2024.04.19, Péntek
Mutatjuk, milyen épületek lépnek a kultikus szórakozóhely nyomába - Látványtervek
Látványtervek: Építészfórum

Mutatjuk, milyen épületek lépnek a kultikus szórakozóhely nyomába - Látványtervek

Építészfórum, magyarepitok.hu

2022.05.11. 12:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Engedélyezett terveken mutatjuk, mi valósul meg a Property Market Kft. fejlesztésével az Abonyi, a Zichy utca és az Ajtósi Dürer sor határvonalán belül.

Hirdetés

A többek között az egykor népszerű Dürer Kertet is magában foglaló területen jelentős fejlesztés folyik. 2020 novemberében lapunk is beszámolt a tervezett Dürer Park-projektről, melynek keretében teljesen megújul a főváros XIV. kerületében található, Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros terület.

A területet 2018-ban vásárolta meg a Dürer Befektetési Kft., fejlesztőpartnereként pedig a Property Market Kft. épít három lakóépületet és két irodaházat. A kivitelezés már zajlik, amely során a komplex mélyépítési feladatok a BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft. munkájával valósultak meg. Az ütemezés szerint 2025 közepén készülhet el mindkét irodaház. A lakóépületek tervezése és ütemezése azonban még nem véglegesült.

Az irodaházak terveit decemberben engedélyezték, a végleges terveket pedig az Építészfórum oldalán tették közzé a napokban. A továbbiakban a cikkből közlünk részleteket.

 

Az Avant-Garde Építész Stúdió által tervezett irodaház

A fejlesztés mestertervét a milánói székhelyű Lissoni&Partners készítette elő, akik meghatározott paramétereket és bizonyos formai javaslatokat is nyújtottak a magyar tervezők számára. Az Avant-Garde a konkrét építészeti megfogalmazásokat végezte, és Kertész András Tibor DLA, Pék Elemér, valamint Tóth Tamás vezető tervezők végül egy 24.500 négyzetméteres irodaházat vázoltak fel az Ajtósi Dürer sor és az Abonyi utca közé.

A villanegyed párkánymagasságához igazodik majd mind az irodaház, mind az egyelőre kidolgozás előtt álló lakóépület-sor tömegalakítása is. Az Ajtósi Dürer sor térfala szintén követendő mérték lesz, ahol az Avant-Garde épülete a mellette álló Szent István Gimnázium történeti homlokzatához idomul majd.

A fent említett, több mint 24.000 négyzetméter viszont nagyobb épületet követel. „A kiírt méretet valamilyen formában úgy kellett tagolni, hogy a szomszédos architektúrák léptékeihez és az említett párkánymagasságokhoz igazodjon, és igenis, egy elviselhető épülettömeg helyzetet hozzon létre a környezetéhez képest. Végül egy hosszanti, majd 100 méteres, lepényszerű tömegre terveztünk három tornyot a homlokzatoktól hátraléptetve" – mondja Kertész András Tibor tervező.

Látványtervek: Építészfórum

A Stefánia úti saroknál magasodó kollégiumhoz képest az utcaszintről nézve hátrébb húzódó tornyokat álmodtak meg, a gépészetet plusz szint kialakításával takarják el a tetőn. A magasszinti tömegek fiókszerű kiugratásai lehetőséget adnak kertek, növények futtatására is – ebben a tekintetben a milánói Bosco Verticale jelenleg is működő gyakorlata kifejezetten minta volt Schranz Mihály, a Property Market ügyvezető igazgatója szerint.

A monumentalitást a transzparens homlokzatok légiesíthetik majd, továbbá a felületeket alumínium lamellarendszerrel fedik és tagolják. Az említett zöld homlokzat szintén enyhítheti a léptéket, továbbá a tornyok között cour’d honneur kialakítású kerteket terveztek.

Az Ajtósi Dürer sor kétszer kétsávos vonalában ki fognak alakítani egy új, lámpás kereszteződést is, amelyről az itthon még ritkaságnak számító, inkább hotelek esetében kivitelezett Drop-off fedett autóbehajtó alatt lehet majd megérkezni a bejárathoz. Az útvonalak között egy új zöld tábla telepítése szintén célkitűzés az Ajtósi Dürer sor aszfaltmennyiségében.

 

A Lean Tech Mérnökiroda által tervezett irodaház

A 2-es számú irodaház telkén állt Sacré-Coeur épület műemléki besorolás alatt nem állt, de az épület három homlokzata, főlépcsőházának alsó szintje, valamint a később jelentősen átépített kápolna eredeti szerkezete megőrzendő részekként szerepelnek, így a fejlesztő a felújításuk mellett döntött. Az enteriőrt a Studio This alakítja majd, ahol a helyreállított kápolna rendezvényteremként tűnik fel, a régi lépcsőházat pedig integrálják egy fedett udvaros átrium rendszerbe.

A szakszerűen felújított, de kiragadott részletekre a tervek szerint egy csaknem 16.000 négyzetméteres, üveg és alumínium textúrát felvonultató irodaház épül a jövőben. Egyre több fejlesztő tekint mintaként a nagyobb műemléki állománnyal rendelkező európai városokra, ahol bátrabban döntenek a nem feltétlenül legmagasabb műemléki védettség alatt álló épületek drasztikusabb bővítése mellett. „A Lissoni iroda is egyértelművé tette számunkra, hogy a régi épület homlokzatával számoló kontrasztos megoldás járható út. Milánóban is progresszívan állnak már hozzá az értékvédelemhez, nem idegenednek el a hasonló megoldásoktól. Egy újgenerációs épület megtervezése volt a célunk, de a kijelölt régi részek minőségi helyreállításával együtt" – fejti ki Szüle Péter vezető tervező.

A Zichy utca és az Ajtósi Dürer sarkán a jelenlegi szűk járda helyett egy kiszélesített gyalogosforgalmat fognak biztosítani, a tervezők egy fedett árkádos részt alakítanak ki ugyanis a földszinten. „Mindemellett a Zichy utcánál egy új bekötőutat is építünk, amellyel az itt lakóknak és dolgozóknak be lehet hajtani a Dürer Park mélygarázsaiba. Az Abonyi utcai villasort tehát semmilyen forgalommal nem fogjuk terhelni a jövőben" – mondja Schranz Mihály.

Galéria

Mi épül?Property Market Kft.Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.BudapestDürer ParkirodaházlakóépületAvant-Garde Kft.Lean Tech Mérnökiroda Kft.Market Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés