ütemezésünkhöz képest már egy kissé előteljesítésben is vagyunk, így minden az ütemterveknek megfelelően halad” – részletezte a szakember.

A tervek szerint augusztus elejére érhetnek véget a munkálatok: a földkiemelés végeztével már csak a résfal tisztítása marad hátra, amellyel párhuzamosan a szerkezetépítés is hamarosan kezdetét veszi az alaplemez kiépítésével.

 

 

Galéria

Mi épül?Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.Market Építő Zrt.Property Market Kft.Moratus Kft.Dürer Befektetési Kft.Dürer Parképítőipari cégekirodaházlakóépületBudapest

Hírlevél

Hirdetés